"
Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > Godt verden fortsatt har slike mennesker !!
Godt verden fortsatt har slike mennesker !!
skipper
25.12.2000 22:07
#1399

Endre
Vi bør sette pris på mannesker som har evnen og gleden ved å hjelpe andre mennesker i sykdom og nød.. og verden raser videre..
aftenposten skriver i dag

Bill Gates var rausest i året som gikk

Microsoft-grunnleggeren Bill Gates er ikke bare verdens rikeste mann, men også verdens rauseste.

I år har Gates sammen med sin kone Melinda gitt over 13 milliarder kroner til veldedige formål verden over, og det er nærmere 3 milliarder kroner mer en den amerikanske stat har bidratt med, skriver Boston Globe.

Bill og Melinda Gates-stiftelsen bidrar i år alene med en firedel av det verdens rike land gir til helseformål i den fattige delen av verden, og øremerker blant annet sine gaver til bekjempelse av aids, malaria og tuberkulose.

- Når det kommer til spørsmålet om global helse, så har overhodet ikke verden satt av de midler som trengs, sier Gates i et intervju med Boston Globe.

Selv om kursen på Microsoft-aksjer har falt kraftig i år, skal den 45 år gamle Gates fortsatt være god for godt over 3.600 milliarder kroner.

Siden 1997 har Gates satt til side nærmere 200 milliarder kroner til sin stiftelse, som blant annet samarbeider tett med Gro Harlem Brundtland og Verdens helseorganisasjon (WHO).

Verdens nest rauseste private giver i året som gikk, var trolig den amerikanske mediemagnaten Ted Turner, eieren av blant annet fjernsynsstasjonen CNN.

Senest forrige uke tilbød Turner seg å betale drøyt 300 millioner kroner til FN, for å dekke deler av USAs milliardgjeld til verdensorganisasjonen. For tre år siden ga Turner 9 milliarder kroner til FN.

[Endret 25.12.00 22:07 av skipper]
dr. Stockman
26.12.2000 01:45
#709

Endre
At Gates er god for 3.600 milliarder kroner er nok langt fra riktig. Selv Microsoft er ikke så mye verdt idag. Tror Gates nærmet seg 1.000 milliarder (en norsk billion) da Microsoft var på det høyeste, men kursen har jo halvert seg siden det. Det understreker forsåvidt bare generøsiteten.
STockHero1
26.12.2000 02:17
#113

Endre
uansett, det er snakk om helt syke nesten uforståelige summer


[Endret 26.12.00 02:17 av STockHero1]
HOTSPUR
26.12.2000 02:30
#95

Endre
Fint at han gir, men jeg får ikke akkurat tårer i øynene.
Det kan jeg få når andre heltedåder kommer frem i lyset.
Regn på det, Bill hadde nok hatt til salt i suppen om han hadde trådt enda hardere til...men bevares, det er fint at noen nyter godt av veledigheten. Med så mye penger er det "lett" å være helt...det vanskelige er å gjøre det slik at det blir "lett" !!!

MVH
WHITE HART
mad
04.02.2001 00:38
#1512

Endre
Bill Gates
loffe
04.02.2001 09:23
#625

Endre
Saddam Hussein har tilbydd seg å gi 300 millioner dollar (?) til de fattige i USA!
MrWord
04.02.2001 09:54
#767

Endre
re mad
Ingen spøk å holde høy profil nei. Var det han som ga kake til Carl Ivar og kanskje?
TKaarud
04.02.2001 11:42
#478

Endre
re HOTSPUR: ditt innlegg er som en avskrift av janteloven men allikevel er vel dine tanker noe av det første som slår de fleste som skriver her på ST.

Hvorfor i alle dager skal spesiellt nordmenn ha den holdningen at "du skal ikke tro du er noe" hele tiden. På den siden er faktisk amerikanere mye flinkere en oss, de hedrer de som er flinke om det så skulle være i skole eller arbeidsliv. Jeg er sikker på at du skal lete lenge før du finner en amerikaner med samme holdning til at Gates har donert 200 milliarder (eller et halvt norsk oljefond) til gode formål.
Valpurgis
04.02.2001 11:56
#32

Endre
re TKaarud

Janteloven er det mest brukte argument når man ikke kan eller er villig til å argumentere redelig. Svært få har forresten lest Sandemose og vet hva han egentlig skrev (nå kan du jo bruke jante-loven mot meg.....siden jeg tror jeg er noe som har lest den).

Bill Gates og MS har faktisk tjent pengene sine på oss (kunder over hele verden) og folk i den fattige del av verden betaler uforholdsmessig mye for Bill's monopol-produkter.

Veldedighet er å bøte på dårlig samvittighet etter at man først har skaffet seg det økonomiske overtaket gjennom utbytting. Ta en prat med Ingeborg Sørensen og Jørgen Jahre jr. så kan du lære litt av holdningene som ligger bak den slags virksomhet.
MrWord
04.02.2001 11:56
#770

Endre
Det er uansett en veldig nyttig folkeholdning for myndigheter som vil styre og forvalte enorme naturressurser i et bittelite land, uten innblanding fra innbyggerne i tide og (ikke minst) utide.
TKaarud
04.02.2001 12:09
#479

Endre
Jeg har desverre ikke lest Sandemose. Leser alt for lite bøker men håper å kunne ta opp dette når barna blir større.

Du sier at MS har tjent sine penger på at folk i den fattige del av verden betaler for mye for produktene? Hvor mange i den fattige (da går jeg utfra at du snakker om den 3. verden) er det som har hørt om en datamaskin, langt mindre MS eller Bill Gates?

Jeg vil gjerne argumentere redelig men kan ikke se det på noen annen måte en at Bill Gates og hans kone gjør noe flott når de gir bort store deler av sin formue.
MrWord
04.02.2001 12:10
#771

Endre
re Valpurgis

Bill Gates og MS har faktisk tjent pengene sine på oss (kunder over hele verden) og folk i den fattige del av verden betaler uforholdsmessig mye for Bill's monopol-produkter.

Men det er jo fullstendig frivillig ikke sant? De som synes MS-produktene er uforholdsmessig dyre kan jo bare velge f.eks. Linux, som er gratis.

Veldedighet er å bøte på dårlig samvittighet etter at man først har skaffet seg det økonomiske overtaket gjennom utbytting.

Hehe, si det til Jens og velferdskameratene hans når de skattelegger virksomhet til døde og så møter de konkursrammede med en utstrakt hånd og søknadsskjema til sosialkontoret etterpå. Jeg trodde virkelig vi var ferdige med eksperimenter av typen "jobb etter evne få etter behov". På en annen planet kansje...

Sannheten er at det er knapt noen enkeltperson de siste 50 årene som har skapt så mye velstand i verden som Bill Gates og MS. Spør f.eks. irene, ungarerne m.fl. om de hadde det bedre før it-revolusjonen.
Valpurgis
04.02.2001 12:31
#33

Endre
re MrWord

"Men det er jo fullstendig frivillig ikke sant? De som synes MS-produktene er uforholdsmessig dyre kan jo bare velge f.eks. Linux, som er gratis."

Ja de kan jo det, akkurat som resten av verden allerede har valgt Linux ?

"Hehe, si det til Jens og velferdskameratene hans når de skattelegger virksomhet til døde og så møter de konkursrammede med en utstrakt hånd og søknadsskjema til sosialkontoret etterpå. Jeg trodde virkelig vi var ferdige med eksperimenter av typen "jobb etter evne få etter behov". På en annen planet kansje..."

Norge er et råttent land å drifte, investeringer i infrastruktur er uforholdsmessig kostbart i forhold til det meste man kan sammenligne med. Norske bedrifter er på mange måter å betrakte som "vernede bedrifter", skattepresset er ikke det som skaper problemer. Hvor skal man ta midler til investeringer fra dersom du krever at bedriften din skal betale minimalt med skatt ? Kan det være at norske bedrifter rett og slett ikke har livets rett, for lav produktivitet og kreativitet ? Driver selv en virksomhet og vet inderlig godt at det ikke er skattebelastningen som er problemet, det er konkurrentene som gjør det nødvendig å stå på enten disse er innenlandske eller utenlandske.

"Sannheten er at det er knapt noen enkeltperson de siste 50 årene som har skapt så mye velstand i verden som Bill Gates og MS. Spør f.eks. irene, ungarerne m.fl. om de hadde det bedre før it-revolusjonen." Halleluja ! Men hvordan får du dette til å stemme med Linux-resonnementet ditt da ??
Valpurgis
04.02.2001 12:40
#34

Endre
re TKaarud

"Hvor mange i den fattige (da går jeg utfra at du snakker om den 3. verden) er det som har hørt om en datamaskin, langt mindre MS eller Bill Gates?"

De vet sørgelig godt at datamaskinen finnes, problemet går jo nettopp på at det er håpløst å skaffe seg nødvendig utstyr, det økonomiske forspranget vi på den grønne gren har skaffet oss hindrer effektivt de andre å komme etter. Reell konkurranse, neppe - vi i den industrialiserte verden verner oss selv effektivt. Syting om norsk skattenivå i denne sammenhengen blir jo bare absurd.
TKaarud
04.02.2001 13:01
#480

Endre
Men er det ikke "anskaffelse av nødvendig utstyr" Bill Gates hjelper de fattige i verden med da? Du mener vel ikke at han burde gi dem gratis pc'er og office-pakker fremfor medisiner, mat og vann?

Skal disse fattige i verden du snakker om noen gang få prøvd et av MS sine produkter så er det ufattelig mye arbeid som må gjøres før det kommer så langt, det må blandt annet settes av store summer til å bygge opp infrastruktur.

En god del av pengene Bill Gates har donert er øremerket HIV-forskningen, noe jeg ser som nøkkelen til å kunne hjelpe den 3. verden. Når gjennomsnittelig levealder i flere afrikanske land er under 35 år så må det satses på medisiner, mat og vann fremfor alt. Og dersom det finnes styrtrike mennesker i verden som er villige til å dele av sine formuer for å satse på disse områdene så fortjener de all honnør for det.
MrWord
04.02.2001 13:39
#773

Endre
re Valpurgis
Ja de kan jo det, akkurat som resten av verden allerede har valgt Linux ?

Ja selvfølgelig kan de det. Om resten av verden har valgt Linux eller ikke spiller mindre rolle.

Norge er et råttent land å drifte, investeringer i infrastruktur er uforholdsmessig kostbart i forhold til det meste man kan sammenligne med. Norske bedrifter er på mange måter å betrakte som "vernede bedrifter", skattepresset er ikke det som skaper problemer. Hvor skal man ta midler til investeringer fra dersom du krever at bedriften din skal betale minimalt med skatt ?

Dyr infrastruktur er noe vi velger selv. Hvorfor skal hver eneste øy og fjelltopp og krinkel og krok på død og liv være bebodd og utstyrt med postkontor og fastlege og god knows da?

Kan det være at norske bedrifter rett og slett ikke har livets rett, for lav produktivitet og kreativitet ? Driver selv en virksomhet og vet inderlig godt at det ikke er skattebelastningen som er problemet, det er konkurrentene som gjør det nødvendig å stå på enten disse er innenlandske eller utenlandske.

Vel, skattebelastningen er ihvertfall et problem i min verden. 24% mva pluss en toppskatt som etterhvert nesten alle må betale pluss en jungel av høye særavgifter hjelper ikke akkurat på konkurransedyktighet eller på å holde prisene eller prisstigningen nede. I tillegg flytter myndighetene stadig mer midler fra privat til offentlig sektor, og er det noe sted kreativiteten ikke har vist seg å blomstre akkurat så er det vel i det offentlige.

(...)

Halleluja ! Men hvordan får du dette til å stemme med Linux-resonnementet ditt da ??

Hva mener du? Poenget mitt er jo nettopp at folk vil betale for MS på tross av at Linux er gratis! Men Linux er et fullt brukbart alternativ for de som synes MS er for dyrt, men det har en litt høyere brukerterskel.
Valpurgis
04.02.2001 14:18
#35

Endre
McWord og TKaarud

At Bill Gates gir midler til u-landene er isolert sett selvsagt positivt. Ikke minst setter dette fokus på ting som verdenssamfunnet helst fortrenger.

Det som u-landene sliter med er jo en gjeldsbyrde som lammer og som gjør det umulig å investere i de nødvendige innsatsmidlene for å bygge opp samfunnet. Selvfølgelig kan man anklage u-landene for at dette skyldes krig, vanstyre og korrupsjon, men dette skal jo ikke for alltid medføre at vi ikke skal hjelpe. Det blir omtrent som å gi barnet som kommer med brukket bein på legevakten kjeft for at han brakk beinet men ingen hjelp utover det.

Diskusjonen er trolig meningsløs, vi er av helt ulik oppfatning av denne saken. Hva som er "realiteter" avhenger tydeligvis av øynene som ser. Argumentene deres varierer jo fra at de u-utviklede ikke vet hva en pc er til å oppfordre dem til å bruke linux fordi dette er gratis men har en høyere brukerterskel. Jeg tar ikke logikken rett og slett.Morgan Kane
04.02.2001 14:30
#44

Endre
Valpurgis og Hotspur

Det er tross alt ikke symbolske beløp Bill Gates har betalt ut!

Jeg er enig med TKaarud her, og det bør egentlig stå stor respekt av dette!

Hadde Valpegrisen og fotball-fanatikeren kommet med sitt syn på saken i USA, ville folk bare ristet oppgitt på hodet av dere!!!
MrWord
04.02.2001 14:46
#774

Endre
Valpurgis
For det første er TKaarud og undertegnede to forskjellige mennesker og representerer to forskjellige meninger, så vennligst ikke bland dem sammen og lat som om det er én mening og handler om samme problemstilling.

For det andre kan det vel ikke være så fordømt vanskelig å forstå at hvis noen trenger et datasystem kan de velge mellom flere plattformer. En av dem er MS Windows. Altså har MS ikke monopol. En annen av dem er Linux som er gratis og som det fins masse gratis programvare til. Altså har de med mindre midler et reellt alternativ på software-siden. Som er det MS og Bill Gates driver med.

At det fins problemer i det 3dje verden som verken kan løses med Windows eller Linux er en annen sak, som vi neppe kan klandre Bill Gates spesielt for.
Valpurgis
04.02.2001 17:01
#36

Endre
re Morgan Kane

Jeg ser ikke helt relevansen med at folk rister på hodet av meg i USA. Det er også ille om noen rister på hodet av meg i Kuala Lumpur. Du er ikke alene om å være USA-tilbeder men det er egentlig ikke verre med nordmenn med cowboy-hatt enn japanere med elvis-look.

re MrWord

Tar selvkritikk på at jeg rota sammen to ulike personers meninger, litt uredelig det. Men jeg er fortsatt ikke enig i at jeg er tungnem som ikke forstår at det er et reelt valg mellom Windows og Linux. I såfall er jeg tungnem i godt selskap med majoriteten av verdens it-sjefer. Hva er nå linux sin andel av operativsystem-markedet igjen...... ?
Aahhaawaa Zaawie
04.02.2001 18:18
#24

Endre
Re Valpurgis

I omsetningstatt er Win uten konkurranse. Men ta en tur på neste og nærmeste større datasamling / LAN-party. - hvis du tør.

Fra Fjortiser og opp til 19-årsalderen sitter og prøver å få grep på Linux, og de klarer det.

Det er her vi finner neste generasjon brukere, kjøpere, og besluttere i valg av OS. Og de har allerede kompetansen i avansert bruk av Linux.

Men i skolestua møter de nesten bare Win.
HOTSPUR
04.02.2001 19:17
#114

Endre
Missforstå rett !

Jeg har slett ikke villet kastet egg på Bill, selvfølgelig er hans donasjoner viktige og noe det står respekt av.

Jantelov er en oppbrukt floskel

Hvis du gir bort hele ditt liv for å hjelpe andre, og hvis du har plenty med milliarder og gir vekk 200 millioner, hvem gir mest ?

Han er ikke nødt til å gi vekk 200 millioner, men han har så absolutt muligheten til å hjelpe og er så heldig at han kan det.

Det finnes også mennesker som ikke er så priveligert med så mye penger som Bill, men som har den samme varme ovenfor andre, og som vier et helt liv til innsats for de som har det vanskelig, og da kan man bli rørt over å høre om slike heltedåder. Og de får vel ikke den oppmerksomhet de fortjener alltid.

Ikke noe med jantelov å gjøre, det er fint å hjelpe, om du gir vekk penger eller på annen måte hjelper andre, så er det så lett at alt blir gjort opp i kroner og øre.

Ingen stor sak for meg, send en tanke til alle, Bill inkludert, som hjelper en annen.

Stå på Bill, fortsett å gi der det trengs, vi skulle hatt flere slike som Gates.

MVH

WHITE HART
Valpurgis
04.02.2001 19:57
#37

Endre
re A Z

1 Ja jeg tør stadig vekk jeg, messer og det meste, til og med fagtidskrift

2 Linux kommer nå, men det har vel ikke hjulpet u-landene stort i de 15-20 årene som ligger bak oss og hvor Bill har bygd opp formuen sin

3 Og neste generasjons utviklere, brukere og beslutningstagere vil jobbe gratis dvs programvare, operativsystem etc blir gratis for u-landene ? Minner om at det utdannes hauer og lass med IT-folk over hele verden, alle med samme forventning om å bygge opp sitt lokale IT-Fornebu, hittil har det ikke vært det mest typiske trekk med disse at de jobber gratis og utvikler freeware som en gave til utviklingsland.
Aahhaawaa Zaawie
04.02.2001 20:28
#25

Endre
Re Val..

Pkt. 3, Jeg tror du får rett, dessverre.Stocktalk.no eies av MarketMind AS
Adresse: Thunesvei 2, 0274 Oslo Tlf: 21 07 50 08 Email: st [at] stocktalk.no Orgnr: 979 175 027 MVA
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter © 2008 Vestover AS