"
Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > Energikrise-offshore og "TA" sauer
Energikrise-offshore og "TA" sauer
georg
06.02.2001 08:32
#1621

Endre
Energi krise-Offshore og TA sauer

Matt Simmons som er blant verdens ledende innen olje og offshore analyser utaler til siste nummer av tidsskriftet Offshore Engineer

Quote
“ Today, we are in the early days of the most severe energy crises the world has ever known ” Unquote. Synspunktene til Simmons deles av Richard Shepard i Petrodata.

Årsaken til problemet er flere, men slik jeg ser det er det kombinasjonen av følgende faktorer som er de viktigste.

· Oljeselskapene fikk panikk da oljeprisene falt til 10 usd/fat for et par år siden og store innstrammninger og sammenslåinger av selskaper ble resultatet.
· Det er historisk lav reserve oljekapasitet i OPEC og tidligere stor overskuddsakapasitet på gass i USA har forsvunnet.
· Etterspørselen særlig etter gass men også etter olje er sterkt økende.
· Oljeselskapenes lønnsomhet har i flere år vært for lav og i kampen om kapital og avkastning må de nå konkurere med de mest vellykkede gigantene inne IT og Telecom. Dette har begrenset lysten på risiko og nye prosjekter til fordel for å bruke kontantstrøm på tilbakrkjøp av aksjer, utbytte og gjeldssanering.


Resultatet av dette er at kapitalen som har blitt rettet mot utvikling av nye olje og gassprosjekter de siste årene har vært svært lav. Dette samtidig som behovet for kapital til denne sektoren aldri har vært høyere. Vi er også nær full kapasitetsutnyttelse i oil service industrien og verdens riggflåte er svært gammel. Flaskehalser finnes også en rekke andre steder i energikjeden.

I sum så vil dette bety at verdens eksisterende riggflåte vil stige kraftig i verdi dersom de har spesifikasjoner og anvendelseområder som er relevant for dagens måte å utvikle oljefelt på.

Signalene på utviklingen som er i gang kommer nå dryppende inn nærmest daglig. Senest i går kom meldingen om at FOE nå har sluttet en 2 gen Nordsjø rigg til en rate i området 70.000 usd/dag noe som representerer nær en dobling på få måneder. Når vi går mot full utnyttelse av flåten er det selvfølgelig intet i veien for at rater for 2 gen nordsjø rigger kan dobles engang til.

Dette er en utvikling som i dagens situasjon fremstår som sannsynelig og dette vil selvfølgelig gjøre en del riggselskaper til noen vanvittige pengemaskiner. I denne sammenheng er det utrolig å være vitne til hvordan investorer på OSE vurderer performance på aksjer de siste to år når de skal forholde seg til en fremtid som alt tyder på at skal bli helt anerledes. Amerikanerne har oppdaget den nye fremtiden for oil service selskaper og indeks for disse aksjer har nå steget 30% på noen uker.

Hvordan kan det ha seg at Oslo børs henger slik etter? Det har trolig mange årsaker og noen av dem er selskapspesifikke. En årsak tror jeg rett og slett er at på Oslo Børs har det etter hvert bltt for mange ” TA ” sauer som medfører at alle venter på alle. Aksjen må først begynne å gå og når den har begynt å gå så får alle akkurat det samme kjøpssignalet samtidig. Det betyr at plutselig skal alle ha offshore aksjer samtidig og aksjekurser vil dobles på kort tid.

For de som baserer seg på fundamental analyse så kan man i ro å mak i forkant av dette akkumulere gode posisjoner til svært lav pris og selge litt til TA sauene etter hvert som alle skal ha aksjer på engang. Men samtidig gjelder det å forstå at en oppgang på 15-20% ikke er mye når kjøret starter. Vi snakker om en total reprising hvor en helt annen fremtid skal prises inn i aksjene.
falitt
06.02.2001 08:38
#306

Endre
re georg: Dette har vi diskutert før og kan bare hyle med:
Så Sant, Så Sant.

--------
Men, please, la vær å henge PDR på dette.
georg
06.02.2001 08:50
#1622

Endre
falitt
Jeg skal ikke henge PDR på dette. Det er da innlysende at PDR er den investeringen som gir 100% full utelling direkte inn i denne utviklingen. Det sier seg selv det falitt.Alle tenkende mennesker må da greie å finne ut det selv.
dammerud
06.02.2001 10:24
#2407

Endre
Til Georg.
Hei på deg.

Er mye enig med deg.

har vært frustrert over Chartistene mange ganger og hvor en nesten kan lese konklusjonen som en viss mann leser skriften på veggen.

" De siste dagene en oppgang på x %, Motstand på Y . Selg da.

Hvis tendensen er ned SL sett denne på Z. Når den er nede på Z - 20 % kjøp

Greitt. Men en chartist behøver ikke vite noe om selskapet, bare dilter etter og når delmålene er der så handles det uavhengig av det fundamentale.

I Canargo hadde vi tre meget positive meldinger på rad, men da chartene indikerte nedgang fortsatte kursen å rase nedover .
Det samme ser ut til å hende med dine selskaper.

Tror DNO er på vei oppover igjen.
MVH.
Profit warning
06.02.2001 10:34
#1006

Endre
Slik jeg ser det georg, vil en konsekvens av det enorme behovet av tjenester som oljeselskapene krever, resultere i en alvorlig mangel på kvalifisert personell.
Vi ser dette fenomenet i Norge allerede nå, og i USA er det i ferd med å bli helt prekært.Stocktalk.no eies av MarketMind AS
Adresse: Thunesvei 2, 0274 Oslo Tlf: 21 07 50 08 Email: st [at] stocktalk.no Orgnr: 979 175 027 MVA
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter © 2008 Vestover AS