"
Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > NAVIS-MINIANALYSE
NAVIS-MINIANALYSE
georg
16.03.2000 20:28
#414

Endre
MINIANALYSE NAVIS
Anbefaling: SELG

Navis er et selskap som er meget enkelt å analysere da selskapet kun består av ett boreskip. Selskapet har bekjentgjort at det er inngått en intensjonsavtale til en rate på 150000 usd per dag over en periode på 18 måneder. Videre er det kjent at skipet koster 300 millioner usd å bygge. Basert på disse faktaopplysningene kombinert med andre nødvendige forutsetninger er det enkelt å gjøre en vurdering av prisingen av selskapet og hvorvidt selskapet har en interessant oppside i fra dagens kursnivå. Jeg har lagt følgende forutsetninger til grunn:

Operasjonskostnader: 50000 usd/dag
Regularitet 90 %
Management fee til R&B Falcon: 7% av dagrate.
Gjeld: 1200 mill.
Rente: 10% p.a.
Vekslingskurs: 8 Nok/usd.

Baser på disse forutsetningene så får jeg en Verdijustert Egenkapital på kr 9,1 per aksje. Basert på ett års full drift vil det genereres en kontantstrøm på 77,5 millioner hvilket gir en P/CF=19. Fortjeneste etter avskrivninger blir negativ og P/E følgelig negativ.

Dette er tall som klart viser at aksjen er overpriset på dagens kurs og er trolig den uten sammenlikning den dyreste offshore rigg aksjen på Oslo Børs. Særlig det forholdet at den nå er priset 20% over reelle underliggende verdier skulle være nok til å gi en klar salgsanbefaling. Spesielt siden aksjen heller ikke er interessant ut fra kontantstrøm eller inntjening.

Oppside.
Alle anerkjente bransjeanalytikere mener nå at offshoremarkedet kommer til å ta helt av og vi vil stå foran en enorm bonansa. Selv 2 gen semi rigger som PDR sin SS Petrolia vil kunne oppnå 150000 usd/dag mot slutten av året eller begynnelsen av neste år mener nå ledende bransjeanalyseselskaper.

Fra år 2002 bør Navis Explorer oppnå rater på 250000 usd per dag. Dette oppside scenariet som Navis potensielt kan ta del i om et par år medfører at P/CF=4,5 og P/E= 6. For et selskap som kun har ett skip så vil derfor dagens pris være OK fra år 2002. Dvs. Selskapet synes ikke å ha noen spennende oppside selv om raten om 2 år skulle bli 250000 usd per dag.

Strategi.
Navis sin videre utvikling styres av R&B Falcon da de er dominerende hovedaksjonær med nær 40 % av aksjene. R&B Falcon sin interesse er hovedsakelig å berike aksjonærene til R&B Falcon. Det er realistisk å tenke seg at ledelsen er mer opptatt av hvordan disse aksjonærene kan berike seg på de andre Navis aksjonærene sin bekostning enn å være opptatt av videreutvikling av Navis. R&B Falcon har et stort register å spille på for å få dette til i tiden fremover.

Konklusjon.
Per i dag er Navis priset ca 20% over underliggende verdier. Videre vil selskapet levere svært dårlige resultater ikke bare for år 2000 men også for år 2001. Fra år 2002 og fremover vil selskapet kunne forsvare dagens aksjekurs med rater som forventes å stige til 250000 usd per dag. Dette er rater som R&B Falcon først og fremst vil søke å oppnå for borerigger som de eier 100 % selv. Offshore markedet kommer til å koke fremover og det vil bli vanvittige kurs potensialer for de best posisjonerte selskapene. De som blir sittende i Navis løper en betydelig risk for ikke å ta del i denne utviklingen. Min anbefaling når det gjelder Navis blir følgelig: SELG.

ranger
16.03.2000 20:49
#121

Endre
Med Georg´s analyser på andre selskap i friskt minne, og hvorledes gikk med kurutviklingen i den virkelige verden,-- gleder vi oss til nok en gang å se hvor feil han alltid tar. Hvorfor han "analyserer" vårt selskap som han alltid har mislikt bør han selv svare for. Analyser foretatt av profesjonelle meglere fra flere meglerfirma har helt andre konklusjoner i sine analyser.
Analyser foretatt ut fra et slags hevnmotiv
overfor en overlegen konkurrent til sine egne
rustholker kan kastes der de hører hjemme:
I DASS. Ha en hyggelig kveld. Ranger
driller
16.03.2000 20:50
#182

Endre
Sitter med en bitteliten følelse av at "noen" kommer til å komme med noen bittesmå motforestillinger georg. Dette blir nok en lang topic..... Jeg gleder meg.
snuffen
16.03.2000 20:52
#101

Endre
He-he......
Jeg ble vettskremt når jeg så overskriften.

Hadde djeveln kjøpt seg inn i NIS??????
Puhhhhh.......neida!!

Georg prøver bare å prate mine NIS aksjer opp.

------------------
Snuffen

driller
16.03.2000 20:55
#183

Endre
georg:
Når du likevel er i støtet: Kunne du ikke ta en sammenligning med PDR, men hvor du utelukkende ser på Shashin (ser bort fra de to andre fartøyene, trekk fra verdien av de to i PDR's gjeld). Artig å se hvilken av de to Navis Expl. I eller Valentin Shashin som kommer best ut i dine øyne.
Børstraktor
16.03.2000 22:10
#56

Endre
Re. Georg: Er det i din analyse innregnet verdien av ytterligere skip bygget på samme lest?
NAVIS-konseptet er jo å bygge og operere flere skip i en periode med stadig økende dagrater.
Hva tror du skjer med kursen om opsjon på NAVIS II slår inn innen 1. april?

georg
16.03.2000 22:35
#417

Endre
Børstraktor
Slik jeg forstår det så har NAVIS en opsjon på å bygge et boreskip til til samme pris ved Samsung verftet i Korea. I et stramt marked så vil en slik opsjon gjerne ha en verdi på en 20-30 millioner usd altså opp mot ett par kroner per aksje i tilfellet Navis.

Det kan jo være dette som gjør at aksjen prises til 11 og ikke til 9 kroner som representerer verdijustert egenkapital.

Dersom NIS skal bygge et skip til så regner jeg med at de trenger ca 50% lånekapital og ca 50% egenkapital. Dette vil i tilfelle nødvendiggjøre en emisjon på ca en milliard kroner. Så spørs det. Hva ønsker R&B Falcon. Ønsker de å slippe flere rigger inn på et marked som endelig har blitt brukbart. Jeg er ikke overbevist om at de har noe spesiellt ønske om at NIS skal bygge flere rigger, med mindre de har noen planer om hvordan riggene skal fravristes NIS med fordel R&B Falcon på en eller annen måte.

Norwegian wolf
16.03.2000 22:41
#260

Endre

Jeg skal avstå fra å kommentere om georgs analyse er riktig eller gal.....
......til det har jeg for lite kjennskap til selskapet og slike borerigger.

Men jeg vil gjerne få føye til de ryktene som svirrer i markedet om at nyheter er på gang i Navis, og i meglerkretser blir jeg anbefalt å avvente situasjonen og ikke selge.

Dessuten kommer Navis til å gå opp i morgen, uavhengeig av analyser og rykter, men på grunn av Dow'en og oil-service!

Ha en god dag imorgen!


mvh

------------------
NW

rik
16.03.2000 22:46
#607

Endre
georg
Samme regla dro du i sommer...,da var prisen på PDR,på 10,50...og NIS-kursen på 5,50-6,00...

Looser....

fuglen
16.03.2000 22:51
#53

Endre
Fint at du tar opp dette Georg.

Gjorde selv en analyse for en tid tilbake med omtrent samme forutsetninger, og solgte meg ut. Ikke nødvendigvis fordi jeg ikke tror at markdet kan finne på å kjøre opp kursen, men det finnes så mye annet som det går å gjøre penger på enn Nis. Dessverre får en si ut i fra at byggeprosjektet har vært en nytelse å følge.

Petrus
16.03.2000 22:56
#24

Endre
Ved analyse av Navis trekker debatanten Georg frem det negative ved å ha en konkurrent (Reading & Bates) som hovedaksjonær.

Det bør være enda mer negativt å ha et oljeselskap som hovedaksjonær. De bør/skal leie inn rigger (PDR-rigger) rimeligst mulig.

frithjof
17.03.2000 08:52
#232

Endre
Jeg så ikke denne med en gang jeg, dæven Georg du har f.... vært flittig det siste døgnet. Uansett så legger jeg ved tallene her også jeg likesågodt, dumt om noen skulle gå glipp av de, ikke sant.....

For de som hørte på deg for et år siden og satte pengene sine i PDR så har de hatt en brutto avkastning på + 12%.

De som derimot satte penger i PDR ved årsskifte har hatt en mindre fin avkastning på - 14% (det var minus, ja).

For å visualisere dette har jeg lagt inn en graf som viser kursutviklingen i PDR siste 12 måneder:


Når det gjelder tallene for ditt hatobjekt nr. 1, NAVIS så er de som følger:
Brutto avkastning siste 12 måneder: + 120%
Avkastning siden årsskifte: + 22.5%

Her er grafen for NIS:

Setter ting litt i perspektiv, synes du ikke Georg......om ikke annet så forteller det oss litt om markedets tillit og tro på de to selskapene.

Snorre
17.03.2000 09:19
#17

Endre
Dette er historie Frithjof, og forteller ingen ting om fremtiden!
Fortell oss heller hva som er galt med georgs analyse av FREMTIDsutsiktene!
ranger
17.03.2000 09:34
#124

Endre
For å få enkelte mennesker til å forstå så må
man av og til ty til tegninger og illustrasjoner. Men når ikke det engang hjelper så blir man noe rådvill. Tegningene viser med all tydelighet at den meget omtalte hovedpersonen på ST har tatt feil i sine spådommer og sine skråsikre meninger.
Og han sier fremdeles det samme og med samme fanatisme. Verken ypperstepresten eller hans
menighet vil skjønne at det er markedet som bestemmer. Slik har det vært og vil alltid være. Så får dere bare kjøre på videre.
Jeg har gjort mitt for å prøve å hindre gal-
skapen. Det er mange nok av mennesker som har blitt bondefanget og mistet sparepengene sine på denne humbugen. Gidder ikke mer.
Hilsen en sliten Ranger
georg
07.04.2000 23:35
#578

Endre
ranger har pluselig blitt så modig igjen å har helt umotivert satt i gang drittprat mot meg på OCR topic. Jeg pleier ikke la ranger gjøre slikt ustraffet.

Jeg vil derfor bare minne om at NIS ha vært svak i det siste. Jeg ser ikke bort fra at det skyldes at flere og flere innser at aksjen er fullstendig impotent. Videre så vil de som er i stand til å legge sammen 2+2 være i stand til å gjenomføre følgende resonement:

Når Navis Explorer kommer i drift så vil lav regularitet gi lav aksjekurs. Lav aksjekurs gjør at R&B Falcon kan ta over Navis til en lav pris. Å ta over Navis til lav pris er "value adding" (noen kan kanskje hjelpe ranger med hva dette betyr) for R&B Falcons aksjonærer.

Å skape verdier for R&B Falcon's aksjonærer er det ledelsen i R&B Falcon er betalt for å gjøre. Det er bare "analytikeren" ranger som synes dette er så forferdelig komplisert.

Navis er for de som ikke er opptatt av oppside og som synes at offshore sektoren i utgangspunktet ikke har nok risikofaktorer å by på! Mitt råd er: Finn dere ett annet offshore alternativ.

mvh
georg.

birk
07.04.2000 23:45
#153

Endre
Re. Georg

Du nevner lav regularitet på boreskipet, som vil gi lav aksjekurs.
Vil det si det samme som at høy regularitet vil gi høy kurs?

georg
07.04.2000 23:53
#580

Endre
Nei her er det ingen oppside og bare nedside.Alle analyser legger i utgangspunktet høy regularitet til grunn.Stocktalk.no eies av MarketMind AS
Adresse: Thunesvei 2, 0274 Oslo Tlf: 21 07 50 08 Email: st [at] stocktalk.no Orgnr: 979 175 027 MVA
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter © 2008 Vestover AS