"
Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > Denne artikkelen Tror jeg flere bør lese!!!
Denne artikkelen Tror jeg flere bør lese!!!
stockboy
18.03.2001 15:42
#496

Endre
Fortsatt nedside på Oslo BørsUkens fall på 6 prosent gjør at Oslo Børs er ned 3 prosent hittil i år. Hvor lenge holder Norge stand mot turbulensen på Wall Street?

Av JON MJØLHUS og PETTER NARVESTAD,
Finanskanalen.no
Fredag 16. mars 2001 17:22


Det har i sannhet vært en turbulent uke for både norske og internasjonale investorer denne uken. Midtveis i uken så det ut til at både verdens aksjemarkeder og japansk økonomi ville kollapse. Dagen etter så verden noe bedre ut, mens man fredag var i villrede igjen.

På Oslo Børs svingte totalindeksen fra pluss kort tid etter åpning til et fall rundt lunsj, for så å komme opp litt igjen utover dagen.

Det norske aksjemarkedet er ned knapt tre prosent så langt i år. Det er bedre enn mange andre markeder, og kan nok primært tilskrives høy oljepris. Oljeprisen sikrer det norske markedet som helhet en god inntjening neste år (ikke minst takket være Norsk Hydro). I tillegg har norske selskaper liten eksponering mot det amerikanske markedet, om vi ser bort fra InFocus, Eltek og shippingselskapene.

Spørsmålet er likevel om det norske markedet kan stå imot ytterligere kursfall i USA. Enkelte observatører her i Norge mener mange amerikanske IT-selskaper nå, justert for størrelse og risiko, fremstår som mer interessante investeringsobjekter enn norske IT-selskaper.

Dette er imidlertid svært avhengig av inntjeninsgestimatene som legges til grunn. I USA ser vi selskapene sende ut meldinger som gjør at markedet fortløpende nedjusterer sine estimater. Med et så usikkert inntjeningsbilde som vi ser nå, er det umulig å si noe om hvorvidt norske IT-aksjer er billigere eller dyrere enn tilsvarende amerikanske.

Som Oracle-sjef Larry Ellison sa det ved gårsdagens seneste resultatfremleggelse:

'What the economy does, we'll do. (...) We are being cautious.'

I Oslo har oil service-aksjer vært en nødhavn i IT-uroen, men i løpet av uken kom også denne sektoren kraftig ned. Lavere oljepris frem til - men ikke inklusive - fredag har tynget aksjene, som også må lide for et salgspress som synes å spre seg utover IT-sektoren.

RCL og cruisesektoren kan være med på å gi frustrerte investorer troen tilbake på aksjemarkedet. Etter å ha vært med på en berg- og dalbane i flere uker, der makrotall og mer eller mindre uventede resultatvarsler har styrt kursutviklingen, har investorene igjen et valg.

De kan velge å tro at Carnival til onsdagvil innfri når selskapet leggerfrem sine tall for første kvartal, og håpe at den positive bookingtrenden fra januar og begynnelsen av februar har fortsatt inn i mars. Da vil cruiseaksjenesannsynligvis være et hyggelig sted å være, i hvert fall kortsiktig.

Skulle Carnival skuffe, vil cruiseaksjene falle, men det spennende er at det er du som investor som får ta en kvalifisert gjetning. Det er en stund siden sist.

Cruisesektoren er igjen i fokus i andre medier. Shippingavisene har i dag oppslag om nye kontrakter, og utsatte opsjoner på nybygg. TradeWinds skriver i dag at tyske Lloyd Werft sitter på en nybyggingskontrakt for to skip verdt rundt 6,1 milliarder kroner. Hvem som skal ha skipene er en hemmelighet, men kilder antyder overfor Finanskanalen.no at det er Star Cruises som står bak kontraktene. Skipene skal til det asiatiske markedet. Stemmer dette vil de ikke bidra til flåteveksten i Europa og Nord-Amerika. Star Cruises har fra før et godt forhold til verftet.

Merkantildata er en av dagens tapere på Oslo Børs, med 7,25 prosent til 32 kroner. Årsaken til fallet er ifølge markedsaktører en kommende nedjustering av inntjeningsestimatene på selskapet fra meglerhuset Orkla Enskilda Securities.

Analytiker Erich Solberg og analysesjef Christian Begby i Orkla Enskilda ønsket ikke å kommentere opplysningene.

- Vi har i alle fall ikke gjort noe skriftlig, sier Begby til Finanskanalen.no.


Orkla Enskilda var den klart største nettoselgeren i Merkantildata fredag. Meglerhuset har inntil nå vært klart mest optimistisk i markedet.

Norsk Hydro, som falt én prosent til 376 kroner, var klart mest omsatt. Telekom-aksjene fortsatt sin jo-jo-tilværelse. I dag falt Telenor hele 4,3 prosent til 35,5 kroner, etter en oppgang på seks prosent i går. Telekom-relaterte aksjer falt også. Eltek endte ned 7,8 prosent til 135 kroner.

DnB falt hele 4,6 prosent til 41,5 kroner etter at bankaksjer denne uken opplevde kraftig turbulens verden over. Uro og kursfall for finansaksjer skaper nok en gang dårlig klima for statlig aksjesalg, denne gang i DnB.

Totalindeksen endte ned 0.9 prosent på 1.299 poeng. Det ble omsatt aksjer på hovedlisten for 1,8 milliarder.


Her er det endelig noen som har forstått at OSE skal til h......te....(smått overdrevet) i alle fall en liten stund, teknisk er Totx ikke imponerende, dow sliter som vi alle vet, nasse har det enda mindre godt, selv om en liten pull-back kan være nært forestående. Castello må vel få rett snart med tanke på et lite rally... synes jeg har sett topicen hans oppe relativt lenge nå.

Kanskje trigger rentenedsettelsen rallyet...kanskje ikke, jeg er personlig redd for at mange investorer har håpt i det vide og det brede på en 0,75% rentenedsettelse, og vil reagere negativt om vi bare får 0,5%Jeg tror OSE kan komme til å falle fort mellom 20 og 30 % den neste måneden.

hehe..og sorry til alle som heller vil se det lyse i markedet. Gjør meg ingen ting om jeg tar feil, vil ikke plage lommeboken i alle fall.


stockboyStocktalk.no eies av MarketMind AS
Adresse: Thunesvei 2, 0274 Oslo Tlf: 21 07 50 08 Email: st [at] stocktalk.no Orgnr: 979 175 027 MVA
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter © 2008 Vestover AS