"
Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > Er dette måten å selge statens verdier på ????
Er dette måten å selge statens verdier på ????
skipper
02.12.2000 13:37
#1285

Endre
Må virkelig spørre om dette er måten å selge statens og landets verdier på ??
Hvor er stortings representantene ??? er de sovnet atter en gang... milliarder rett ut av vinduet .. og på toppen lure småinvestorene i norge ... det må bli en forlenget frist etter dette... ellers kan det bli kabinettspørsmål eller ????

et sted må grensen gå også i dette landet.. også for statsmakten...

tenk om dette hadde vært Statoil... det blir sikkert samme historien også...

dagens næringsliv skriver i dag

Telenor uten én krone i bakhånd
(01:00)
Kapitalutvidelsen i Telenor blir reddet av billigsalg til internajsonale storinvestorer. Aksjene selges med rundt 30 prosent rabatt, i forhold til sammenlignbare teleselskaper i Europa. Rabatten gjør at Telenor må bruke alt på å nedbetale gjeld og får lite penger i bakhånd.

Investeringsbanken UBS Warburg anslår at Telenor-aksjen selges med en rabatt på mellom 26 og 33 prosent i forhold til andre europeiske teleselskaper, skriver Dagens Næringsliv.

UBS' beregninger viser at det bare er britiske BT og danske Teledanmark som prises like lavt som Telenor.

Fredag senket Telenor prisintervallet på aksjene dramatisk. Fra en pris på mellom 68 opg 50 kroner per aksje, slippes nå aksjonærer til på en prisredulksjon på 25 prosent, til en pris på mellom 46 og 42 kroner.

Fiasko
Ifølge kilder Dagens Næringsliv har snakket med i det britiske fiansmiljøet, ville Telenor neppe klart å gjennomføre kapitalutvidelsen uten at prisen ble satt ned. Vedkommende kaller kapitalutvidelsen for en stor fiasko både for Telenor og for selskapets rådgivere.

Nedbetaler gjeld
Pengene fra kapitalutvidelsen må trolig i sin helhet brukes til å betale Telenors lånegivere. Det nye prisintervallet for Telenor-aksjen medfører at selskapet får tilført mellom 15,6 og 17,1 milliarder kroner. Men i selskapets prospekt opplyses det at 18 milliarder skal brukes til å betale gjeld. Nå klarer Telenor ikke å innfri prospektet.

Kapitalutvidelsen øker egenkapital-andelen til 35 prosent og ikke 40 som planlagt. Selskapets rentebærende gjeld er på over 54 milliarder kroner.
viser til dagens artikkel i dagens næringsliv

og videre skriver Dagbladet ..

Småsparerne lurt trill rundt

FULL SVIKT: Telenor og konsernsjef Tormod Hermansen har snytt nordmenn for folkeaksjen.

I et hemmelig styremøte natt til i går vedtok Telenor å senke prisen på selskapets aksjer. Flere timer før vedtaket ble gjort, var store investorer allerede informert om hva som var i ferd med å skje. Småsparerne, derimot, fikk ikke vite noe før fristen for å kjøpe var ute.
Av TORGEIR LORENTZEN
Lørdag 2. desember 2000 7:22

Børsnoteringen av Telenor er i ferd med å utvikle seg til en gedigen skandale. Ikke bare taper selskapet milliardbeløp på valget av tidspunkt, i tillegg er også landets småsparere de siste to døgnene lurt trill rundt.

Panikk
Historien er oppsiktsvekkende. Nærmest i panikk vedtok styret i Telenor natt til fredag å skru ned prisen på teleaksjen. I et hastig innkalt møte ble det opprinnelige intervallet på 50 til 68 kroner per aksje, nedjustert til mellom 42 og 46 kroner.

Før vedtaket ble gjort hadde ledelsen i Telenor i flere dager mottatt rapporter som viste katastrofalt lav interesse for aksjen blant store investorer. Emisjonen og børsnoteringen var i ferd med å bli en fiasko. I dagene før nedjusteringen ble Telenor og selskapets statlige eier informert av sine rådgivere og tilretteleggere om at markedsaktørene betraktet prisen på selskapet som for høy, og at den eneste muligheten til å få overtegnet aksjesalget var å senke prisintervallet.

Ga informasjon
Først etter midnatt i går fattet Telenorstyret sin beslutning. Men da hadde allerede større norske investorer etter det Dagbladet kjenner til fått beskjed fra sine meklere om at prisen ville bli senket. Et av meklerhusene som skal ha gitt slik informasjon til flere av sine kunder, er DnB Markets. Meklerhuset er norsk hovedtilrettelegger av aksjesalget og sentral premissleverandør til styret i Telenor og Nærings- og handelsdepartementet.

Det har tross gjentatte henvendelser ikke lyktes Dagbladet å få noen kommentarer fra DnB Markets.

For småsparerne ble den nye prisen først gjort kjent fredag klokka 07.00. Da var fristen for å kjøpe aksjer gått ut.

Storinvestorene har derimot kunnet kjøpe aksjer helt fram til midnatt.

- Toget er gått
Telenors informasjonssjef, Dag Melgaard, sier det er ukjent for selskapet at det skal ha foreligget ulik informasjon i markedet, men han bekrefter at det var tilretteleggernes råd som førte til at prisnivået ble nedjustert.

- Ja, det er de som fortalte oss at det ikke var mulig å gjennomføre aksjesalget på det prisnivået vi hadde.

Melgaard sier at det var torsdagens kraftige kursfall i de amerikanske markedene som utløste prisreduksjonen.

At småsparerne ikke ble gjort kjent med den nye prisen før fristen for å kjøpe aksjer ved emisjonen var ute, kommenterer han slik:

- Forutsetningen for småsparerne har hele tida vært at de måtte bestille ut fra et gitt prisintervall. De som har kjøpt, kan glede seg over at prisen blir lavere enn tidligere annonsert. For de som ikke benyttet sjansen, er toget gått. Våre rådgivere sier det ikke er juridisk mulig å forlenge fristen.


Rasende
Aksjesparerforeningens administrerende direktør, Knut T. Traaseth er rasende på Telenor.

- Her har man brukt flere titalls millioner kroner på å forsøke å skape en folkeaksje. Da bør man forvente at aksjonærene likebehandles.

Bønn
Traaseth har skrevet brev til Tormod Hermansen med bønn om at småaksjonærene gis en ny sjanse til aksjekjøp førstkommende mandag.

Også Aksjesparerforeningen sitter med indikasjoner på at det har foreligget ulik informasjon i markedet.

- Jeg tror ikke dette var noe som ble offentliggjort klokka sju i går morges. Det virker på meg som om flere var blitt gjort kjent med det tidligere.

torgeir.lorentzen@dagbladet.no


[Endret 02.12.00 13:43 av skipper]
[Endret 02.12.00 13:45 av skipper]
MrBurns
02.12.2000 14:17
#408

Endre
Joda, dette viser bare nok en gang hvilken diger risiko
man tar naar man befatter seg med staten som aksjeeier.
Forrige gang var det statlig bankran, naa er det statlig
telelureri. Det beste er sannsynligvis bare aa holde
seg unna det staten er involvert (direkte) i.
skipper
02.12.2000 22:42
#1288

Endre
SV har ihvertfall forstått at å selge statsverdier på denne måten er reinspekka råbberi av statens verdier.. er enig med Ø.Djupedal .. særlig når norske private storforbrukere av telenor i flere generasjoner blir lurt på denne måten.. det er ikke bare frekt, men også totalt udemokratisk... og lavmål i forretningsdrift også fra rådyre private rådgivere hvor er moralren og etikken ???? ..

lærer elevene ikke en dritt moral og etikk på NHH og BI ...????

Aftenposten skriver
Oppdatert 02.12.00 kl. 20:16

- Telenors børsintroduksjon må utsettes

Kritisk. Øystein Djupedal sier det er en skandale dersom Telenor børsnoteres nå.

Den planlagte børsintroduksjonen av Telenor mandag må utsettes. Det krever SVs finanspolitiske talsmann Øystein Djupedal.

- Det er en skandale dersom staten lar Telenor gå på billigsalg, sier Djupedal.

På grunn av lav interesse fra de store investorene, ble Telenor natt til fredag tvunget til å senke prisintervallet fra mellom 50 og 69 kroner, til et sted mellom 42-46 kroner. Da var fristen for å tegne aksjer utløpt for private småsparere.

Djupedal mener at det vil være å skusle bort statens midler dersom børsintroduksjonen ikke stoppes. Han sier at verdien på Telenor er senket med en tredjedel etter at prisen ble senket på aksjene.

Djupedal mener at børsintroduksjonen kan stoppes, selv om introduksjonen er planlagt å skje mandag morgen. I valget mellom tapt anseelse og tapte penger, må man velge det første, mener Djupedal.

Næringsminister Grete Knudsen ville ikke kommentere Djupedals utspill lørdag kveld.

Tidenes største aksjesalg er Telenor-salget blitt kalt. Men bare 50.000 privatpersoner kjøpte aksjer i Telenor, etter en reklamekampanje som kostet 50 millioner kroner.
Nøyaktig hvilket beløp tegningskursen blir liggende på, vil Telenor først offentliggjøre søndag ettermiddag. Hele lørdagen vil gå med til å få en oversikt over hvor overtegnet emisjonen er.

Oslo Børs vil være hovedbørs for Telenor-aksjen. På grunn av tidsforskjellen vil den også bli handlet først i Oslo, fra mandag klokken 10 når Oslo Børs åpner.

Klokken 15.30 norsk tid mandag blir aksjen omsatt på teknologibørsen Nasdaq i New York.

(NTB)


eikk
02.12.2000 22:53
#40

Endre
Jeg har ikke helt fått opp haka enda jeg....... Er ikke dette ren svindel da......????
vandraren33
02.12.2000 23:26
#1

Endre
Re: Gutta.
Enig.


[Endret 02.12.00 23:29 av vandraren33]
[Endret 02.12.00 23:40 av vandraren33]
[Endret 02.12.00 23:41 av vandraren33]
Talisker
02.12.2000 23:30
#54

Endre
Skipper:

Saklig og gjennomarbeidet innlegg!

Telenor trenger imidlertid penger nå, og det er vel i første rekke Staten som taper på den lave Telenor-kursen. I tillegg vil selvsagt den nåværende emisjonen innbringe mindre klingende mynt i Telenor-kassen enn det selskapet håpet på.

Når det gjelder "urettferdighet" mot småsparerne, så tror jeg svært få av disse har forutsetninger for å bedømme om 45, 55 eller 65 kr er riktig pris på Telenor. Selv kjøpte jeg en av de siste dagene, og det lå vel i kortene at det ikke var usannsynlig at prisen ville bli senket under laveste kurs i det antydede prisintervall på 50-68 kr. Jeg synes derfor ikke vi småsparere har noe å klage over.

Alternativet til å gå på børs nå, er at Staten skyter inn kapital i Telenor. Dette kan selvsagt være et brukbart alternativ, men ledelsen i Telenor (forøvrig flere Ap-mennesker) har signalisert at de ønsker å bli børsnotert, ikke bare for å få kapitaltilførsel, men også for å få mer uavhengighet fra Staten (generalforsamlingen blir ikke lenger bare en statsråd) og for fortløpende å bli målt av et kritisk kapitalmarked.

Småsparerne har i alle tilfeller mulighet til å handle etter at Telenor har kommet på børs!

I ettertid ser man imidlertid at LO og Ap har skuslet vekk mangfoldige milliarder av Statens penger ved at de utsatte børsnoteringen av Telenor fordi Statsbudsjettet inneholdt forslag om dobbeltbeskatning av utbytte. Vi småsparere som har tegnet bør sende takkebrev til LO/Ap.

Telenor bør kanskje sende en saftig regning til LO/Ap i stedet?

Peam
03.12.2000 00:11
#21

Endre
Re, Skipper
"er enig med Ø.Djupedal " skriver du. Jeg mener at noe av det han sier muligens kan høres fornuftig ut hvis han ikke tenker lenger enn nesa si. Han foreslår å utsette noteringen på Nasdac/OB. Makan til vrøvl skal skal man lete lenge etter. Etter at prisen på Telenor-aksjen ble satt ned har det kommet inn betydelig tunge utenlandske investorer. Så skal da Telenor (les staten) komme i ettertid og si at vi ikke er fornøyd med timingen så vi utsetter det hele. Norge og det norske aksjemarkedet sliter med minimal tillit/troverdighet fra utenlandske investorer fra før, så da vil nok en utsettelse være et vannvittig sjakktrekk for å bedre på dette. Det er vel snart på tide at folk innser at statlig eierskap er og blir en skandale. Samtidig er det på tide at den gjengen som sitter styrer AS Norge våkner opp og prøver å finne ut hvilken planet de er på. Dette var mye negativt men jeg tar gjerne imot tips på statlige prosjekter som er/har vært vellykkede. Jeg tror nok denne listen blir rimelig liten og desverre så er det meste Blå-Kors.


[Endret 03.12.00 00:12 av Peam]
areb
03.12.2000 00:42
#48

Endre
Jeg har sagt det før og jeg kan si det igjen, dette er skandale.

For det føsrte blir aksjene solgt på en totalt fordummende måte. De fleste av oss litt oppegående investors liker å vite pris og evt kunne sette en limit ut i fra vår egen magefølse.

På telenor kunne vi kun sette totalpris!! Totalt fordummende!!

Det eneste som kan rett opp dette er at folket får slippe til nå etter introduksjonen å tegne seg for opptil 25000 for gjeldene pris.

Men men vi får trøste oss med at hvis telenorledelsen hånterer annen business med samme intligens som børsintroduksjonen skal dette ned, langt ned!!
Brixer
03.12.2000 00:55
#265

Endre
areb.

Dette er staten. Jobben deres er å fortelle deg hva som er ditt eget beste.
Kan ikke noen fortelle politikerene i dette landet at (nesten) alle LER av dem.

Brixer
ernilioa1
03.12.2000 01:06
#37

Endre
Hva sutrer dere for da? Staten taper noen kroner, men vi kan handle grisebillige aksjer i et selskap som neste år prises til det dobbbelte!!

Ser vi 100 i løpet av uka?
dow
03.12.2000 04:12
#542

Endre
Forstår ikke helt denne sutringen. Jeg kjøpte aksjer på torsdag da det gikk mot en prisnedsettelse. Jeg trodde det var allmen viten at kursintervallet kunne avvikes.
MrWord
03.12.2000 04:44
#535

Endre
Det er tydelig at det er en god del folk her som ikke vet svaret på spørsmålet "Er staten til for folket eller er folket til for staten?"

Å forsøke og bortforklare enda en offentlig fadese med at "vi burde visst bedre" blir bare for dumt. Det er så enkelt som dette: Ledelsen i Norge AS har mistet all tillit for lenge siden, og de vil bli avskjediget til neste år. At ikke det har skjedd for minst 20 år siden er ikke akkurat noe kompliment til det norske folks evne til å tenke selv. Hvis det mot formodning ikke skjer, kommer jeg til å søke politisk asyl i ett eller annet sivilisert land.
high
03.12.2000 08:21
#7

Endre
Hva er rett?
I Sverige er det et h.....e pga av at Telia-aksjen ble solgt for dyrt. I Norge er det tilsvarende stemning pga at Telenor-aksjen blir solgt for billig!
Finbeck
03.12.2000 08:58
#1302

Endre
Jeg syntes sutringen er patetisk. Den samme staten som har pålagt alle som tar ut utbytte en extra skatt, får nå erfare hvor enkelte disse penga tilflyter investors.

Tror dette er en skole som de sosialdemokratiske landeveisrøver, og deres gemene kumpaner fortjener.

Hvis noen mener de er blitt lurt fordi de ikke fikke kjøpe, er dette kun noe de sier fordi de anser kjøpet for å være for billig, altså et røverkjøp.

Skulle den samme situasjonen oppstå, som for Telia, vil nok gnålet om ulik behandling stilne fort.

Aksjespareforeningen er en gjeng fjols, som burde holde seg for god til slik form for medlemsverving.
KT er aksjemarkedets Don Quijote
Crom
03.12.2000 15:36
#1158

Endre
Det er vel et lite poeng at Telenor nå får inn atskillig mindre penger enn forutsatt, og såleds blir mindre rustet i den knivskarpe konkurransen(investeringer, oppkjøp, lånebetingelser osv..).

Telenor er neppe noen bedre investering på 43- 44(eller 42) enn på 60.

Telia fikk penger så det holdt. De er rustet oppover ørene. Og vinner sannsynligvis kampen i Norden.

Mye smartere av svenskene.

Crom
loffe
03.12.2000 16:33
#352

Endre
Hva er det dere tullinger prater om?
Alle visste at det var markedet som skulle bestemme prisen på Telenor aksjene. Det var flere her inne som trodde de skulle få billige aksjer uken etter børsintroduksjon. Hvorfor skulle det skje?
Nå sutrer de samme personene fordi aksjene ble for billige!
Taperen her er selvfølgelig staten som selger når kursen er på bånn (?), vinneren er oss som kjøper på bånn. Dere har sikkert muligheten til å kjøpe billig de første børsdagene uansett.
Det virker som dere liberalister ikke stoler på deres egne markedskrefter. At Ø.Djupedal er uenig i børsintroduksjonen bør ingen overaskes over, dette er jo en del av hans ideologi.
Dersom kursen holder seg noenlunde konstant den første uken betyr det at prisen er blitt satt riktig, og ingen har noen grunn til å klage.[Endret 03.12.00 16:36 av loffe]
javelda
03.12.2000 16:38
#74

Endre
Kursen for Telenor ble kr 42,-. Spennende å se hva som skjer i morgen mhp kursutvikling.
skipper
03.12.2000 20:25
#1290

Endre
re: Peam

jeg er så liberal at når det er fornuften som råder og muligens klokskap i en politikers utspill, så gir jeg han rett og priser han for det.. da gjelder intet partiprogram..
å selge statens verdier på billigsalg er "råbberi", men saken er om den pris som var satt i prospektet var riktig.

grunnen til at jeg ikke tegnet aksjer var at jeg syntes prisen på aksjene var alt for høy og hadde ingen "up side", nå ble jo denne downside spist av i et jafs uten at vi fikk anledning til å kjøpe aksjer... og jeg tror nå faktisk på et lite hop opp i morgen... men så blir det spennende...

ha en hyggelig aften alle sammen og til lykke alle som var heldige og har tegnet aksjer... "måtte hermansens visjon bli en økonomisk velsignelse for det norske folk"
new economy believer
03.12.2000 20:33
#20

Endre
Stå på, Aksjesparerforeningen:http://www.norge-invest.no/news/article.ephtml?news_id=25004343
mad
03.12.2000 21:03
#1374

Endre
Enig med loffe, men Crom har et godt poeng: slagkraften/ ekspansjonsmulighetene til Telenor, og dermed kursutviklingen, vil bli svekket som følge av dette.
skipper
03.12.2000 21:37
#1291

Endre
vel dersom DNB markets kan dette markedet så var det vel ikke rart at noen ble skuffet... og andre ble meget begeistret

Fra Aftenposten
Oppdatert 31.10.00 kl. 22:07

DnB Markets:
Telenor verdt 112 milliarder

Holder igjen. Norges kanskje
beste telekom-analytiker, Audun
Wickstrand Iversen i DnB Markets, legger seg ikke høyest av meglerhusene som nå har anslått prisen på Telenor.

ROAR VALDERHAUG

I går dumpet det inn et 16-talls Telenor-analyser hos de største aksjeinvestorene i Norge. Alle meglerhusene og bankene som inngår i banksyndikatet som skal ta Telenor på børs, hadde mandag en 24 timers frist til å få sendt ut sine analyser.

Det er disse analysene som i stor grad vil danne bakteppet for det norske og internasjonale aksjemarkedenes etterspørsel etter Telenor-aksjer. Spesielt viktig er analysene fra hovedtilretteleggerne for børsintroduksjonen, DnB Markets og amerikanske Goldman Sachs.

Mannen med hovedansvaret for DnB Markets­ analyse, finansanalytikeren Audun Wickstrand Iversen, regnes også gjerne som den beste telekom-analytikeren i Norge, og skal ha vært viktig for at DnB Markets fikk det gullkantede oppdraget med å ha hovedansvaret for å ta Telenor på børs.


Holder igjen
DnB Markets legger seg relativt lavt i forhold til flere av de andre norske meglerhusene som deltar i syndikatet (se faktaboks). DnB Markets opererer med en såkalt "base-case" verdi for Telenors egenkapital på 112 milliarder kroner. En slik verdsettelse antyder igjen en enda lavere pris ved selve børsintroduksjonen. Det er nemlig normalt å ta høyde for en viss rabatt ved børsintroduksjoner, for å ha litt å gå på. Ingen, aller minst Telenor, ønsker en reprise av svenske Telias børsnotering, der selskapet ble priset til over hva bankene i det syndikatet mente. Om DnB Markets' analyse tillegges stor vekt, kan det derfor gå mot en pris på rett under 100 milliarder kroner på Telenor, når prisen endelig settes helgen 2.-3. desember.

Det skal nevnes at det i DnB-analysen er et stort verdiintervall rundt midtverdien på 112 milliarder kroner. Det spennet går fra 95 milliarder kroner for et fremtidsscenario med lav vekst, og opp til 136 milliarder ved høy vekst. Det skal også nevnes at disse estimatene er før Telenors emisjon ved børsintroduksjonen, som ventes å innbringe selskapet rundt 20 milliarder kroner.


Mobil mest verdt
DnB Markets mener mobilområdet alene står for ca. 60 prosent av Telenors selskapsverdi (se figur). Det er her veksten kommer fremover. Meglerhuset anslår at Telenor vil runde 6 millioner mobilkunder i Norge og internasjonalt før utgangen av inneværende år, målt ut fra Telenors eierandeler i internasjonale mobilselskaper.

Etter mobilområdet mener DnB Markets at det fortsatt er store verdier i Telenor gamle hovedområde; fasttelefoni. De to andre vekstområdene, Internett og Bredbånd, utgjør ennå bare mindre deler av verdien, når man splitter den på Telenor ulike forretningsområder.

Når DnB Markets kommer til en verdi på egenkapitalen på 112 milliarder kroner, så er det etter å ha trukket fra Telenors rentebærende gjeld og en såkalt konglomeratrabatt. Dette siste gjøres fordi at summen av børsverdien på et konsern (nesten) alltid settes lavere enn summen av enhetene verdi hver for seg.

så slik var det tenkt ...og slik ble det i følge Nettavisen

BØRSINTRODUKSJONEN:
Telenor-aksje til 42 kr
Av: Elin Festøy 03. des 16:40, ny 17:43

Prisen på Telenor-aksjen er fastsatt til 42 kroner. Dermed prises selskapet til 74 milliarder kroner dagen før den omstridte noteringen i Oslo og New York.

Tormod Hermansen og Telenor får kun inn 15,6 milliarder kroner på børsnoteringen av teleselskapet. For staten måtte til sist gå med på å selge aksjer for 21 prosent av selskapet til kun 42 kroner aksjen. Dette betyr at Telenor til sist verdsettes til kun 74 milliarder kroner.

Opprinnelig var prisintervallet på Telenor-aksjen satt til 50-68 kroner. Dette intervallet ble justert ned natt til fredag, etter at fristen for å tegne seg som privataksjonær hadde gått ut.

Det nye intervallet ble satt til 42-46 kroner, og tilretteleggerne måtte altså gå med på den absolutt laveste prisen for å få utløst nok etterspørsel etter aksjen. Til gjengjeld skal den lave prisen ha ført til god overtegning blant investorene.

Telenor vil bli børsnotert mandag 4. desember på Oslo Børs og Nasdaq i New York. Børssymbolet i Oslo vil bli TEL, mens selskapet noteres under symbolet TELN i New York.

ticker : TELN
Phoebus
03.04.2014 18:06
#10661

Endre
Da er det farvel fra meg som mobilkunde. 49 øre er ikke mye, men det finnes prinsipper.
Beins
03.04.2014 21:03
#5849

Endre
Ikke så ofte i bruk denne tråden her...

Ang 49 øre, tenker du på nettbank/pålogging? Du kan jo bruke brikke og slippe mobilen, men må ha java.

Jeg leste og det kommer helt ny løsning fra høsten av - uten java.Stocktalk.no eies av MarketMind AS
Adresse: Thunesvei 2, 0274 Oslo Tlf: 21 07 50 08 Email: st [at] stocktalk.no Orgnr: 979 175 027 MVA
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter © 2008 Vestover AS