"
Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > Tipp hva som skjer
Tipp hva som skjer
netrom84
26.02.2001 08:00
#85

Endre
Samtalene mellom IT-kjempene
Søndag 25. februar 2001 kl. 21:52
Skrevet av: Inge Berge - iMarkedetWM-datas Per Inge Krossen (bilde) mener at stillingen i IT-toppen i Norden vil være helt forskjellig innen året er omme. iMarkedet har sett på hvem som kan gifte seg med hvem.

Diskutér konsolideringen på Trader's Corner

Det synes åpenbart for bransjefolk at toppen i IT-sektoren i Norden vil være endret i løpet av året. Dette har EDBs Bjørn Trondsen uttalt til iMarkedet. Også Merkantildatas Tom Adolfsen og WM-datas Norges-sjef Per Inge Krossen er av samme formening.

- Jeg kan aldri tenke meg at bildet fremover er det samme som i dag, sier Krossen til iMarkedet.

Fire store
I dag domineres den nordiske IT-bransjen av WM-data, Merkantildata, Tietoenator og EDB. De to sistnevnte er meget godt posisjonert innenfor det sterkt voksende markedet for IT-løsninger til banksektoren.

Dette er relativt svake områder både hos WM-data og Merkantildata. Derfor kan det synes som at den smarteste kombinasjonen mellom IT-kjempene er en fusjon mellom enten Merkantildata eller WM-data med enten EDB eller Tietoenator.

Det mener i alle fall en analytiker iMarkedet var i kontakt med på fredag.

- Da jeg så på dette før jul synes jeg at den perfekte kombinasjonen for EDB var en fusjon med WM-data, uttalte analytikeren til iMarkedet.

WM-data har også tidligere luktet på deler av EDB-konsernet. Selskapet var med på budrunden om Fellesdata, men trakk seg fra finalen på grunn av skyhøy pris. Nå er Fellesdata en del av Bjørn Trondsens EDB. Det største hinderet for Trondsen i en større nordisk fusjonsforretning er den meget store goodwill-posten i balansen, som oppstod blant annet etter Fellesdata-kjøpet. Goodwill-problematikken har Adolfsen kvittet seg med i et jafs i 2000-regnskapet.

Giftet bort til Tieto
Det går imidlertid beinharde rykter om at EDB skal giftes bort til storebror Tietoenator. Ryktene har svirret en stund og har vært så standhaftige at Trondsen er lei av å bli koplet med Tietos sjef, og tidligere Orkla-styremedlem og Jens P. Heyerdahl-venn, Matti Lehti.

Da iMarkedet pratet med Bjørn Trondsen sist om konsolideringen i den nordiske IT-bransjen, uttrykte konsernsjefen klare ambisjoner om å selv bli en av de få ledende.

Amerikanerne kommer
For Tom Adolfsens del, finnes det, etter vår mening, ingen åpenbare fusjonspartenere blant de største IT-selskapene i Norden. Dette kan være grunnen til at Adolfsen først og fremst bare nevnte amerikanske selskaper da vi spurte ham om fremtidige gifteplaner for de nordiske IT-kjempene.

Adolfsen fortalte til iMarkedet i forrige uke at han har tro på at amerikanske selskaper vil kjøpe seg opp i Europa i fremtiden. Han nevnte Compaq, Microsoft og IBM som amerikanske selskaper med en aktiv vekststrategi i det europeiske markedet.


Morten
steelhawk
26.02.2001 08:35
#24

Endre
WM data + Merkantildata.
Dette er ikke begrunnet i hvor godt disse eventuellt passer sammen, men i det faktum at Orkla eier en stor post i MED og samtidig har gode kontakter i WM. Uansett, så tror jeg dette vil slå positivt ut for oss aksjonærer! :-)Stocktalk.no eies av MarketMind AS
Adresse: Thunesvei 2, 0274 Oslo Tlf: 21 07 50 08 Email: st [at] stocktalk.no Orgnr: 979 175 027 MVA
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter © 2008 Vestover AS