"
Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > Vil Oslo børs egentlig ha kunder ?
Vil Oslo børs egentlig ha kunder ?
Tyren
21.06.2001 13:33
#866

Endre
Oslo børs er et selskap( med en unotert kurs) som man trodde ville ha flest mulig kunder. Altså tjene på investorer handlet der i stedet for i USA(f.eks. også norske aksjer i Usa). I stedet driver den med en direkte fientlig politikk der f.eks. avstanden(spread) mellom kjøper og selger må være 50 øre ved kurs over 50 kroner. Dette er tatt opp utallige ganger før... og ser at også Aksjeforum tar det opp i dag.
Klippet :
"Uverdige forhold for tradere på Oslo Børs
av Oddmund Grøtte
Først publisert: 20.06.2001 14:37

Oslo Børs er et stort hinder for videre utvikling innen trading i Norge, faktisk legger de opp til at det skal være dyrt å kjøpe og selge aksjer. Handelsreglene kan neppe tolkes på noen annen måte. Les her hvorfor. (Kommentar fra skribenten)

Se også:
Relaterte artikler: Når de små blir tatt på alvor
En vellykket investeringsstrategi
De smarte selger på hvert rally
Flere vinnere?
En vinner er fortsatt en vinner

Jeg antar at alle som jobber innen finansbransjen ønsker at aksjeomsetningen skal øke på Oslo Børs. Det er neppe noen tvil om at økt omsetningen fører til en riktigere prising av selskapene i tillegg til å gjøre børsen mer attraktiv og spennende.

Men en ting er sikkert: Handelsreglene til Oslo Børs bidrar ikke i positiv retning. Der står det svart på hvitt at spreaden (forskjellen på kjøper- og selgerkurs) skal være minst 50 øre når aksjekursen passerer 50 kroner. Er den under 50 kroner er det "tillatt" med en spread på ti øre. Tor Arne Olsen, informasjonskonsulent på Oslo Børs, bekrefter disse reglene overfor Aksjeforum:

- Dette er regler som er skrevet i våre handelsregler, og kalles ticksize. Minimum ticksize skal være ett øre for aksjer som har en kurs på 9,99 kroner eller mindre, den skal være ti øre for aksjer mellom ti og 49,99 kroner, femti øre for aksjer over 50 kroner og én kroner for aksjer som omsettes over 1000 kroner, sier Olsen til Aksjeforum.

Dette er forklaringen på at to av Oslo Børs mest omsatte aksjer, Telenor og Statoil, har vidt forskjellig spread. Mens Telenor ofte har en spread på bare ti øre, har Statoil femti øre.

Du kan lese om hvorfor forskjellen mellom kjøper- og selgerkurs er en vesentlig kostnad her:

En traders verste fiende
Hvis Telenor er omsatt på 40 kroner og spreaden er på ti øre, utgjør spreaden 0,25 prosent av kursen. Er derimot Statoil omsatt på 70 kroner og spreaden er på 50 øre, utgjør dette 0,7 prosent av kursen, altså en vesentlig forskjell. Den som hevder at dette ikke har noen betydning for likviditeten i aksjen, har neppe handlet aksjer før.

Faktisk er denne store spreaden en gullgruve for meglerne. Mer eller mindre alle meglerhus handler på egen bok og kan pro*****re på å kjøpe på kjøperkurs og selge til selgerkurs (som en del av egen trading på bok der megleren faktisk tar risiko som "market maker", men må ikke forveksles med uetiske ting som "skjæring"). Kjøper meglerhuset en post på 50.000 aksjer i Statoil til kurs 70 kroner og selger den videre til kunden på 70,5, bokfører meglerhuset en gevinst på 25.000 kroner i tillegg til kurtasjen. Var spreaden ti øre ville gevinsten "bare" vært 5.000 kroner. Husk at meglerne har en mye større oversikt over antall aksjer som er på kjøp og salg enn hva kunden har og kan pro*****re på spreadet. Ofte er det bare et lite utvalg som legges ut i ordreboken til alles åsyn (som alle kan få tilgang til - mot et lite gebyr, selvfølgelig).

Det er en gåte at reglene tilsier denne ticksizen, i hvert fall sett fra forbrukernes side. Det er mulig det finnes gode grunner til denne minimumsregelen, men for en investors eller traders synspunkt er det alt annet enn gunstig. La oss håpe at regelen er en anakronisme fra 80-tallet. I hvert fall er det ikke oppgitt noen begrunnelse i handelsreglene.

Dette regelverket er faktisk et stort hinder for å øke likviditeten på Oslo Børs. La oss vise dette med et eksempel:

Freddy fra Holmlia skal kjøpe 10.000 aksjer i Statoil. På dataskjermen viser kjøperkursen 70 kroner, mens selgerkursen viser 70,5. Freddy tror at dette er et godt kjøp og tror aksjen står foran et løft. Men Freddy tør ikke å kjøpe på selgerkurs fordi aksjen er sist omsatt til 70 kroner (og Freddy må betale 70,5). I stedet velger han å legge inn en limitordre på 70 kroner. Freddy regner ut at han har et "tap" på nesten én prosent hvis han kjøper til selgerkursen (med utgangspunkt i forrige omsatte kurs på 70 kroner). Derfor velger Freddy det sikre og legger inn limitordre. Hvis bare spreaden var på ti øre, tenker Freddy....

Hadde for eksempel Statoil hatt en spread på ti øre, øker det mulighetene for trading. Da kan du faktisk spekulere i en oppgang på femti øre hvis du er trygg på at du kan selge ut med et tap som er mindre (dette er ikke noe annet enn risk/reward). Tilbøyeligheten til å kjøpe og selge er ganske enkelt større jo lavere spreaden er.

Det er innlysende at spreaden betyr mye for likviditeten. I en likvid aksje som Statoil ville spreaden garantert vært mindre om det var muligheter for dette.

"


[Endret 21.06.01 13:35 av Tyren]
[Endret 21.06.01 13:37 av Tyren]
Tyren
21.06.2001 17:06
#870

Endre
Noen med kommentar ?
Dagen
21.06.2001 17:14
#225

Endre
Hei Tyren!

Er fullstendig enig i artikkelen! Jeg mailet Grøtte om han hadde noen ide om hva OB i alle dager forsvarer praksisen med.

Han svarer følgende (tror ikke det gjør noe om jeg siterer):

"Jeg har prøvd å få tak hvorfor det er slik, men jeg
har ikke klart å få noe skikkelig svar. Ergo er det ingen som
egentlig forstår betydningen av denne regelen."

En ide å bombardere OB med spørsmål(?). Det er jo vi som er markedet!
Kjell T. Ringen
21.06.2001 17:15
#290

Endre
Men samtidig gir denne spreaden deg som trader som følger med muligheten til å tjene penger!

Du kan ligge på kjøperkurs å plukke aksjer og lempe dem ut igjen på selgerkurs.


Kjell
Aahhaawaa Zaawie
21.06.2001 17:17
#588

Endre
Hva er tilgjengelig av undersøkelser av meglerhusenes egenhandel ?

Her må da Kreditt-tilsynet ha gjort noe - om ikke annet - på pilotnivå ? ( Hvis de ikke fortsatt er i gledesrus etter suksessen med den bøtelagte toram ? )

Andre kan ha gått dypere inn i problemstillingen ?

Andre har begynt å stille spørsmål ved deler av meglerhusenes praksis.

RettTilH
21.06.2001 17:19
#496

Endre
Ser poenget.

Tipper reglene er lagd for å strø litt sand i maskineriet. Dersom mange trader svinger kursen for raskt. Verdien av et selskap blir mindre betydningsfull. Alt som teller er om kursen skal opp eller ned den neste timen.

Tyren
21.06.2001 17:26
#872

Endre
re Ringen

Det er litt vanskelig å "lempe ut" når det er slik spread. Men har man god tid så går det sikkert bra.

Det var spesielt da Nera lå rundt 50 kr at dette tema var diskutert her tidligere. Tror svaret fra Ose den gang var noe sånt : "slik er nå reglene".
Tyren
21.06.2001 17:32
#873

Endre
re RettTilH

Ja, da er spørsmålet igjen : vil de ha kunder ?Stocktalk.no eies av MarketMind AS
Adresse: Thunesvei 2, 0274 Oslo Tlf: 21 07 50 08 Email: st [at] stocktalk.no Orgnr: 979 175 027 MVA
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter © 2008 Vestover AS