"
Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > Markedets preferanser forandrer seg
Markedets preferanser forandrer seg
Jackson
02.09.2001 10:35
#913

Endre
Markedet svinger fortløpende, og det vil det også fortsette med å gjøre, selv om noen nå hevder alt går til 0, og andre igjen sier det vil doble seg.
Det som er litt intressant er at preferansene i markedet forandrer seg. Med det mener jeg hva man vektlegger mest for å vudere om det skal stige eller falle.
Da jeg for lenge siden satte meg inn i teknisk analyse (TA) var det en megler som anbefalte meg å benytte 3-mnd chart. Nå derimot er det mange som benytter 1-2 års grafer for å finne ut om aksjen er billig eller dyr. Fasitsvar på dette finnes ikke, og i bunn og grunn faller alt på hva slags strategi hver enkelt investor har.
Noen liker risiko, andre spiller safe. En som vil ha trygge investeringer bør selvfølgelig ikke kjøpe aksjer med høy p/e, som har usikre vekstmål osv. Det er for de som har tid til å følge med hver dag.
Hva nå om markedet fremover?
Da alle kjørte IT aksjene til himmels var det bare vekstmålene, og de store ambisjonene som var viktige. Da disse ikke holdt mål begynte man heller å se på selskapenes inntjening. Mange meglerhus anbefaler nå aksjer etter p/e istedetfor vekstmål. I fremtiden vil det også komme andre målefaktorer.
Det er mye som spiller inn på valg av kjøp eller salg. F.eks p/e, vekstmål, segment, teknisk analyse, inntjening, fremtidsutsikter osv, selskapets ledelse osv. Men i noen perioder vil man bruke ett av disse virkemidlene mere enn andre.
Til slutt er det selskapets inntjening som er viktigst, det kan ingen komme i fra. Skal man slakte selskapet er det de underliggende verdier aksjonærene får. Bruker man grafer på lang sikt vil man også se om en aksje stadig stiger eller synker. NSG f.eks har hatt en positiv trend i snart 3 år. Som en liten oppsumering:
1: Finn din strategi, liker du risiko?
2: Se på de lange trendene i aksjen.
3: Hva er selskapets inntjening, p/e, vekst?
3: Hvilket segment er "populært"?
Bruker man lange kurver og finner ut at en aksje har stigende trend, kan man etterpå korte inn grafen slik at du får en på f.eks 3-mnd dersom man liker å trade.

Jeg har sett på noen aksjer, og noen som lenge har hatt stigende trender er f.eks ORK, NSG, SME og TAA. Det skal bli moro å se om den lange trenden holder, eller om den brytes.
ORK støtte 160
NSG støtte 140, motstand 190
SME støtte på 70, men neste er 65
TAA støtte 110, motstand 160.

Som en konklusjon vil jeg si det er en felle og alltid holde seg til sine egne og velbrukte strategier over lengre tid. Preferansene i markedet forandrer seg, og det er slik noen tjener mye penger og noen går på en smell. Tenk over det
georg
02.09.2001 11:22
#2198

Endre
Jackson
Dette var et innsiktsfullt og godt innlegg som jeg føler beskriver situasjonen markedet er i for øyeblikket. markedet er nå inne i en situasjon med erkjennelse. Det som var "sant" i "går" er ikke det samme som er "sant i morgen" Prioriteter og preferanser forandrer seg og det samme gjør psykologien. Man går på en smell og dyrkjøpte gamle sannheter blir det som overlever. Hvor er den reelle verdiskapning? Hvor er veksten sunn? Hva er realisme og hva er drømmer? Kjepphøyhet basert på luftige analyser får et tilbakeslag. Tilbake står de som kan business i et område som de behersker og hvor resultater kan dokumenteres. I mellomtiden er ufattelige verdier tapt. I mellomtiden skal nye preferanser bygges. Det skal godt gjøres om ikke en slik preferanse vil bli innen olje og offshore. Da gjelder det å finne selskaper med ledelse som virkelig kan bransjen og som ikke har lagt like grunne analyser til grunn for sine satsinger som det som har vært felles for de fleste IT sasinger. Her er det mye å velge i og jeg nevner. PRS FOE PGS TGS PDR DNO SME HAV SOF FAR. Men mine personlige preferanser er jo PDR og DNO.Stocktalk.no eies av MarketMind AS
Adresse: Thunesvei 2, 0274 Oslo Tlf: 21 07 50 08 Email: st [at] stocktalk.no Orgnr: 979 175 027 MVA
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter © 2008 Vestover AS