"
Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > Tilbakeblikk
Tilbakeblikk
risky
29.09.2001 14:53
#601

Endre
Vi nærmer oss oktober - tradisjonelt en depressiv måned når det kommer til aksjer og børs. I år ser det ut til at vi kan komme til å få en helt annen høst hva børsutvikling angår:

En av årsakene er åpenbar: Vi har nå hatt sammenhengende nedgang på OSE og i verden forøvrig i over 1 år. En slik langvarig nedgang kan ikke jeg huske å ha notert. Utgangspunktet for oktober og den videre høst bør derfor være at den tradisjonelle " høstjakta" på OSE bør kunne avlyses i år.

Ikke bare på grunn av at så og si alle selskaper har falt i gjennomsnitt ca 40% det siste året. Det faktiskte forhold er imidlertid at svært mange av disse har aldeles utmerkede arbeidsbetingelser - også om vi ser 1- 2år frem i tiden.

Noen mindre "seriøse" selskaper - særlig innenfor IT- har etterhvert fått merke livets realiteter: Tallenes tale er klar - og aksjonærene er ikke i samme grad villig til å åpne lommeboken for å støtte slike "tvilsomme" foretak. Og takk for det!

Denne utrenskningen vi nå har vært igjennom både her og ellers, vil danne et utmerket utgangspunkt for en sunn og "kontrollert" oppgang i månedene fremover.

Personlig holder jeg meg til olje/offshore: Siden oljeprisen begynte å stige igjen i slutten av 98 - begynnelsen av 99, har vi sett en økende grad av konsolidering, kostnadsefektivisering og stadig flere profesjonelle markedsmekanismer.

Denne viktige bransjen har i mange år "levd sitt eget liv", og bekymret seg lite om det faktum at også oljebransjen kunne komme til å støte på problemer som tidligere ble ansett som nesten ubetydelige eller ikke eksisterende.

Jeg føler meg sikker på at bransjen nå er atskillig bedre rustet til å tilpasse seg det øvrige marked.

At behovet for olje- og oljeprodukter kan svinge litt, er helt naturlig: Det fundamentale har derimot ikke endret seg - snarere tvert i mot: Både så lenge som jeg oppererer på OSE - så lenge som noen av dere som leser dette oppererer på børs, vil denne vitale næringen gi rikelig avkastning i årene som kommer. Rikelig til at bekymringer om Alvern ,Stepstone og likesinnede ikke burde oppta altfor stor plass i menigmanns bevisthet.

I året som har gått, er det mange skribenter som har fått på pukkelen for sine uendelige "skriverier og analyser".

I ettertid: Kanksje det er på sin plass med en aldri så liten unnskyldning. Kanskje det er på tide med litt ettertanke mht. spådommer og "ungdommelig overmot".

Jeg tenker ikke på spesielle "ofre",-vil bare minne om at å stirre seg blind på aksjekurser som farer opp og ned - hit og dit, å høre på analytikere som oppgraderer og nedgraderer etter forgodtbefinnende, ikke alltid gir det beste resultat.

La oss møte utfordringene denne høsten nå synes å gi til å legge grunnlaget for en sunn utvikling av dette viktige forum for oss vanlige småspekulanter.

Lykke til i oktober! Kjøp SME!Stocktalk.no eies av MarketMind AS
Adresse: Thunesvei 2, 0274 Oslo Tlf: 21 07 50 08 Email: st [at] stocktalk.no Orgnr: 979 175 027 MVA
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter © 2008 Vestover AS