"
Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > Råvareprisene faller, når skal det snu.??
Råvareprisene faller, når skal det snu.??
turnaround
01.04.2001 13:28
#2119

Endre
Hei alle mine venner, jeg tar en rask gjennomgang på de viktigste råvarene. Har det noe for seg og er det interressant lesning for dere??

Nikkel.
Nikkel toppet ut med en DT mars mai 2000 på 10.200 USD/Tonn. Og har siden det ligget i en bratt fallende trend. Nå er prisen nesten halvert til 5.800 USD/Tonn.Nikkel viser ingen tegn på å vende opp og ligger midt i sin sterkt fallende trend.

Copper. Råvaren toppet ut september 2000 ved 2010 USD/Tonn og har siden det ligget i en sterkt fallende trend og er i skrivende stund nede på 1664 USD/Tonn. Vi nærmer oss nå med stormskritt bunnen fra 1998. Den gang var det Asia krisen som sendte verdensøkonomien i utforbakke. Copper er av mange regnet for den råvaren som forteller mest om den økonomiske veksten i verdenssamfunnet.

Aluminium. Råvaren holder seg langt bedre og her er prisene styrt i langt større grad av kartellvirksomhet. Jeg vet at mye produksjon i Nord Amerika er stengt ned og det er årsaken til at aluprisene holder seg såpass bra. Teknisk kan vi tolke ALU til å ligge i et symmetrisk triangel i ukeperspektivet.

Gull. Råvaren kan nå ha snudd opp etter mange år med nedgang og årsaken er vel faren for videre fall i den økonomiske veksten. Gull kan nok igjen bli safe haven for mange investorer, det er alltid rart med det når det virkelig røyner på kan på ny gull fremstå som et fint "instrument" å vekte seg opp i. Teknisk identifiserer jeg nå et brudd av en fallende kileformasjon. Gruveaksjer er neppe det store ved fall i råvareprisene, men gullselskapene er på en måte i en annen sits.

Olje. Teknisk. Fallende kanal i ukechartet, som foreløpig kunn er en korreksjon i en stigende trend. Råvaren bunnet ut vinteren 99 i forbindelse med Asiakrisen og har siden det ligget i en bratt stigende trend som nå er overtatt av en korreksjon ned.
Hva skal kunne drive oljeprisen opp nå i det korte perspektivet spør jeg meg selv om, og hva kan føre til fall?

1. Kulden slakker på jerngrepet i Nord Amerika og Russland.
2. Tradisjonelt faller etterspørselen kraftig i mars/april.
3. Veksten i Asia er lavere en tidlige antatt.
4. Usa går mot negativ vekst eller er allerede inne i.
5. Europa med Tyskland&England i spissen slakker av på veksten.-------------
6. Råvarene er i "fritt fall".
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fall i veksten er dokumentert over hele verden av tall som kommer. Råvaren fortsetter sin oppgang, dette er jo mot all lære om hvordan råvareprisene skal oppføre seg når veksten faller. Opec må tilskrives noe av ""æren"", men det er nok også noe knapphet på denne ressursen. Sannsynligvis har fallet i olje til USD 9 skremt mange fra bygge ut ny produksjon. På lengre sikt vil en høy oljepris over tid sende nye tilbydere inn på markedet, samt at alternative energikilder vil bli benyttet til å erstatte olje. )))

Turnaround
rvrvvs@online.no


[Endret 01.04.01 13:29 av turnaround]Stocktalk.no eies av MarketMind AS
Adresse: Thunesvei 2, 0274 Oslo Tlf: 21 07 50 08 Email: st [at] stocktalk.no Orgnr: 979 175 027 MVA
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter © 2008 Vestover AS