"
Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > Største krakk historisk
Største krakk historisk
gazza
15.06.2001 22:33
#46

Endre
Har sett litt på de forskjellige krakkene historisk. Fra tulipaner- til damplokomotiver. Tror aldri så mange mennesker prosentvis har tapt så mye penger noen gang. Hvis man tar det berømte krakket i 1929 og inflasjonsjusterer det kan man likevel gange det med over 100 når det gjelder kostnad. Hvordan vil dette påvirke infrastrukturen på sikt? Eller kan man riste litt på skuldrene til grådigheten setter fart igjen?
Kjell T. Ringen
15.06.2001 22:40
#287

Endre
Hvilket krakk snakker du om???


Kjell
MKane
15.06.2001 22:41
#89

Endre
Morro sammenligning dette.

Men husk at det hvert år dobbler seg med vps-konto innehavere,dermed fordeles tapet greit.
At de neste krakka vil bli større enn de vi har hatt er vel innlysende,jo flere av befolkningen som er inne,jo større virkning.


Mvh USM
gazza
15.06.2001 22:43
#47

Endre
Det som har vart siden mars ifjor. 70 % av aksjeinvestorene i USA samt fond hadde plassert aksjene i IT- sektoren.
Bolean
15.06.2001 23:07
#1264

Endre
Sorry gazza
pr. def er dette ikke et krakk.
chivago
15.06.2001 23:11
#63

Endre
Re Gazzo.: hvis jeg forstår deg riktig, så har du skjønt et STORT POENG ! ,- nemlig at vi nå har sett og fortsatt kommer til å se tidenes korreksjon takket være en EKSTREM forventning til IT-industriens vekstpotensiale,
som naturligvis kommer til å vise seg å være tidenes største feilvurdering. Hvis man ser på PE-værdier til IT-selskapene (ta gjerne en retrospektiv undersøkelse på børskurser/PE for ett år siden i gamle næringsaviser) er de vurdert ut fra en veksthastighet som skulle tilsvare at alle mennesker i verden inkludert spedbarn skulle være utstyrt med 3-4 stk. mobiltelefoner/portabel PC-er / 5-6 abbonementer/ 5-600 SMS meldinger pr.dag / 8-900 minutter mobilsamtaler pr.dag/ 2-3 EDB-utstyr utskiftninger pr.år/ osv..osv..... Altså,-. vent med å kjøp IT-aksjer til du får de for det de FAKTISK ER VÆRDT!,- dvs. når IT- markedet har korrigert videre ned 20-50% fra nivået idag 15.6.01 !! Imellomtiden bør du investere i vekst (industri-) aksjer som har et høyt potensiale i forhold til nåtidens PE-vurderinger. Kunsten er nå å finne fremtidens potensiale og tilgjengelige selskaper som er priset billig!!
Jeg har stor tro på functional food (sitter selv i NUT), olje,shipping, og muligvis alternative energikilder som vind- og solenergi.
Vi er jo uansett avhengig av kost og kraft !! ,- IT synes derimot som et påtvunget behov som raskt kan endre seg negativt !!
Mort1
15.06.2001 23:17
#443

Endre
Chivago !

Kan du i tillegg forklare hvordan vi skal "vite" når et "solid" selskap som ELT har falt nok.....?

20% til ned ?? Var det slik........?

Bolean
15.06.2001 23:19
#1265

Endre
chivago

Selv om jeg kan være med på noe av det du skriver så får jeg en liten følelse av overdrivelse.

Og så dette med vekst. IT-industrien vokser faktisk mest av all industri. Derfor er det naturlig at P/E i en IT-bedrift i gjennomsnitt ligger over annen industri. Men det er selvsagt for mye optimisme hos mange aktører. Kunsten er å velge selskaper riktig.

Og hva er et selskap faktisk verdt? Ja, det strides til og med de lærde om.

:-)
Tyren
15.06.2001 23:27
#834

Endre
re Bolean

Hva er et krakk da ?
Bolean
15.06.2001 23:42
#1267

Endre
I faglitteraturen bruker man krakk bare om monotone børsfall over flere uker. Fallet på Nasdaq har ikke vært monotont (stadig nedadgående) og regnes derfor som korreksjon.

Jeg skal være med på at totalfallet har vært betydelig.
Når det gjelder de som tror Nasdaq vil komme ned på 1600, så kan selvsagt det skje. Men et leie rundt 2000 er mer i tråd med den lange industrielle utvikling (etter min mening).
chivago
15.06.2001 23:42
#65

Endre
Re. Mort1 & Bolean;.- tillater meg først et lite sitat (K.William Kapp); " Dersom det hadde eksistert datamaskiner for hundrede år siden, ville de sansynligvis spådd at det nå ville vært så mange hestevogner at ekskrementene til hestene ville blitt et problem" ...egentlig trenger jeg vel ikke å si mer,- men dog,- jeg har ingen formening om hvilken kurs som er riktig for ELT, ettersom jeg ikke er istand til å se fremtiden, men jeg vil tro at dagens PE på ELT omkring 5-6 er rimelig når man sammenligner med industriselskaper, og når man (for Elteks vedkommende) i tillegg ser en RSI på mirakuløse 11 (tror knapt jeg har sett en så oversolgt aksje siste året) er det klart at ELT har et OPP-potensiale kortsiktig (vel og merke). Og til slutt,-.re Bolean,- du antyder jo i og for seg nøyaktig det samme som jeg sier,- men i en mer forsiktig utgave!!


[Endret 15.06.01 23:44 av chivago]
Bolean
15.06.2001 23:44
#1268

Endre
- - det var derfor jeg fikk følelsen av overdrivelse, ikke sant - -

- - verden er egentlig ikke svart/hvit, det bare virker sånn - -[Endret 15.06.01 23:44 av Bolean]
Tyren
15.06.2001 23:55
#835

Endre
re Bolean

Fra 1. sept. 2000 til 1.jan 2001 falt det kontinuerlig fra 4000 til 2000 på Nasdaq100. Kall det hva du vil men jeg kaller det et krakk.

Vi hadde en liten rekyl opp og så falt det til ca. 1300. Vi kan like godt kalle det et krakk når prosentfallet blir så stort.


[Endret 16.06.01 00:00 av Tyren]
mmyhre
15.06.2001 23:56
#513

Endre
Appro på dette med krakk, vi vi skulle komme i en situasjon med inkasso krav, og komme i økonomiske problemer så kan vi kanskje bruke denne typen inkassobrevJeg har i dag mottatt Deres opphissende brev vedrørende regningen jeg skylder dem. De påstår at de kan lage problemer for meg, ettersom de synes regningen skulle vært betalt for lenge siden, og at De ikke forstår hvorfor det ikke er gjort.

Når De taler om problemer, la meg komme med noen opplysninger: I 1988 kjøpte jeg et sagbruk på avbetaling. I 1989 en oksekjerre og tømmervogn, to hester, et gevær og to drektige purker.

I 1990 døde min far, og min bror ble hengt for voldtekter. En annleggs-slusk satte barn på min datter, og jeg var nødt til å betale doktoren dyrt for å hindre at bastarden ble min slektning.

I 1991 fikk en av sønnene mine kusma, som gikk i ballene på han, og han ble nødt å
kastrere seg for ikke å krepere. Samme året var jeg en dag ute og fisket. Båten gikk rundt, og jeg mistet den største fisken jeg noen gang hadde sett. To av sønnene mine druknet også. Ingen av dem var han som var kastrert. Kona stakk av med en sigøyner, så jeg giftet meg med tjenestejenta for å holde utgiftene nede. Hun var kald som en potet, og jeg hadde problemer med å få det til å gå for henne. Så igjen konsulterte jeg doktoren, og han ga meg det rådet å skape spenning når hun begynte å
bli opphisset. Følgelig tok jeg med meg geværet i senga, og når tida var inne, stakk jeg geværet ut gjennom vinduet og trakk av. For å gjøre en lang historie kort, frua dreit i senga, jeg skvatt til, og skjøt den beste kua jeg noen gang har hatt.

I 1992 brant resten av bygningene og jeg begynte og drikke. Jeg sluttet ikke med det
før det eneste jeg hadde igjen var ei vanntett klokke og nyreproblemer. En tid gjorde jeg ikke annet enn å trekke klokka og springe å pisse.

Året etter tok jeg fornuften fangen og besluttet å gjøre et nytt forsøk. Jeg kjøpte en selvbinder, en treskemaskin og en møkkaspreder. En storm raste forbi og blåste alt på havet. Frua slo seg sammen med en knivsliper, og en bastard skjøt gammeloksen. Nå er jeg så fattig at om det hadde kostet å skite, hadde jeg vært nødt til å spy.

Å forsøke å få penger av meg ville være like vanskelig som å prøve å stappe smør i rasshullet på en villkatt med en strikkepinne.

Så sier De at De skal skape problemer for meg. Det eneste jeg kan si er at De er hjertelig velkommen på prøve.

Hilsen ................

Du finner mere av denne typen moro på

http://www.humorweb.no

Marianne H
16.06.2001 00:05
#656

Endre
Re: chivago
1) HVis du kikker på It-indeksen for OSE, så er den der den var før IT-galskapen skyllet over landet vårt. Enkeltselskaper vil sikkert kunne gå betydelig ned, og opp for den saks skyld, men det er helheten vi er opptatt av. Det er mulig IT-sektoren har en kotrsiktig nedside, men tenk i større enheter enn kvartaler. Det er tross alt en hel verden som skal forandres --- det skjedde en del siden T-Forden rullet ut. Osv.

2) Et krakk ervel definert som 20% fall på veldig kort tid, under en uke. Det er mulig jeg tar feil

3) Jeg liker heste-metaforen din! Når det gjelder P/E kommer IT etterhvert (om ikke allerede nå) til å underlegges akkurat de samme krav som all annen industri. Jeg tror alle har forstått at IT-tulipanen bare er en av mane andre hageblomster nå. Fokus innen IT kommer til å få de latterlig høye lønningene ned på normalnivå. DET vil bedre regnskapene dramatisk. (Jeg kjenner komplette tomhoder som har 870.000 i årslønn med 2 års skolgang etter gymnas... Slike tilstander varer ikke evig...)

chivago
16.06.2001 00:13
#66

Endre
Re. Marianne;- jeg er ganske enig med deg at det over lengere tid kan se bra ut for IT-baserte selskaper som det moderne samfunn trenger,- ganske enkelt fordi tiden vil feie bort alle hypervurderte IT selskaper som ikke "er liv laga", og dermed står vi igjen med de "tunge, brede og gode" IT selskapene som egentlig hører under industrisleskapsporteføljen.
Men rent investormessig mener jeg at man bør tenke kvartalsvis (forutseende naturligvis) når det gjelder IT/Telekom!!
(By the way; et krakk er pr.def. definert som 20% reduksjon på èn tradingdag)


[Endret 16.06.01 00:15 av chivago]
Marianne H
16.06.2001 00:38
#658

Endre
Re: chivago
Akkurat, så det var én dag. Huff! Takk for korreksjonen.

Inevstormessig er min entydige erfaring at langisktighet lønner seg. Jeg har i hvert fall solgt plenty med vinnerne altfor tidlig og kommet til at jeg hadde vært dobbelt så rik om jeg hadde dratt på jordomseiling etter de initielle plasseringer og helt easy minded solgt på en tilfeldig bull istedet for å.gjøre livet mitt til en fullstendig innholdsløs latterlighet med Refresh-knappen i sentrum. Trolig hadde jeg hatt bedre syn også. Det er noe skummelt med den monitoren! Hvor mye er godt syn verdt forresten? Kunne vært morsomt å føre det på selvangvelsen som tap. En morsom krangel!
rakafant
16.06.2001 08:34
#483

Endre
For alle med interesse for finanshistorie, anbefales på det varmeste Edward Chancellor's "Devil take take the hindmost". Spesielt kapitlene om "Cowboy Capitalism" og "Kamikaze Capialism" er rå lesning. Boken kan bestilles bl.a. fra Amazon.
chivago
16.06.2001 11:06
#67

Endre
Re Marianne, ganske enig i at et "refresh-knapp-liv" fortoner seg langt mer innholdsløst enn den dgl.utfordringen og opplevelsen man får på en jordomseiling. Er dog glad for at jeg ikke reiste på jordomseiling i mars ifjor uten å ha realisert alle disse aksjene som medfører et "refreshknappeliv" !
PS; du kan få en lite brukt seilvest av meg før du drar!
Bazooka
16.06.2001 12:03
#228

Endre

Re Rakafant:
Har du lest THE EDGE OF CHAOS, Financial Booms, Bubbles, Crashes and Chaos? Dette er virkelig en bra bok!

Boken tar for seg de viktigste krakkene i verdenshistorien fra ”The Dutch Tulipomania (1637)” og til våre dagers krakk.

Ifølge forfatteren består et krakk av flere faser:

1. Begynnelsen (ny teknologi tas i bruk tas i bruk, liberalisering av finansmarkedene, oppfinnelse av ett eller annet)
2. Vekst i tilførsel av kreditt, lettere å få lån
3. Stigning i aksjekurser,i eiendomspriser, pris på kunstverk
4. Spekulasjon og overdrevne forventninger
5. Massedeltakelse, småsparerne kommer inn
6. Tvilen begynner å melde seg
7. Selgingen starter
8. Krakk, panikk og tilflukt i kontanter

Alle krakk i historien (i hvert fall opptil nå) har gått gjennom disse fasene. Alle krakk er like i sin oppbygging. Det er bare temaet som endrer seg fra gang til gang. I 1637 var det nye tulipantyper som var temaet. I dette krakket er ny teknologi temaet.rakafant
16.06.2001 12:19
#484

Endre
Re. Bazooka ! Thank you - I'm on my way to Amazon.com !!

Da var det gjort; tok med "Panic on Wall Street" også; virket OK. Har du lest "Random Walk"; a "must read" !!

Er det flere her med gode litteratur anbefalinger; nærmer seg sommerferie og dermed bedre tid til å lese !


[Endret 16.06.01 12:26 av rakafant]
[Endret 16.06.01 12:27 av rakafant]
Bazooka
16.06.2001 12:53
#229

Endre

Jeg har ikke lest "Random Walk", men kommer nok sikkert til å gjøre det i løpet av sommeren.

En annen bra bok er PROFITS WITHOUT PANIC. Forfatter: Jonathan Myers

Smakebiter på hva den inneholder:
Profits Without Panic is the ground-breaking book on investment psychology that shows how understanding your reactions and human behaviour are the key to successful investment. It's about you - the investor - in relation to the markets, and all the attitudes, personality traits, beliefs and hype that may cause you, and others, to take financial action and drive those markets.

If you've ever wondered why some people have a knack for making good investments and others don't, this book strips away the mystery.Tyren
16.06.2001 14:02
#836

Endre
For de som studerer litt økonomisk historie kan se at Dow-krakket høsten 1929(selve def. på krakk) er helt likt Nasdaq-krakket i mars 2000. 1-2 års perioden etterpå(krakk/korreksjon) er også helt lik. Hvem er det som sier at historien ikke gjentar seg ? (ref. teknisk analyse).

:-)

P.s. Dow-"krakket" i 1929-1932 er fortsatt større enn Nasdaq nedgangen fra toppen i 2000.


[Endret 16.06.01 14:02 av Tyren]
Tyren
16.06.2001 15:07
#837

Endre
Endelig fant jeg en god link/graf.

Tyren
16.06.2001 15:12
#838

Endre
Tyren
16.06.2001 15:17
#839

Endre
Det er mulig dette ikke er et krakk(ref. Bolean) , men da er ikke 1929 noe krakk heller.

Jeg står på mitt og sier dette er et krakk på lik linje med det i 1929.
;-)


[Endret 16.06.01 15:20 av Tyren]
Bjellesauen
16.06.2001 15:32
#102

Endre
Det er bare flisespikkere og kverrulanter som påstår at det vi har sett på Nasdaq ikke er et krakk.
Det mest oppløftende med chartet er at vi har kommet igjennom denne perioden uten å brenne av hele formuen selv om vi ikke har vært short (håper det gjelder de fleste her på ST). Men dette må ha forårsaket mye depresjon og "hat" til aksjer rundt omkring som vil ta tid å vaske ut av systemet - og det maner til forsiktighet i fortsettelsen,,,
Crom
16.06.2001 15:34
#2939

Endre
Hvordan gikk det videre på Dow, da..?

Interessant sammenligning- historisk var det vel få tidspunkter på DOW som var bedre enn 1930- 35 for kjøp av aksjer..?

Dersom man ser langsiktig på det..


Crom
hawk
16.06.2001 15:43
#486

Endre
Her er forsettelsen, minner om at 29 dreide seg om flere års depresjon

Bjellesauen
16.06.2001 15:48
#103

Endre
Antar at x-aksen i det øverste chartet er antall dager fra toppen. Isåfall fortsatte DJ å falle enda 1-2 år og nådde bunnen i 1932 - et godt stykke under der den kraftige stigningen startet. Se forøvrig Dow Jones
Crom
16.06.2001 15:55
#2940

Endre
Hmmm, ja- plukket man et bredt utvalg i DOW ca. 1932..så ville man sittet brukbart i det i dag..et indeksfond f.eks..

Noe lignende i Nasdaq om et års tid må jo være bra, da..


Crom
janders
16.06.2001 16:08
#25

Endre
Ikke fullt så enkelt crom. Husker jeg ikke feil nådde ikke Dow Jones toppen den hadde før krakket før i 1953. Det vil si at det tok 24 år.
Crom
16.06.2001 16:37
#2943

Endre
Poenget er jo hvor mye den steg fra 1932- 1954..det var ikke rent lite..

Mente selvsagt ikke at man skulle plukke et indeksfond FØR krakket, og så sitte med det..

Sjekk stigningen på DOW fra 1932 til i dag i grafen over..blir noen prosent det..

Crom
Bruce Wayne
16.06.2001 16:46
#1100

Endre
Helsinki's (HEX) rise and fall

Beetle
16.06.2001 17:08
#103

Endre
Rent teknisk så kan man kanskje sammenlikne med 70 år gamle grafer, men det er vel en del strukturelle forhold ellers som har forandret seg drastisk, og hvordan vil dette påvirke utviklingen? Hvordan var verdensøkonomien til sammenlikning?
Sammensetningen av aksjer i DJ da og nå...
Uansett, endel selskaper vil få (har fått) en kraftig knekk, og noen vil bestå. De som kan kutter kostnader og fortsatt tjene penger (er det mulig...) og har såpass kontroll over økonomien at de ser nedgangen litt før det er for sent osv.
At endel IT selskaper er overflødige vet vel alle, men spørsmålet er hvem som skal trekke de korteste stråene. IT og finans er kanskje utsatte sektorer, finans fordi de er avhengige av innfrielsene til alle bedriftenes økonomiske forpliktelser.

Endel tanker fra en som lurer...
Mvh
Beetle
Tyren
16.06.2001 17:52
#840

Endre
Det var mye større strukturell krise med at banker gikk konkurs osv. i 1929-32.
Nasdaq har falt ca. 70% siden topp til 1600. De ekstra 15%-poengene Dow falt med i 1929-32 tror jeg vi avverger denne gang pga. at renter senkes hurtigere osv..

Dow nådde topp på 381 i 1929 og bunn på 41 i 1932. Altså 41.000 USD har blitt til over 10.000.000 USD


[Endret 16.06.01 17:52 av Tyren]
[Endret 16.06.01 17:53 av Tyren]
Castello
16.06.2001 17:53
#1932

Endre
Krise ?
Ta en titt på Nasdaq her :
http://hem.passagen.se/callemell/nasdaq.gif
Crom
16.06.2001 18:00
#2944

Endre
Ang. om historien gjentar seg ...:

--------

The Story.
In the 1990's, things were really rocking in the US and around the world. The rapid increase in industrialization was fueling growth in the economy, and technology improvements had the leading economists believing that the uprise would continue. During this boom period, wages increased along with consumer spending, and stock prices began to rise as well. Billions of dollars were invested in the stock market as people began speculating on the rising stock prices and buying on margin.

The enormous amount of unsecured consumer debt created by this speculation left the stock market essentially off-balance. Many investors, caught up in the race to make a killing, invested their life savings, mortgaged their homes, and cashed in safer investments such as treasury bonds and bank accounts. As the prices continued to rise, some economic analysts began to warn of an impending correction, but they were largely ignored by the leading pundits. Many banks, eager to increase their profits, began speculating dangerously with their investments as well. Finally, in Mars 2000, the buying craze began to dwindle, and was followed by an even wilder selling craze.

-----


Har byttet to årstall...


Crom
Crom
16.06.2001 20:44
#2945

Endre
Fant et chart til som viser det samme- det kan faktisk være et stykke til bunnen..


Får tro det beste...

Crom
Bazooka
16.06.2001 20:55
#230

Endre

Re Crom:
Ja, dersom forholdene nå er 100% identiske med forholdene i 1929 er det nok et stykke ned til bunnen.

Dersom forholdene er 100% identiske med forholdene i 1987, ja da har vi nok falt litt for mye.Bjellesauen
16.06.2001 20:58
#104

Endre
Nå er det vel lineære charts vi ser på, slik at det prosentvise fallet over tid blir en hel del forvridd.
Bjellesauen
16.06.2001 21:36
#105

Endre
Hei Castello
dette var et fint logaritmisk chart som gir et bedre bilde av utviklingen og rom for noen betraktninger. Hvis en tar utgangspunkt i den rette "likevektslinjen" har markedet vokst med en årlig rate på formidable 12.2 %. Hvis en bruker den samme linjen som "fair value" var markedet overpriset med over 300% i mars 2000 som tydeligvis var ekstrem sett i historisk perspektiv. Tilsvarende var den maksimale "underprisingen" ved korreksjonen i 1990 ca 50%. P.t. ligger denne linjen på ca 1800. Hvis derfor pessimismen og frykten for resesjon virkelig tar tak i markedet er det rom for et betydelig fall under 1800. Ellers ser det ut som chartet ikke er helt oppdatert, da Nasdaq allerede har vært godt under linjen på 1620 i april.
gazza
16.06.2001 22:42
#48

Endre
Mange interessante synspunkter på krakk, men de jeg ikke forstår helt er de som fokuserer på p/e og inntjening. Alle vet at en bedrift må tjene penger før eller siden. Man starter opp en bedrift på en ide eller at man har tro på et produkt som en eller annen gluping har funnet opp. I startfasen vil dette selskapet ha en grusom p/e på mange tusen. Selve grunnidèen til aksjemarkedet er således at man må ha risikovillig kapital for å kunne starte nye bedrifter. Den dagen man skal ha inntjening og lav p/e fra første dag, vil der knapt nok dannes nye selskaper, så det argumentet holder ikke, selv om "gamle" grundere som bla andre Trygve Hegnar gnåler om dette. De har glemt ut at de har vært kalv, spør du meg.
gazza
17.08.2001 21:53
#87

Endre
Drar fram denne topicen igjen da jeg fikk mange interessante synspunkter sist. Mener fortsatt at dette krakket er verre enn noen andre siden 1929. Kan i verste fall lage massearbeidsledighet og grobunn for ekstremistiske regimer i et eller flere vestlige land.
Cashulf
17.08.2001 23:06
#402

Endre
Først om noen år kommer det til å gå opp for folk at vi i år 2000-2001 opplevde det største krakket noensinne, nå innen IT. Når et betydelig antall selskaper har falt 80-99% i verdi på ca 1 1/2 år, er det et vanvittig krakk.

Det blir ikke noe mindre krakk av at mange burde kjørt SL. Og det er fortsatt snakk om et krakk selv om verdien av selskaper på ose var for høy og nå er mer normale. Når det er sagt mener jeg at IT nå er oversolgt og at vi vil oppleve et IT-rally fra ca okt-nov.


Enitel:


Merkantildata:


Stepstone:


Eltek:


osv, osv.......
njaha
18.08.2001 00:05
#3

Endre

Interessant å se forskjellige oppfatninger av det krakket vi har vært gjennom på Nasdaq. Men det er en ting som mange ser ut til å glemme. I forhold til hele Dow Jones blir Nasdaq (relativt) liten. Og når en da sammenligner situasjonen i dag med det som skjedde for 60 år siden, er det viktig å huske at DJ har vært relativ sterk, TOTX har heller ikke beveget seg ekstremt mye (ikke krakk, hvertfall).

Å snakke om at et krakk innen et segment av markedet skal kunne avstedkomme grobunn for 'ekstremistiske regimer' i veslige land, virker ikke særlig aktuelt. Det hadde kanskje vært en problemstilling hvis DJ hadde falt 85%. Da hadde vi hatt et krakk som i 1929.

Så hvordan kommer vi til å huske dette krakket om 20, 30 og 40 år? Kanskje kommer markedene til å forbli langt mer volatile enn det vi husker fra bare 10-20 år tilbake, og ekstreme kursutslag mer vanlig. Men jeg tror vi kommer til å huske det som da alle gikk blåøyde inn i vanvittige konsepter.

Hvis noen startet en skobutikk på nettet, ble de hyllet som genier. Og hvis noen snakket om å lage kjøleskap som kunne kobles på nettet, slik at yap'ene ikke trengte å gå ut for å kjøpe middagen, men at kjøleskapet automatisk bestilte det som trengtes, basert på siste dagers forbruk, ja da stod investorene i kø. Og ingen hadde gangsyn til å se at butikker på nettet er like fantastisk som postordrefirmaer (noen som ser tendensen? Flere og flere billigkjeder på nett -> postordre på nett). Og ingen vil vel ha et kjøleskap som vet hva du spiser.

Det tror jeg blir minne fra den spede barndommen til internett-selskapene.

Men vi kommer neppe til å huske det som et altomfattende krakk (ref 1930), for det var det ikke.
gazza
18.08.2001 00:20
#88

Endre
Tror kanskje at litt av "krakket" kan forklares med online aksjehandel. Det er blitt en drøss av tradere, som, selvfølgelig alle har lyst å ta kortsiktige gevinster. Det er blitt så lett å handle aksjer, at flere synes dette er mer artig enn odds og tipping. Unner dem i framtiden mer avkastning enn i dagens marked, men tror at denne lovlige "pyramiden" vil mer enn noen gang skille klinten fra hveten. Når panikken så setter inn vil noen få tjene mye penger(shortsale), og noen , i utgangspunktet glimrende firmaer, vil bli kjøpt for slikk og ingenting, dessverre.
Hebbe
18.08.2001 00:26
#1319

Endre
enig med njaha.

det er IT segmentet som har lurt resten av verden. Tipper det er få mennesker som forstår IT som har tapt penger. De har vunnet. De klarte i gemen hop å lure resten av verden. Jeg sa når Nasse sto i over 5000 at den skulle tilbake til under 2000, der alt startet. Jeg ble ledd av og angret i ettertid på at jeg sa det. Jeg ble et mobbeoffer fordi jeg ikke skjønnte den nye verden.

vel vel . Et argument jeg hadde var når verdien av Amazon.com sto i gud vet hva, var at prisen sammenlignet med hva avkastningen burde da ha vert, ville tilsi at de måtte selge like mange bøker hvert år som det i hele verden har blitt hentet på salgs av bøker Worldwide i en tiårsperiode. eller noe sånt.
Hebbe
18.08.2001 00:30
#1320

Endre
re: gazza

Riktig. det er mye som er feilpriset idag. Og mitt utsang: Markedet tar alltidf feil. er mer gyldig en noen gang.

det gikk en post i HND idag til 14 kroner. For to uker siden solgte jeg alt mitt for 21.5. Har selskapet forandret seg så mye? Nei, i siste tiden er det illikviditeten som rår i mange selskaper. Ingen tørr å gå inn, men noen må selge. Da blir det slik.
røyka
18.08.2001 00:39
#28

Endre
Sier man mange nok ting ofte nok så slumper man å får rett.
Kunsten er å ta en dag om gangen så slipper man å tape så ****ig mye.
For meg var dette en vakker dag, putta 50k (KVI) på kontoen, men var dum nok til å sette dem i noe annet......
får se hva mandagen bringer,
falitt
18.08.2001 00:40
#1164

Endre
re hebbe: Jeg tror du tar fullstendig feil på et punkt: "jeg tror ikke mennesker som forstår IT har tapt penger".
Personlig tror jeg disse også ble fanget inn av realitetene. Boblefirmaene vokste jo. Skulle man tjene pernger var det bare å hoppe på. Kursene gikk til himmels og skulle man være med måtte man hoppe på toget. Akkurat som de siste månedene - Var(er) du trader, ja da handlet du OPC enten du trodde(tror) på selskapet eller ikke....
Deputy Dog
18.08.2001 00:45
#141

Endre
Kraakk i motsetning til krakk
I utgangspunktet er alle interessert i at kursene går opp opp. Bankene, meglerhusene, regjeringene, aksjespekulantene, sparere, fondene, sentralbankene osv. - alle har samme interesse. De eneste som har en kortsiktig interesse av at kursene går ned, er de som shorter. Shorting er allikevel risikabelt.
Allikevel er det makroøkonomiske forhold som avgjør. I nedgangstider er sannsynligheten for å tjene penger på aksjer tilnærmet lik null. Sannsynligheten for å tape penge er over 95 %.

Ved visse tidspunkter i historien har man hatt krakk, dvs at kursene har falt med mer enn 10 % på en dag uten å ha fått en rekyl.

Utvilklingen i det siste 1 og et halvt år har vært et langsiktig krakk. Derav kraaaakk. Sannsynligvis er det mye sunnere med et ordentlig krakk. Kraaakk er seigpining.

Hukommelsen og historieforståelsen er ikke alltid på topp. Optimistene tror på en oppgang og i sin naivitet tror de at akkurat den aksjen som de kjøper skal gå opp. Mange klynger seg til illusjonens strå, nemlig at bunnen er nådd. Og mytene lever i beste velgående om at på sikt taper man ikke penger om man setter penger i aksjer. Japan er eksempel på at så ikke er tilfelle.

Den perioden vi har vært gjennom har mange selskaper vært priset hinsides enhver fornuft. PE på 100 eller mer har ikke vært uvanlig. En slik prising innebærer at det skjer en betydelig vekst og tar ikke hensyn til øket konkurranse. Når veksten stopper opp eller man tilogmed får en nedgang, skjer en dominioeffekt. Først må selskapene prises om, mange mennesker og investorer taper penger, og risikovillig kapital forsvinner. Etterhvert er det mange banker som må tvangsselge aksjer som er kjøpt for lånte penger. Ufattelige verdier forsvinner som dugg for solen. Selskapene sier opp folk for å nå fortjenestemålene sine, flere mennesker blir arbeidsledige og kjøpekraften vil sakte og sikkert synke.

Historisk sett, har et krakk som f. eks i 87, ikke bare hatt effekt i det året, men f. eks. i Norge har det skjedd en omveltning som hadde en varighet til begynnelsen av 90 tallet.

Hva vil skje? Jeg tror aksjesparere vil gå et tøft år i møte.

I all fortrolighet
DD som har solgt seg ut av aksjemarkedet for lengst

Ps. Castello, Jeg er av den oppfatning at du som så mange andre chartister, mangler "situational awareness" et uttrykk som brukes av flyvere. Dvs at du stoler mer på dine trender som er basert på historie, men totalt glemmer å stikke fingeren i jorda og finne ut hva som er bakenforliggende årsaker. Det er nå min oppfatning for hvor feil du kan ta.
Hebbe
18.08.2001 00:47
#1325

Endre
du har mulig rett fallitt, jeg har drukket litt mye, men tror likevel at det er de penge sterke uvitende IT investorer som har tapt mest likevel.

Du er en kjekk kar falitt.
røyka
18.08.2001 00:51
#30

Endre
Hva drikker du hebbe?
Prøv å bytt flaske, mulig du har tatt feil siden du er så trist ikveld.
Hebbe
18.08.2001 00:55
#1328

Endre
Hvis jeg bytter flaske må jeg drikke min egen urin. OK greit. Samma **** for meg, bare godset vinner.
pluto's Sønn
26.08.2001 21:34
#76

Endre
Siden vi er så glad i "rise-n-falls"
pluto's Sønn
26.08.2001 21:36
#77

Endre
siden vi er så glad i "rise-n-fall"
FrP
http://www.hoyre.no/interaktivt/meningbase/base.html?display=chart&pen=0&framnd=8&fraaar=1999&tilmnd=8&tilaar=2001&partier%5B%5D=8&institutter%5B%5D=1&institutter%5B%5D=2&institutter%5B%5D=3&institutter%5B%5D=4&institutter%5B%5D=5&institutter%5B%5D=6&institutter%5B%5D=8


[Endret 26.08.01 21:36 av pluto's Sønn]
pluto's Sønn
26.08.2001 21:49
#82

Endre
Endelig, linken er her. FrP


[Endret 26.08.01 21:50 av pluto's Sønn]
pluto's Sønn
26.08.2001 21:56
#83

Endre
Dårlig timing for Høyre?
juma
26.08.2001 22:49
#1971

Endre
Hvis vi titter på høyre og AP i ukeschartet ser vi at RSI og STOCHASTIC viser svært overkjøpte tendenser for Høyre sin del og tilsvarende oversolgt for AP sin del. Høyre har nettop også brutt gjennom sitt 14 dagers glidende snitt og har generert et salgsignal.

Her må vi nok sette vår lit til fundamental analyse.

Tvi tvi
juma


[Endret 30.08.01 20:35 av juma]
pluto's Sønn
27.08.2001 09:55
#84

Endre
OK, jeg ser ironien din, og jeg dro på smilebåndet. However, du kan ikke benekte at disse kurvene faktisk viser tendenser til noe av det du sier. Kall det gjerne en kuriositet, men litt moro er det nå, da.
Dr. Stockmann
27.08.2001 11:58
#4

Endre
Eller største oppgangsmulighet i historien ?
gazza
30.08.2001 20:25
#96

Endre
Synes desverre krakktendensene tiltar i styrke. Meget dårlig på Wall Street ikveld. Dow under 10000. Titusener mister jobben hver dag. Ordrebøkene tørker inn i vår hjemlige industri. Foreløpig har vi bare tapt penger på aksjer. Snart mister vi jobben.
Loffen
30.08.2001 20:55
#585

Endre
men vi har fortsatt egne tenner og normal avføring, så vi henger kanskje med til det snur igjen?...
gazza
07.09.2001 19:04
#99

Endre
Idag føler jeg at krakket forsterker seg.
gazza
03.11.2001 23:49
#124

Endre
Verste skrekk-scenario er i ferd med å utvikle seg. 600000 amerikanere har mistet jobben på to mnd. Min bedrift, (eksport-orientert) har 0 ordrer i boken.Gjerdrem skjønner ikke alvoret og beholder uendret rente. Foreløpig er det de u-organiserte som må gå. Så er det de med lav ansiennitet. Så er det deg SELV!!!!!!!!
Det verste er at de fleste velger å være uvitende og lar det skje, og håper at oljefondet redder oss! Heldigvis bor vi i steinrøysa Norge. Vi vil i hvertfall aldri gå sultne til sengs.
gazza
18.01.2002 22:11
#150

Endre
Hvor ble det av januar-rallyet samt den lille sporen av optimisme? Synes desverre krakk-tendensene er i ferd med å forsterke seg.
DRAGON
19.01.2002 01:16
#1125

Endre
Slapp av...Det kom positive makrotall..Us solgte ned for å sikre gev. Tirsdag blir det oppgang..Mandag er US stengt..

Mvh.DRAGON
naz
19.01.2002 02:11
#1476

Endre
Ikke så mange som sikret seg "billige" aksjer AH
Ikke noe bra tegn!!!!
gazza
10.05.2002 22:15
#180

Endre
Trodde at bunnen var nådd forlengst, men lurer på om Nasdaq skal enda dypere??
jungel
10.05.2002 23:41
#211

Endre
Mange amerikanske aksjer er fremdeles vanvittig priset (men noen er OK når inntjeningen tar seg opp etter hvert - selv med et høyere rentenivå), enda flere bobler bør sprekke. Nasdaq nedtil 1430 er mitt tips. Glem 11.september, det er intet støttenivå. Enda dypere kan fallet bli.
gazza
21.06.2002 22:41
#186

Endre
Kan man oppleve at indeksene går i minus?
vfl
22.06.2002 02:03
#690

Endre
Re gazza – at indeksene skulle gå i minus forutsetter vel at selskapenes aksjekurser antar imaginære verdier? For den som husker lærdommen fra realfag så har vi en imaginær enhet kalt ”i” med den egenskapen at ”i x i = -1”. Og med den utviklingen markedssentimentet er inne i nå, så er det vel bare et spørsmål om tid før aksjeanalytikerne får et par nye utfordringer å hanskes med: Imaginære aksjekurser og negative indekser!!!
cubor
22.06.2002 10:15
#628

Endre
uff-da ,skal se at vps-kontoen kan føres som gjeld snart :-))
vargen
22.06.2002 12:37
#741

Endre
Nå som alle har muligheter til å handle svenske warrants skulle det ikke være noe problem at kursene faller. Tror man IT fremdeles går i dass er det bare å handle salgs-warranter på Ericcson, Telia etc.Stocktalk.no eies av MarketMind AS
Adresse: Thunesvei 2, 0274 Oslo Tlf: 21 07 50 08 Email: st [at] stocktalk.no Orgnr: 979 175 027 MVA
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter © 2008 Vestover AS