"
Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > Faren for videre fall i oljeprisen er stor
Faren for videre fall i oljeprisen er stor
turnaround
29.05.2003 07:57
#7499

Endre
Oljeprisen har i år falt fra midt på 30 tallet og til midt på 20 tallet omregnet i NOK er fallet betydelig større.

Undertegnede er av den oppfatning at faren for videre fall er svært stor og vil advare for det og videreføre min forrige topich som forøvrig også slo inn til stor protest fra de langt fleste.

Det er svært mange som hausser på oljeprisen og St. trenger folk som er kritiske til den entydige stemningen om at oljeprisen skal opp opp opp.

I 1999 på vinteren var oljeprisen i USD 8,99 da spådde undertegnede oljeprisen kraftig opp grunnet oppgang i verdensøkonomien med påfølgende økt forbruk. Den gang gikk det også som beskrevet og det beviser at veksten er den aller viktigste driveren på sikt for oljeprisutviklingen.

Nå er veksten ultralav men krig i Iraq, terroranslag, streik i Venesuela samt opprør i Nigeria kjørte midlertidig oljeprisen over usd 30.

La dette bli en topich for de som har et velbegrunnet syn på videre oljeprisutvikling.
turnaround
29.05.2003 08:02
#7500

Endre
Argumentene for videre fall er mange.

Krigen i Iraq er over.

Streiekn i Venesuela er over.

Russland øker sin produksjon jevnt og trutt.

Saudi har svært stor ledig kapasitet.

Iraq kommer etterhvert inn med betydelig tillegsproduksjon.

Krigslagrene kan nå bygges noe ned.

På sikt etter et fall ned mot nevnte nivåer vil oljeprisen igjen ta seg opp om veksten kommer tilbake på skinner.

Først skal den videre ned om ikke ekstraordinære hendelser som skaper ny og økende frykt for bortfall av produksjon intreffer.

MVH
Turnaround
turnaround
29.05.2003 09:06
#7507

Endre
Dette er den nye topichen for dem med et syn på oljeprisens videre utvikling og jeg inviterer spesielt dem som har et kritisk øye til all oljehaussingen po OSE.
poldco
29.05.2003 11:43
#4798

Endre


Her er det bare å understreke det du skriver turn....,
og det er helt klart at for verdensøkonomien og dermed børsoppgangens del så bør den ligge i 20-22 dollar.

Og det prisleiet tror jeg at den snart ligger i, skjer det ikke er det stor fare for at det vil kvele den gryende oppgangen vi ser idag og at vi vil se det samme som skjedde i desember hvor stigningen i oljeprisen ''kvelte'' børsoppgangen.

mvh poldco
dow
29.05.2003 12:05
#4316

Endre
Etterhvert som dollaren blir devaluert vil det bli vanskligere å holde oljeprisen lav. De aller fleste dollar prisede råvarer er i en stigende trend, ikke dermed sikkert at oljeprisen vil stige i NOK. Oljeprisen er manipulert av Opec og enn så lenge klarer de det bra.
joergen
29.05.2003 12:09
#2005

Endre
At oljeprisen må ligge på 20-22 USD er etter ikke dokumentert hypotese. Det som er sikkert er at med slik lav oljepris vil ingen oppegående investor ønske at selskapet deres leter etter olje. Har det slått flere enn meg at grunnen til den uteblitte rigg-boomen er altfor lav oljepris?

Turnaround er ikke alene om å overse de fundamentale forholdene vedr. verdens situasjonen for fossile brensler.

21.05.2003 fra James Cramers www. thestreet.com

What shortage???
NYMEX natural gas spreads have collapsed. That's a sign of abundant supplies, not shortages!


"Lots of talk about tightness in the natural gas market. Don't believe it! NYMEX natural gas spreads have collapsed back into "contango." (Futures July - August, see chart).)

Contango is the normal nature of commodity markets, where deferred contracts sell for premiums over the nearby contracts. It is a sign of a normal or adequately supplied market. If there were shortages, you would see spot natural gas prices sell for big premiums over deferred months. (Look at how the spread looked in February, when it was signaling a coming spike.)

Do yourself a favor and don't buy all the nat gas shortage hype. By the way, even Greenspan mentioned natural gas supply tightness--another great reason to sell! "I 90-årenes USA mente man at naturgassen var en bortimot uuttømmelig energikilde og en bredt anlagt statlig undersøkelse anslo ca. år 2000 at prisen ville ligge på $ 2,50 i 20 år fremover (dagens pris $6,00). Tidligere bygde man flest kombi-brensel kraftverk men for å senke kostnadene ble de fleste nye konstruert derfor kun for kun å fyres med naturgass. Den epoken er snart over:

23.05 kom følgende melding på Natural Gas Intelligence:
EEA Sees Sharp Decline in Gas-Fired Power Additions Over Next 7 Years
"The saturated power market and significant downsizing and belt tightening among merchant energy companies will result in a sharp decline in the number of gas-fired power plants added to the market over the rest of the decade. "The construction boom is finally nearing its end," Virginia-based consulting firm Energy and Environmental Analysis Inc. (EEA) said in its latest Monthly Gas Update. "

Samtidig kommer det daglig meldinger om at naturgass markedet er på vei mot krise - brønnene tømmes i rekordfart.
28.05.2003
NGSA: Supply Struggle, Storage Demand Will Push Summer Gas Prices Higher
"If you thought gas prices were high enough already, think again. The nation's major natural gas producers said they are still struggling to grow gas supply, and their difficulties, combined with the need to refill storage during a slightly warmer than normal summer should drive prices even higher this summer."

Se mitt ukentlig oppdaterte naturgass lagerbeholdnings diagram.
Derfor er det naturlig å forvente at oljeforbrukets andel vil øke både til strøm produksjon og bolig oppvarming i USA.

Den 9.05 leste jeg følgende kronikk i Aftenposten:

Nå går det nedover med verdens oljeforsyning
"I AFTENPOSTEN 29. APRIL kunne vi lese at olje- og energiminister Einar Steensnæs hadde vært på ministermøte i Det internasjonale energibyrå (IEA). Derfra kom han overbevist om at IEAs analyse av fremtiden for verdens oljeprodusenter var feilaktig og at produksjonen av olje ville bli langt større enn IEA har forutsagt, særlig utenfor OPEC. Han var rent ut sagt ikke imponert, og pekte på hvor ofte IEA har tatt feil.

At IEAs prognoser har inneholdt mange feil, har ministeren rett i. Feilene har imidlertid stort sett gått motsatt den retning Steensnæs nå mener de tar feil.

I 1990 fremla IEA en prognose som sa at verden i 2010 skulle forbruke 70 millioner fat olje pr. dag. Det forbruket nådde verden i 1996, altså 14 år før IEA hadde forventet. IEA har stort sett undervurdert forbruket av olje. I perioden 1983 til 2000 økte verdens oljeforbruk med 3,3 prosent om året, dersom man holder tidligere Sovjet utenfor.

IEA sier nå at vi i de neste 20 årene kun vil øke vårt forbruk med 1,8 prosent årlig. I 1998 og 1999 hadde man den mest dramatiske kollaps i oljeprisen på over 50 år. I mars 1999, da oljeprisen var 10 dollar fatet, sa IEA at verdens samlede overproduksjon for perioden 1997 til og med 1999 ville bli på over 1150 millioner fat olje, mer enn OECD-landenes samlede kommersielle lager av råolje.

Økonomene fant raskt ut at et slikt lageroverheng ville trykke markedet i mange år fremover, og oljespekulantene solgte short og presset prisen videre ned. Vårt eget norske ECON-senter for økonomisk analyse spådde i mars 1999 at oljeprisen ville være under 10 dollar i mange år, ja, sogar falle mot 5 dollar.

DET VISTE SEG AT IEA OVERDREV lagerbyggingen med ca. 750 millioner fat olje, som i virkeligheten aldri hadde eksistert. IEA hadde grovt feilvurdert gapet mellom tilbud og etterspørsel og bidratt til å piske opp stemningen blant spekulantene.

IEA har mange ganger tatt feil, men vanligvis i den retning at man har gitt inntrykk av at det er større overskudd på olje enn det faktisk har vært. Hvis IEA derfor denne gangen lager en rapport som peker i motsatt retning, er det all grunn til å høre etter. Selv for en statsråd.
.........
.........
Trykk på linken over for hele artikkelen
Aage Figenschou bruker en del informasjon som Simmons & Co. har lagt ut på:
Recent speeches and papers presented by Matthew R. Simmons


[Endret 29.05.03 12:09 av joergen]
[Endret 29.05.03 12:10 av joergen]
Bjellesauen
29.05.2003 13:20
#2169

Endre
Klipper fra turns innlegg fra den forrige topicen:
"Alle er ikke oljenerder og det får dere ta til etterretning og om dere tror at oljeprisen vil holde seg på dagens eller sågar stige så begrunn det ut fra dagens situasjon i oljemarkedet.

Blir litt lei av alle dritongane som ikke har synspunkter på annet en synspunkt på hava som er andres synspunkt.

Pingler er hva de fleste av dere i virkeligheten er.

Undertegnede kommer med saklige begrunnelser og til nå i år har oljeprisen falt fra usd 34 til usd 25, omregnet i kroner blir fallet enda mere dramatisk".

Turnaround konkludere tydeligvis med at alle som er uenige med han er pingler uten egne meninger!!. Det er spesielt frekt i lys av at han har tatt kontinuerlig feil om oljeprisens fall under 15 $/fat mens de som har vært uenige med han har jo hatt langt mer rett. Når jeg sier at jeg tror at OPEC vil klare å holde oljeprisen innen sitt deklarerte prisbånd på 22-28 $/fat på bakgrunn av dagens produksjonskapasitet, der Saudi Arabia er i en god posisjon til å styre prisen, så regnes tydeligvis ikke det av turnaround som å ha egne meninger. Det er enkel matematikk at Saudi Arabia vil tjene mer på å produsere 7 mill.fat/dag til en pris av 25$/fat enn å produsere 9 mill. fat/dag for en pris under 15 $/fat. Og de som tror at Irak plutselig skal skru opp kranene og produsere 6-7 mill fat/dag vet lite om hva slags innsats som kreves for å oppnå en slik produksjonsøkning.

Det var mange såkalte eksperter som spådde et priskollaps når krigen var over i Irak. Det var turnaround ikke alene om. Men de tok feil. Prisen falt tilbake til nivået den lå på før USA satte i gang krigshaussingen sin. Jeg har ikke registrert noen her på ST (muligens med unntak av georg) som trodde at prisen skulle holde seg på det inflaterte førkrigsnivået. Men når prisen så faller tilbake fra dette nivået, er turnaround rask til å ta kreditt for det og vise til hvor rett han var og alle andre som tok feil. Det kaller jeg prokuratorargumentasjon - der en tillegger motparten synspunkter en ikke har for så å argumentere mot disse synspunktene.

Jeg synes igjen at din form for argumentasjon har nådd et lavmål, turnaround, i måten du framstiller de som er uenige med deg som idioter og skryter av deg selv hvor rett du alltid har. Og det til tross for at du faktisk har tatt grusomt feil når det gjelder dine spådommer om oljepris. Jeg oppfordrer deg igjen til å rive ned bilde av George Clooney (eller var det Timothy Dalton) som du har limt over baderomsspeilet ditt og se den blanke issen og den nakne sannheten i øynene.


[Endret 29.05.03 13:41 av Bjellesauen]
dick
29.05.2003 13:31
#577

Endre
En klassiker til glede for nye lesere:

turnaround [5144]
14.08.02 10:30

.....Oljeprisen drives kortsiktig opp av krigsfare og nedturen vil bare bli desto større. Muligens jeg må endre topich til USD 10 er sannsynlig etter USA sin krig mot Irak .....
turnaround
29.05.2003 14:54
#7508

Endre
Først Joegren må jeg inrømme helt åpent at jeg har stor respekt for ditt syn.
----------------
Klippet.
I 1990 fremla IEA en prognose som sa at verden i 2010 skulle forbruke 70 millioner fat olje pr. dag. Det forbruket nådde verden i 1996, altså 14 år før IEA hadde forventet. IEA har stort sett undervurdert forbruket av olje. I perioden 1983 til 2000 økte verdens oljeforbruk med 3,3 prosent om året, dersom man holder tidligere Sovjet utenfor.
-------------------

Til tross for større forbruk en antatt må jeg minne panelet om at i 1998-1999 var oljeprisen helt nede på 8,99 USD.
Selvfølgelig glememr man fort slike ubehagelige hendelser men d er tross alt ikke mere en 10 år siden og veksten i økonomiene er heller lavere nå en den gang.

Forskjellen er i hovedsak den spente situasjonen i midt-østen.

Likhetstrekkene er at det fallet kom i etterant av høye priser i forbindelse med gulfkrigen.

Får vi en uke uten frykt tror jeg faktisk pljeprisen dipper en usd eller to allerede i løpet av neste uke.

Flott at noen tar bryet verdt med å argumentere for sitt syn, beklagelig nok er det enkelte som diskvalifiserer seg selv fra selv diskusjonen.

turnaround
29.05.2003 14:58
#7509

Endre
Re, Bjellesauen, jeg tar ikke alle under en kam og beklager om du føler deg støtt.

Matematikken slo virkelig feil i 1998-1999 og hvordan vil du da bortforklare det faktum at oljeprisene den gang falt helt ned til under USD 10 med Saudi også den gang i førersete.??

turnaround
29.05.2003 15:21
#7514

Endre
USA vil nok selge så mye olje som man kan klare å produsere fra Iraq og det vil konne provosere Saudi til å øke sin produksjon og så er vi der vi var ved forrige kraftige dipp i oljeprisen.

Selvfølgelig er det mulig at jeg tar feil men kursmålet er på ingen måte spesielt uoppnåelig. Heller en smule moderat om man sammenligner med situasjonen for 10 år siden hvor den faktisk var nede på halvdelen av USD 18.

Ikke nok med det "alle" trodde oljeprisen skulle videre ned mot 7,6,5 ja sågar var det enkelte som trodde prisen skulle falle til usd 4.

Nå derimot tror mage på en kraftig styrking av oljeprisen i det mellomlange bildet.
Bjellesauen
29.05.2003 15:32
#2170

Endre
re: turnaround

For det første tror jeg overkapasiteten m.h.til produksjon var vesentlig større i 1998 enn den er i dag. Med unntak av Saudi Arabia (og Irak) tror jeg de fleste landene produserer nær kapasitet. Saudi Arabias kontroll tror jeg derfor er bedre idag.

For det andre tror jeg at Asia-krisen kom relativt "brått på", slik at OPEC ikke fikk justert produksjonen sin i tide til å unngå priskollapsen. Dette forsterket krisen da b.a Russland også fikk store problemer.

For det tredje hadde jeg inntrykk av at OPEC/Saudi Arabia i 1998 ønsket å sette en støkk" i de vestlige produsentlandene/oljeselskapene som aggresivt hadde satset på relativt dyre offshore-utbygginger i årene forut.

I ettertid har da også de store oljeselskapene vært mer opptatt av oppkjøp/konsolidering heller enn aggresiv letevirksomhet i nye områder. Derav b.a krisen i offshore-næringen.

Jeg ser heller ikke bort fra at det kan oppstå forventninger i markedet som i kortere perioder kan legge sterkt press på oljeprisen. Den største usikkerheten er etter mitt syn effekten av SARS på de asiatiske økonomiene. Der kan det komme en brå "stand-still". Men jeg tror at OPEC og andre oljeproduserende land vil ha vilje og evne til å styre prisen opp igjen til godt over 20-tallet om slikt skulle skje.
yemaya 2
29.05.2003 15:43
#159

Endre
Ved en krig i Iran faller vel oljeprisen kraftig?
dow
29.05.2003 15:45
#4321

Endre
Vil tro den går til himmels da.
turnaround
29.05.2003 17:33
#7515

Endre
Re. Bjellesauen, ja det er mulig du får rett i det. Argumentene er velfunderte og enig med deg at det vil stå på disiplinen til opec.

Konklusjonen må muligens bli at vi har noe forskjellig syn på hvor sterkt samholdet i Opec er når det blir satt under press.

Vi hadde riktignok Asia krise og Russlandkrise.

Nå kan vi få USA krise og Tysklandskrise, vel uansett er det kun fremtiden som vil fortelle svaret. Min argumentasjon er fortsatt relevant da vi nå har hatt krig og uroligheter i midt østen som kom inn som forstyrrende elementer når oljeprisen var på veg mot mine beskrevne nivåer.

Situasjonen nå nærmer seg da oljeprisen dippet mot usd 16 men ble fanget av ekstraordinære hendelser.

turnaround
29.05.2003 20:32
#7518

Endre
Nye krigstrusler løfter oljeprisen opp på 26 usd og er denne trusselen reell vil vi kunne gå inn i dyp inflasjon.

På lengre sikt vil en ny krig mot Iran så Syria og så Nord Korea og så Nigeria og så og så.

Om haukene i pentagon får lov til å fortsette i samme stilen så vil mine prognoser på kort sikt sprekke men på lang sikt vil det selvfølgelig gå mye værre.

Gull og olje stiger bratt pga denne noe uventede vendingen i det verbale fra sjefshauken.

yemaya 2
29.05.2003 23:23
#160

Endre
Det virker som vi har oppnådd konsensus, så vi avslutter vel her?
Olje
29.05.2003 23:44
#118

Endre
Re Turn.

Hva med oljelagerene, spiller ikke det en vesentlig rolle.
Har ingen tro på at vi skulle falle ut av OPEC prisbånd før vi ser tendenser til langt større lager bygging enn det vi nå er vitne til.


georg
30.05.2003 08:00
#8235

Endre
Turnaround.
Jeg tror det er viktig for din forståelse av oljeprisen fremover at du setter deg inn i hvorfor oljeprisen falt så kraftig i 1999. I Korte trekk var det som følger.

1) OECD landene hadde fyllt sine lagre til bristepunktet.
2) USA bestemte over Irak sin produksjon gjennom FN.
3) På tidspunktet hvor lagrene var fulle så bestemte USA plutselig å slippe stor Irak produksjon ut i markedet.
4) Resultatet ble at tankskip seilte rundt i verden med fulle skip og fikk ikke losset noe sted grunnet fulle lagre.
5) Opec rakk i å reagere.

Hva skjedde videre:
1) The economist og andre som er så kortsiktige som denne type mennesker alltid er spådde at oljeprisen skulle falle til 5 usd/dag og bli der.
2) Oljeselskapene fikk panikk og sluttet og lete og begynte å kjøpe hverandre i stedet.
3) Opec fikk lagt nye prinsipper for samarbeid og har siden kontrollert markedet på en utmerket måte.
4) Resultatet av hele hendelsen er at verdens reservekapasitet i betydelig grad er forringet.
5) Reservekapasiteten er nå lav og decline fra eksisterende felt fortsetter samtidig som veksten i forbruket vil fortsette og stige.
6) Det må enorme investeringer til i bransjen så langt man kan se fremover, men foreløpig er mange usikkre på hvor de skal investere.
7) Skal disse enorme investeringen kunne skje så må oljeprisen være så høy at selskapene tjener gode penger.

Gjennom fasen med oppkjøp så pådro oljeselskaper seg stor gjeld, samtidig som de har prioritert utbytteutbetaling fremfor investeringer for å gjøre seg mer attraktive i egenkapital markedet for derved å kunne konkurere med Telecom industrien. Å konkurere med den viste seg å være lite problematisk.
turnaround
30.05.2003 08:13
#7527

Endre
Re. Georg, må innrømme at argumentasjonen er god.

Første del av innlegget kan jo bli som dagens mens andre del er til fordel for en opprettholdt oljepris.

Nå forventer jeg ikke oljepriser ned mot usd 9 denne gang men et betydelig fall fra dagens.

Dine argumenter kan selvfølgelig ikke underkjennes men jeg tror veksten i verdensøkonomien vil holde seg på relativt lave nivåer en tid fremover.

Prisene vil over hele linjen holdes på et relativt lavt nivå det samme vil rentenivået og når denne fasen er over vil vi kunne få en solid vekst i mange år fremover både i økonomiene og for oljeprisen.

Jeg tenker at oljeprisen er den eneste som på en måte ikke har fått lov til å korrigere i den årsaken at urolighetene i midt-østen har skremt oljekjøperne.

Uansett dette er kune mitt synspunkt som er tuftet på vanlige psykologiske og økonomiske forhold slik jeg har erfart etter menge år i aksjemarkedet.

Nye kriger i regionen vil midlertidig kunne bringe oljeprisen opp langt høyere en usd 35 men da er det ikke vanlige forbruksmønstre som påvirker.

Mine spådommer baserer seg på at vi går inn i et roligere trusselbilde med fortsatt lav vekst for så å ta seg opp igjen.

Har stor respekt for dine standpunkt Georg.

georg
30.05.2003 08:56
#8237

Endre
Turnaround
Jeg deler dine synspunkter om verdensøkonomien, og den er vel alles store bekymring for tiden og har vært det en god stund. Spørsmålet er vel når bunnen nås eller om den er nådd?

Den spesielle situasjonen i oljemarkedet er jo ikke frakoblet verdensøkonomien, men jeg tror ret og slett en kraftig vekst i verdensøkonomien nå ville fort bli møtt med en situasjon med for lite energi (olje og gass) og det ville da sette en stopper for veksten. Verden er på en måte inne i ett dilemma og Bush & CO gjør vel det de kan for å gjøre noe med det. Selv om de bruker drastiske midler (Irak) så kommer det for sent.

Alle verdens oljeregioner utvikler seg i faser. Oppbygging , platou decline akkurat som ett enkeltstående oljefelt.

UK er i decline, Norge er på topp, USA er i kraftig decline, Afrika er på veg opp, Russland stiger etter å ha falt kraftig og det store spørsmålet er midtøsten.

Simmons mener Midtøsten er nær toppen og kan til og med ha passert den. Iran har gjort det de har maktet for å øke produksjonen de siste ti årene men produserer langt mindre enn for ti år siden.

Det er en del land i Asia som faktisk fortsetter å vokse kraftig i forbruk og det nå etter hvert fra nivåer som betyr en hel del.

Oljeprisen fremover er ikke lett å bli skråsikker på. Verden har kjørt seg opp i ett hjørne hvor energimangel kan bli det viktigste økonomiske temaet i mange år fremover. I så fall så er ikke akkurat noe betydelig fall i oljeprisen særlig hjelpsomt for å gjøre noe med dette. Gassprisene i USA ligger nå på 6 usd/Mbtu, tr ganger det som har vært vanlig de siste 10-15 årene gassforbruket i USA er astronomisk og situasjonen er bekymringsfull. Reservekapasiteten på olje kan forsvinne på ett blunk om dette systemet bryter sammen, med manglende kapasitet.
rolers
30.05.2003 09:02
#88

Endre
Dette synes jeg var to fine ST-innlegg. Uenighet, men reell argumentasjon. Det er det vi lærer av.'

Jeg vil spesielt peke på tre forhold:
Selv med lav vekst i verden, får vi en viss vekst i oljeforbruket. Det skyldes først og fremst Asia, der sterk vekst i Kina har ført til økt energiforbruk. Dessuten har Japan hatt problemer med atomkraftverk som er stengt ned, og det er erstattet med oljeforbruk.
Oljelagrene i verden er lave, spesielt i USA. Det er behov for å bygge dem opp. Det blir ikke så lett, det har denne våren vist.

Det viktigste er likevel det som georg har pekt på: Decline. Produksjonen framange av verdens store oljefelt er fallende, i andre er den trolig på vei mot punktet der den begynner å falle. Mange av feltene i Midt-Østen er er svært gamle. Man kan oppleve en utvikling som ligner den USA har opplevd de siste 30 årene - med kraftig fallende oljeproduksjon.
Da kan reserveproduksjons-kapasiteten forsvinne raskt.

Dette er mitt bakteppe for å vurdere oljeprisutviklingen. Selvsagt kan prisen svinge - men jeg tror det er langt mer sannsynlig med perioder over 30 dollar fremover, enn perioder med priser under 20.
Nytt jungelord: Med oljepriser under 20 dollar, går verden med bind for øynene mot en dramatisk energikrise.
juma
30.05.2003 09:11
#11637

Endre
Et tidligere innlegg.

Oljemarkedet er et merkelig skuespill. Svært liten priselastisitet. Et par prosent overproduksjon i forhold til forbruket kan halvere prisen. Ditto vil et par prosent for liten produksjon kunne øke prisen dramatisk.

En prisregulerende faktor er faktisk svært viktig for verdenssamfunnet. Enkelte økonomer liker å hevde at oljeprisen bør ned til kanskje 15 dollar eller enda lavere for å styrke den økonomiske veksten. Aldri har vel ordspråket om å pisse i buksa for å bli varm beskrevet en slik tankegang mer treffende.

Glemt er det at USA alene (og for godt) mistet en betydelig produksjon da et strort antall lavrate brønner ble stengt ned i 1999 når oljeprisen dippet under 10 dollar/fat. Disse brønnene dør når de slutter å produsere. Glemt er det at oljeselskapene skar ned på investeringer i fremtidig produksjonskapasitet. Glemt er det at letebudsjettene ble barbert. Budsjetter som skulle sikre produksjon kanskje 10 år frem i tid. Glemt er det at oljeselskapene sendte et stort antall mennesker på gaten og at rekrutteringen falt dramatisk.

Takk og lov at vi har OPEC og at Saudi Arabia fortsatt har et par tre millioner fat ledig produksjonskapasitet under normale omstendigheter.
MrPims
30.05.2003 09:22
#2048

Endre
Turnaround
Tror du har noe feil oversiktsbilde.
Paa det kortsiktige plan tror jeg du kan faa rett. En oljepris rund, eller under 18 er vel ikke usansynlig grunnet kortsiktig supply and demand. selv tror jeg den holder seg over 20 grunnet elastisiteten i markedet. Utility paa rundt 80% naa. mange sitter paa sidelinjen i paavente av bedre rater. Mange omraader kan ikke forsvare lav oljepris, og blir derfor urorte. Dagens marked er ogsaa et resultat av fjordaarets ballanseregnskap: Mye utsatt aktivitet som har presset kursen i aar. Aktiviteten gaar trolig ned paa noe sikt naa, kanskje stagnerer det om oljeprisen naermer seg 20?


I det langsiktige bildet skal Oljen opp, mye opp.

En av grunnene er at det er Saudi som kommer til aa sitte paa ALL olje, og denne oljen oensker de mest mulig penger for. Inflasjon er noe disse gutta ikke tenker paa, for den blir holdt nede av billig arbeidskraft!!

Nordsjoen er tilnaermet ferdig!

MrPims
bra innlegg hehe
Rentefot
30.05.2003 10:11
#3278

Endre

De store prisfluktuasjonene i oljeprisen over korte tidsrom bekrefter bare størrelsen på den spekulasjonsøkonomi som er bygget oppå det fysiske markedet. Enorme fonds forsøker hver for seg å skape meravkastning ved å kontinuerlig prikke retningen, noe som i det korte bildet ofte gir midlertidige ”uforklarlige” prisendringer alt etter om kapitalens kjøttvekt ligger i kjøp eller i salg.
Det er fort gjort for en fundamentalist (les: en som har lagt en plan for prisutviklingen basert på det fundamentale bildet) å gå skoene av seg under slike forhold dersom horisonten for måloppfyllelse er/viser seg å være for kort.

I et noe lengre perspektiv må selvfølgelig prisene følge konsensusoppfatning om tilgang, tilbud og etterspørsel.
Jeg har lenge ment at vi ville få en myk landing i oljeprisen etter Irak-krisen, særlig basert på det forhold at det w.w. rett og slett letes mindre. Ødelagt infrastruktur i Irak styrker denne oppfatningen.
Videre fremover kan forhold i kapitalmarkedet gi dips i oljeprisen, men aldri i samme grad som de vi så i –99, rett og slett fordi verdens kommersielle oljeressurser (i forhold til vekst i etterspørsel) er i en modnere fase enn den gang, igjen først og fremst takket være manglende letevirksomhet.
turnaround
30.05.2003 10:18
#7528

Endre
Oljemarkedet er faktisk veldig uoversiktlig nå og noe av årsaken kan være "skjulte" reservelagre i forbindelse med Iraq konflikten som nok ble avsluttet på langt kortere tid en fryktet.

Oljeproduksjonen har selvfølgelig vært lav nå i noen uker i etterkant av krigen da mye av Iraq sin kapasitet ble tatt ut.
Fortsatt er det lav produksjon i Iraq men mener å ha lest at den er sterkt og raskt økende.

Hva Saudi gjør med sin produksjon er nok som de fleste undertegnede inkludert, det som blir avgjørende på 1 års sikt.

Amerikanske råoljelagre steg forøvrig med 3,8 millioner fat i forrige uke og det var noe uventet for markedene.

Spennede er det uansett å følge med på og jeg blir faktisk svært glad over det sakelige nivået.

turnaround
31.05.2003 11:13
#7544

Endre
Opeq kommer i en skikkelig klemme.

Russland har jo uttalt at de vil øke produksjonen med 5% pr år frem til 2012 for å gjenvinne sin posisjon som den største oljeprodusent i verden.

Markedsanalytikere forventer kun en vekst i forbruket på 1,5% foholdsvis så Opec med Saudi i spissen må da enten gå ned på sin produksjon eller senke prisbåndet slik at forbruket øker mere en antatt.

Denne smertefulle omveltningsprosessen for Opec kommer samtidig med at Irak stadig vil komme inn med økt produksjon. Dette er forhold som jeg tror vil komme inn som en i første omgang psykisk faktor som vil presse på prisnivået nedover. I andre omgang gjenstår det å se om Russland virkelig oppnår sin målsetning og det vil selvfølgelig te en stund før Iraq kan øke produksjonen særlig over det de var på før krigen.

Vi må ikke glemme at allerede i dag holder Opec da spesielt ved Saudi igjen på sin produksjon, så kapasiteten er større en etterspørselen i dag. Kun god disiplin har holdt prisene oppe nå i etterkant av krigen.

Nå som Iraq kommer sterkere inn vil samholdet i Opec bli satt på prøve.

Argumentene for stigende oljepriser på lang sikt er overbevisende men jeg tror faktisk prisene på kort til mellomlang sikt vil falle ned mot nevnte nivåer.

Saudi har statuert eksempler før og vil gjøre det igjen om de mister for mye markedsmakt. Går man inn og ser på organisasjonen er alle de andre medlemslandene prisgitt Saudi sin vilje til å holde igjen produksjon.

Dagens oljepris gir de fleste oljeproduserende land gigantoverskudd.

Krafer
31.05.2003 12:33
#2726

Endre
Synes diskusjonen her er blitt veldig bra, fortsett slik :-)

re turnaround
Dersom Russland øker oljeproduksjonen med 5% årlig og verdensbehovet øker med 1,5% årlig så betyr det ikke nødvendigvis at OPEC må redusere produksjonen. En økning i forbruket på 1,5% utgjør en større økning i antall fat forbrukt enn en økning på russisk oljeproduksjon på 5% utgjør i økt produksjon. Så dersom andre land utenfor OPEC holder produksjonen på samme nivå som før vil det bety at OPEC kan øke sin produksjon med disse forutsetningene.
juma
31.05.2003 12:43
#11674

Endre
Yepp.

Og om 10 år har sannsynligvis UK + Norge mistet minst 2 millioner fat/dag i produksjon. Kanskje enda mer. USA har sannsynligvis mistet like mye. Disse 4 millionener fat/dag tilsvarer vel omtrent den økningen Russland får hvis de når sine produksjonsmål i med 5 % årlig i 9 år. Legg til at Russland selv nok vil forbruke 1 million fat olje mer enn i dag (kanskje 2 millioner) til innlandsk frobruk. USA vil i hvert fall ha øket sitt eget forbruk med 1 til 2 millioner fat i perioden.

Ved å kun ser på disse landene kan vi sette opp et netto regnestykke.

USA -3 millioner fat/dag
UK+Norge -2 millioner fat/dag
Russland + 3 million fat/dag
Sum -2 millioner fat/dag.

Hvem skal dekke disse 2 millioner med manglende fat ?

Jeg bar spør.


[Endret 31.05.03 12:44 av juma]
[Endret 31.05.03 12:45 av juma]
Krafer
31.05.2003 13:12
#2728

Endre
re juma
Dersom forbruket stiger med 1,5% årlig vil dette i 2012 utgjøre ca 11 mill fat/dag høyere forbruk. Russland vil vel med 5% årlig vekst øke produsere ca. 4,5 mill fat/dag mer i 2012. Dersom UK, USA og Norge tilsammen har en produksjon på 3 mill fat/fat lavere vil dette bety at andre land må ha økt produksjonen med 9,5 mill fat/dag innen 2012. Utifra fordeling av verdens oljeresurser burde man vel kunne anta at denne økningen i veldig stor grad i såfall må komme fra land innen OPEC.

Men mye kan skje innen 2012.[Endret 31.05.03 13:12 av Krafer]
dow
02.06.2003 12:33
#4364

Endre
The Nation's Next Energy Crisis Won't Be At Corner Gas Station

In the 1990s, natural gas was hailed as the growth fuel of the future. It was relatively cheap, burned cleanly and polluted less. Power plants that used the fuel were easy to build with reliable construction schedules.

But it's become apparent that the early hosannas extolling the wonders of natural gas were overblown. Prices are now about $6 per million British thermal units (Btus), up from an average price of $2 in the 1990s.
juma
02.06.2003 21:45
#11746

Endre
Nymex Crude 30.71 +1.15
IPE Crude 27.38 +1.06
Dated Brent 28.03 +1.23

Gjesp !
joergen
02.06.2003 23:34
#2009

Endre
Naturgass lagertallene for USA kommer hver torsdag.
På TC, klikk her, legger jeg deretter ut et sammensatt diagram som viser situasjonen . Noen utvalgte ekspert kommentarer pleier å supplere diagrammet.

Undertegnede synes den ukentlige elendighetsrapporteringen begynner å bli deprimerende. Andre klarer fortsatt å få det til å høres ut som en spennende fotballkamp selv om utfallet synes krystallklart. Her er ihvertfall konklusjonen klar:

The party's over: We're running out of oil and gas:
"California author and ecologist Richard Heinberg lays out the staggering challenges in his riveting new book The Party's Over, published by Gabriola Island's New Society Publishers. Over coffee in Vancouver last week, I asked him just when the average citizen will notice the party is over.

"I would suggest on oil by the end of the decade at the latest. With natural gas, possibly by this summer.

"Natural gas is really at a turning point for North America. Everyone in the industry is sounding alarm bells now."

Even new gas streams coming on line from the Mackenzie Delta and Alaska -- or offshore B.C. oil and Alberta tar sands -- "are not going to change the overall picture,"
Heinberg says."


[Endret 02.06.03 23:35 av joergen]
[Endret 02.06.03 23:36 av joergen]
[Endret 02.06.03 23:37 av joergen]
Senior Member
03.06.2003 01:34
#66

Endre
He he, Joergen, sleipt det der skjule-endringer-trikset... ;)

Skulle til aa spoerre hvordan du fikk det til men tror ikke jeg kommer til aa skjoenne det likevel.

Dessuten, beklager at jeg skriver utenomsnakk i en ellers meget saklig og fin topic, har tatt meg noen pinner...


[Endret 03.06.03 01:35 av Senior Member]
[Endret 03.06.03 01:36 av Senior Member]
[Endret 03.06.03 02:41 av Senior Member]
MrPims
03.06.2003 04:18
#2060

Endre
Rentefot
"De store prisfluktuasjonene i oljeprisen over korte tidsrom bekrefter bare størrelsen på den spekulasjonsøkonomi som er bygget oppå det fysiske markedet."

En fin setning som igjen viser meglerenes makt i et utspekulert marked. Oljemarkedet blir styrt like saa meget av meglerenes kjoep og salg, som av tilbud etterspoersel. Merkelig, ikke sant?

Poeng
Media blir brukt til aa skape et markedsbilde. Dette bildet er manipulert av aktoerene som forsoeker aa overbevise at de sitter med overproduksjon/underproduksjon. En kjoeper viser seg derfor som selger og motsatt, og kursen blir da reflektert av dette om motparten sitter paa saa store ressurser at frykten blir raadende i handlingens oyeblikk.

For alt vi vet kan US gas inventories vaere fulle.

Hva kan vi da fokusere paa?

En ting vi kan tracke er de fysiske bevegelser - Riggutnyttelsen, Nye Felt, Nye lisenser.

Vi ser allerede hvordan markedet forandrer seg etter Irak krigen. I frykt for aa bli underdogs tar aktiviteten seg opp i nabolandene. Hvorfor? FOrdi olje handler om markedsfoering. Man maa vaere attraktive for aa faa rigger og operatoerer til aa velge DEG framfor de andre. Dette er viktig for aa opprettholde utnyttelsesgraden av feltene, som igjen er viktig for landenes oekonomi. Et stort spill mao.

Riggutnyttelsen er paa vei oppover. Vi har lengre kontrakter spessielt i India og UAE. Usikkerheten ligger i de eldre markeder hvor kontraktene blir kortere og investeringsviljen mindre. Vi har derfor en ubalanse i markedet slik jeg ser det. Derfor er Irak, russland, Saudi- viktige brikker for aa opprettholde den veksttakt markedet er helt avhengig av i tiden framover.

Paa det langsiktige vil jeg legge vekt paa at De gamle markeder nedgraderes, og at produksjonsoekning er det eneste som kan stoppe shortcomings.

Saudi, Russland, India m fler maa faa opp produksjonen ellers ser vi 50 tallet foer 2010

Ser der naa hvordan dette blir styrt. Et stort politisk spill

MrPims
Intensjonen styrer handling - ogsaa i oljemarkedet


[Endret 03.06.03 04:25 av MrPims]
turnaround
03.06.2003 06:30
#7563

Endre
Må innrømme at jeg er overrasket over at oljeprisen nå viser såpass stor styrke.!

Iraq er jo fortsatt ute og Saudi er flinke til å holde igjen nå som de tjener grovt på det, hvordan vil det gå når Iraq kommer mere med.? En så lenge tjener Saudi grovt på å holde igjen på produksjonen.!

Det som kan bli spennede å se er hvordan det går når Iraq kommer sterkere inn med gfammel og fornyet produksjon, noe som nok kan ta litt tid.

Veksten i økonomiene er på et lavmål og slik jeg vurderer det er dagens oljepris "for høy" til å sette i gang en ny oppgangssyklus i verdensøkonomien, selv om rentene oppveier for noe av den økte oljeprisen.

Det blir fort en slags bitterhet hos oljeforbrukerne nå Opec "utnytter" dagens spesielle situasjon. Undertegnede håper at Saudi øker produksjonen så vi kan komme i gang med ny sunn vekst.

MVH
Turn


[Endret 03.06.03 06:31 av turnaround]
juma
03.06.2003 14:40
#11792

Endre
Nordsjøen på hell. Fra Upstream.

Denmark cuts forecast

Denmark's energy agency has cut its oil production and reserve forecast in the Danish part of North Sea for the coming years.


The agency reduced its 2003 oil production estimate to 137.8 million barrels, 6% lower than its November forecast, primarily due to a reduction in the expected output from the Tyra Sydoest and Syd Arne fields, it said.

The expected 2003 production is still above last year's record-high output of 135.3 million barrels, Reuters reported
Shogun
03.06.2003 14:50
#4953

Endre
Det er lov å håpe turnaround, det er lov å håpe........om det blir slik er en helt annen sak.

Shogun
turnaround
05.06.2003 10:12
#7624

Endre
Ja, faktisk så håper jeg også på et fall i oljeprisen da veksten i verdensøkonomien trenger det for å komme på fote.
--------------------
Økte råoljelagre
TDN Finans (07:11)

Amerikanske råoljelagre steg med 2,0 millioner fat til 288,4 millioner fat forrige uke. Det var ventet at lagrene ville være fra uendret til opp 0,7 millioner fat.

Det fremgår av statistikk fra American Petroleum Institute (API), sammenlignet med estimater innhentet av Bloomberg News. Ifølge det amerikanske energidepartementet (DOE) steg råoljelagrene med 2,8 millioner fat
i til 289,0 millioner.

Bensinlagrene steg ifølge DOE med 2,3 millioner fat til 207,3 millioner fat. Ifølge API steg bensinlagrene med 3,1 millioner fat til 209,7 millioner fat, mens det var ventet en bygging på mellom 0,6 og 1,1 millioner fat.

Destillatlagrene (diesel og fyringsolje) steg ifølge API 2,1 millioner fat til 105,3 millioner fat. På forhånd
var det ventet en oppgang på mellom 1,4 og 1,8 millioner fat.
----------------------

Stadig stigende amerikanske råoljelagre vil nok være med å legge et viss press på oljeprisen nermeste dagene.

OldNick
05.06.2003 10:24
#1546

Endre
–USA gikk til krig for oljens skyld
NTB (05:43)

USAs viseforsvarsminister Paul Wolfowitz medgir at krigen mot Irak ble innledet for oljens skyld.

Wolfowitz, som regnes som en av haukene på høyresiden i Bush-administrasjonen, sa dette under et asiatisk sikkerhetsmøte i Singapore, skriver de tyske avisene Der Tagesspiegel og Die Welt.

Ikke noe valg
Det var da han fikk spørsmål om hvorfor USA behandler Nord-Korea annerledes enn Irak at Wolfowitz bekreftet det mange krigsmotstandere har hevdet hele tiden.

–Den viktigste forskjellen mellom Nord-Korea og Irak er at vi økonomisk ikke hadde noe valg i Irak. Landet svømmer i olje, sa Wolfowitz.

Rabalder
USAs viseforsvarsminister skapte også bølger i forrige måned, da han i et intervju med tidsskriftet Vanity Fair sa at det var rent "byråkratiske grunner" til at man valgte å fokusere på Saddam Husseins påståtte masseødeleggelsesvåpen for å rettferdiggjøre krigen.

–Av byråkratiske grunner bestemte vi oss for det alle kunne enes om, masseødeleggelsesvåpen, sa Wolfowitz i intervjuet.

Både før og under invasjonen av Irak sto britiske og amerikanske ledere frem etter tur, og benektet at Iraks oljeressurser var en medvirkende årsak til krigen.

--------

Skal vi tippe at Irak er på høyde med SaudiArabia's produksjonsvolum i løpet av 10-15 år ?

USA vil utnytte denne kontrollen til å kontrollere olje-prisen.

Og det vil ikke minst få konsekvenser for våre inntekter fra sokkelen.

Vær forberedt på bå de 1 og flere turer ned på 10$-tallet.
turnaround
14.06.2003 06:57
#7728

Endre
Heisann, har tatt en titt på det litt større bildet og ser at toppen fra år 2000 på 34, med påfølgende fall i oljeprisen til Usd 16+, ikke ble tatt ut denne gang selv med krig og trusselbilde som vi ikke har sett siden 1990 med forrige krig.

Det skyldes nok at veksten er såpass lav hadde krigen kommet mens veden var på høygir ville vi nok ha sett oljeprisen langt oppe på usd 40 tallet.

Nå kan vi ha satt en ny topp i lavere nivå en forrige "les usd 34" nå USD 28. Den mindre formasjonen kan leses som oppbygging av en hos formasjon med to skuldre og hode på 34 og med skuldrene på 28. Nicklinjen ligger på usd 24.

Får vi nå et fall under nick slik jeg tror vil frykten øke for et større oljeprisfall og traderne ta posisjon for det ved å selge oljekontrakter i stor stil med påfølgende kraftig dykk.

Fundamentalt får vi Iraq snart inn i markedet og selv om det årlige merforbruket er 1 mill fat slik som er estimert vil vi få en periode med overskudd i markedet slik jeg vurderer det.
turnaround
14.06.2003 07:01
#7729

Endre
Må ellers inrømme at standpunktet mitt blir satt på stadig harde prøver men jeg er såpass overbevist om at oljeprisfallet vil komme at jeg opprettholder standpunktet selv om enkelte synes det blir vel langdrygt.

Husk at vi "ble forstyrret" av en krig innimellom her som påpvirket oljeprisen mere på oppsiden en veksten gjorde på nedsiden
georg
14.06.2003 08:02
#8359

Endre
Turnaround
Minner om mitt prisestimat fra Februar på topic" Oljepris prognose"

To alternativer var definert.
1) Irak bringes tilbake til verdensamfunnet, med eller uten forutgående krig: Ca 30 usd/fat.
2) Irak fortsetter å holdes utenfor verdenssamfunnet: Ca 50 usd/fat

Krisen i Usa er i ferd med å bli ett faktum i en slik grad at selv Greenspan går ut og adresserer det, og når han ser det så må du regne med at det er alt for sent.

Kinas forbruk vokser uforminsket.

Noe svigninger må du regne med men det er lite villighet i Opec til priser under 25 og de nærmer seg en situasjon hvor det spiller liten rolle da de ikke har særlig mer kapasitet uansett.
caligula
14.06.2003 23:21
#4315

Endre
Ja, er det ikke rart, Turnis, hvor spådommene dine blir "forstyrret" og "utsatt".......hehe
turnaround
15.06.2003 11:13
#7732

Endre
Heisann, nå er det jo slik at "noen" selvfølgelig visste om at usa og storbrittania uten støtte i nato ville gå til krig mot iraq, selv for 2 år siden.

Dog er det heldigvis ikke så mange slike unikum blandt oss og undertegnede er blandt dem som ikke kan "se" slike hendelser.

For det store flertall av oss vanlige dødlige må man finne seg i at enkelte hendelser kan forrykke våre estimater.

Mvh
Turn
georg
15.06.2003 11:40
#8366

Endre
turnaround
Mitt poeng er jo at dersom det ikke hadde blitt krig og Irak fortsatt hadde blitt holdt utenfor verdenssamfunnet så hadde oljeprisen vært høyere.

Videre så er det vel slik at det var kjempestore forventninger fra mange at oljeprisen skulle kollapse bare krigen kom i gang og man så at oljeinnstallasjioner utenfor irak ikke ville bli skadet.

Mange mente de hadde lært dette fra forige gulf krig. Som jeg forsøkte å forklare så er situasjonen nå fundamentalt forskjellig fra 1991 slik at den lærdommen var irrelevant.
turnaround
15.06.2003 12:08
#7733

Endre
Oljeprisen kollapset fra 34 til 24 og har nå fått en liten rekyl til usd 28 for igjen å falle. Jeg sikter ikke til deg Georg når det gjelder mitt forrige inlegg så det er klart.

Vi har forskjellig syn på videre utvikling i oljeprisen det er i for seg ok og du har min dypeste respekt i og med at du begrunner ditt syn.

Om oljeprisen vil falle videre ned vil fremtiden vise men ser man på prisutviklingen forøvrig vil det være rart om ikke oljeprisen også skulle merke avmatningen nå som vi etter hvert gårt over i en normalsituasjon..

Konklusjon.

Krigen kjørte oljeprisen opp til 34 usd og i etterkant falt den USD 10 til 24 USD så markedet virker. Iraq er fortsatt ute og hva som skjer fremover vil sette samholdet i Opeq på prøve for første gang siden 1998. Den gang bestod de ikke prøven men tvert om ble det full "krig" mellom oljeprodusentene, noe som førte prisen helt ned i usd 8,99.
Mitt estimat på usd 15 sånn sett ikke spesielt dramatisk.

turnaround
19.06.2003 10:19
#7767

Endre
Iraq har blitt hindret i å komme igang pga tyveri av viktig utstyr men nå begynner vi å nærme oss at de kommer inn me3d betydelig og økende produksjon.
Samtidig viser stadig lagertallene fra usa at der er mere olje på lager en tidligere antaOljeprisen faller videre
Av: TDN Finans

Prisen på amerikansk-utvunnet råolje faller videre torsdag morgen i elektronisk handel på råvarebørsen Nymex etter at de amerikanske lagerrapportene viste en uventet økning for råolje.

Mens det på forhånd var ventet en nedgang på 0,8 millioner fat til at lagrene skulle være uendret, viste rapporten fra det amerikanske energidepartementet en bygging på 3,9 millioner fat.

Høy import
-Dagens oljepris tiltrekker seg mer og mer produksjon fra land som Saudi-Arabia. Når oljeprisen holder seg over 30 dollar fatet, vil kvotejuksingen i Opec fortsette og Russland og Mexico vil fortsette å produsere for fullt, sier analytiker David Thurtell i Commonwealth Bank i Australia til Bloomberg News.

Lagerrapportene viste også det høyeste importnivået til USA på to måneder.

-Importen fortsetter å være ekstremt høy. Det er en hel del der ute, og det kommer denne veien. Lagrene er fortsatt lave, men de bedrer seg og bekymringen avtar, sier megler Tom Bentz i BNP Paribas i New York til Bloomberg News.

Ned
Den amerikanske referanseoljen WTI 1. posisjon, som er juli-kontrakten, noteres torsdag morgen til 30,19 dollar fatet, ned 0,17 dollar fra sluttnoteringen handelsdagen før. Prisen falt 0,71 dollar fatet onsdag.

Brent 1. posisjon, som er august-kontrakten, sluttet på 26,26 dollar per fat i London onsdag, etter en nedgang på 0,41 dollar per fat. Brent Spot ble onsdag kveld notert til 26,59 dollar fatet, sammenlignet med 27,04 dollar dagen før.tt.
------------------------
Gamle Erik
20.06.2003 01:18
#923

Endre
Amerikanerene dør som fluer der nede nå, i snitt minst to til dagen. Helt i tråd med mine spådommer at US Armys problemer for alvor begynte da Bush erklærte krigen for vunnet. I tillegg til amerikanske soldater vil angrepene trolig rette seg mye omkring oljefeltene/rør. Vi vil utvilsom komme til å se et press innenfra (USA) om å trekke seg ut snarest mulig. Trolig etterlater de seg et splittet og uregjerlig Irak som vil få problemer med å opprettholde en stabil produksjon.


[Endret 20.06.03 01:18 av Gamle Erik]
[Endret 20.06.03 01:19 av Gamle Erik]
turnaround
20.06.2003 07:59
#7784

Endre
Re Gamle Erik, klart du har et poeng her og vi har da også sett at kriminelle bander allerede har forsinket. USA vil neppe kunne få full kontroll men tror nok at oljeproduksjonen vil komme i gang.
-------------
Opp og ned for oljeprisen
20. jun 06:16

Oljeprisen sank på børsen i New York torsdag, men steg i London. Et usikkert marked avventer nå effekten av at Irak gjenopptar sin oljeeksport.

I London ble nordsjøolje av Brent-kvalitet torsdag omsatt for 26,28 dollar per fat, en oppgang på to cent fatet. I New York ble lett olje for leveranse i juli notert til 29,96 dollar fatet, som var en nedgang, melder NTB/AFP.

– Det var egentlig to ting som presset markedet her nedover. Det første var tall som viste økende lagerbeholdninger i USA, det andre var vissheten om at Irak snart vil gjenoppta eksporten av råolje, sa New York-analytikeren Fadel Gheit.

– Ingen vet hvor lang tid det vil ta irakerne å produsere den første millionen med fat, om det blir en eller to måneder, tilføyde han. Irakiske tjenestemenn har sagt at eksporten, som har ligget nede siden begynnelsen av mars, vil bli gjenopptatt søndag.

I løpet av forrige uke skal de amerikanske oljelagrene ha vokst med nærmere fire millioner fat til 288,3 millioner, opplyser energidepartementet i Washington. Samtidig vokser importen stadig, noe som bidrar til å presse oljeprisen ned.
turnaround
27.06.2003 07:53
#7886

Endre
Heisann, undertegede registrerer stadige signaler på at energilagrene ikke er så lave i som som mange har hevdet. Stadig oftere kommer det meldinger om økte lagre i en eller annen form, på den annen side drøyer det med Iraq som var en av mine forutsetninger så prisfallet drøyer ut i tid.
-----------------
Uendrete oljepriser etter kraftig fall
Av: TDN Finans

Prisen på amerikansk-utvunnet råolje er nær uendret fredag morgen etter at en rapport om rekordstor økning i de amerikanske naturgasslagrene ga det største prisfallet på to måneder på råvarebørsen Nymex torsdag.

Den amerikanske referanseoljen WTI 1. posisjon, som er august-kontrakten, noteres fredag morgen til 28,98 dollar fatet, ned 0,03 dollar fra sluttnoteringen handelsdagen før. Prisen falt 0,94 dollar fatet torsdag.

Brent 1. posisjon, som er august-kontrakten, sluttet på 27,04 dollar per fat i London torsdag, etter en nedgang på 0,61 dollar per fat.

Brent Spot ble torsdag kveld notert til 27,35 dollar per fat, sammenlignet med 27,65 dollar dagen før.

Gårsdagens tapere kan bli morgendagens vinnere.
Profitabel hilsen.
Turnaround.
Registrert: 07.02.99 00:00
Status: Medlem


caligula
27.06.2003 08:06
#4335

Endre
Heisann !
Undertegnede vil bare presisere at forrige skribent er en gammel god traver på ST......men..... tar alltid feil.....vedr timing...!

Havets torsk....gjør meg dorsk !


Medlem siden 29.02-00 Merk dere datoen!


turnaround
27.06.2003 08:18
#7891

Endre
Vel, som vanlig ikke en fornuftig setning eller inspill fra den kanten. Ingen forventer vel heller det.

Kommer det et fornuftig ord fra ham så er det i ren vannvare.

Gårsdagens tapere kan bli morgendagens vinnere.
Profitabel hilsen.
Turnaround.
Registrert: 07.02.99 00:00
Status: Medlem


caligula
27.06.2003 08:23
#4336

Endre
Og jeg må bemerke at : Hadde ikke xxx gått til krig mot yyyy, og Bin Laden hadde blitt tatt, og Saddam ikke hadde forblitt i hulen, og vinteren blitt litt varmere i USA........SÅ hadde min spådom slått til for fulle mugger !!! Sann mine ord !
Faktisk så har jeg helt rett.....når jeg tenker meg en bitteliten smule omkring........oljeprisen er jo bortimot det jeg spådde........USD 16....eller USD 22...... hvorfor hekte seg opp i detaljer.....?


Klippfisk...og ferskfisk....whats the difference...?

Medlem siden forrige weekend.

juma
02.08.2003 00:50
#12827

Endre
Brent toucher 30 dollar/fat.

Jeg sitter short i olje Turnaround.

Gi meg noen trøstende ord om at USD 15/fat er rett rundt hjørnet.

Please !
lanse
02.08.2003 00:53
#2791

Endre
Spøker du juma? :)
Ja det må du nok gjøre he he

lanse
juma
04.08.2003 22:09
#12856

Endre
Fallhøyden blir stadig større.

Dated Brent 30.18 +0.34

Dated closet på over 30 for første gang siden noen uker før irakkrigen startet.
Stratofortress
04.08.2003 22:18
#210

Endre
Fallhøyden ja, men til hvilket nivå?
juma
04.08.2003 22:19
#12857

Endre
Jeg bare erter Turnaround strato :-)
turnaround
04.08.2003 22:24
#8345

Endre
Kommentar nødvendig

En viktig del av mine forutsetninger har ikke slått til og derfor er frykten i oljemarkedet fortsatt på oppsiden.

USA, sliter fortsatt med å få opp Iraq sin oljeproduksjon.

Klart at det har favorisert de som er long i olje for min egen del har jeg ikke hatt mange posisjoner siden mine vellykkede trader i SME.

Fortsetter probleme i Iraq vil selvfølgelig også oljeprisen holde seg høy. Nå får vi forhåpentlig drahjelp av en gryende vekst i verdensøkonomien også.

Et tveegget sverd i så måte er jo netopp den høye oljeprisen.

Ellers ønsker jeg dere en fortsatt triveli aften.

Turn, Ps nå oljemyggen ALX??? Inng 0,21 nå 0,29 og det kan være mye mere å gå på.

En klassisk turnaround-kandidat.
MVH.
Turnaround. Registrert: 07.02.99 00:00Stratofortress
04.08.2003 22:49
#212

Endre
juma

hehehe........satte meg ikke til å gjennom de siste innlegga.

Sitter i FRO vet du, og vil ikke ha oljeprisen ned mot 22 dollar fatet.

OECD sine prognoser sier økt oljeforbruk det neste året.
falitt
05.08.2003 07:53
#5306

Endre
stratofortress:
Oljeforbruket har økt hvert år , også under den økonomiske stillstanden/nedgangen....
Økningen i forbruket har vært noe mindre enn prognosene tidligere tilsa.
M.a.o. Verden trenger stadig mer olje. Personlig tror jeg vi ikke ser oljepriser under 20 USD i fremtiden. Olje til 20 USD er egentlig en grov underprising, og selv 30 USD fatet er rimelig i forhold til energi/anvendelse....
observer
27.08.2003 16:36
#2406

Endre
Weekly crude stocks off 200,000 bbls to 278,6 mln
Weekly crude imports up 298,000 bbls to 10,2 mln BPD
trader.nr1
27.08.2003 18:08
#1704

Endre
Må jo vere omtrent blind hvis man ikke ser at trenden for olje er opp.

WTIC
juma
05.10.2003 21:44
#13924

Endre
Glad jeg er oljenerd jeg :-)
poldco
05.10.2003 21:49
#6568

Endre

Du får ikke noen betydelig reaksjon på denne opprydningsaksjonen i Syria, verden er blitt så vant til dette nå juma.

mvh poldco
Bois
05.10.2003 21:54
#1666

Endre
Fordelen med lav oljepris er at det smører industri-maskineriet,

Høy oljepris er ikke bra for industriell vekst, som vi så sårt trenger nå.
Beinmarg
05.10.2003 21:54
#2293

Endre
Vent nå og se hva verden sier i morgen.
turnaround
05.10.2003 22:02
#9255

Endre
Du er så j ævla enspora Juma d er ditt problem.

Traderregel nr 1. Ikke forelske seg i aksjer eller bransjer men se på aksjer som "hyggormen ser på ei mus når den spiser den"

MVH.


PS. Laks, Gjedde er eks på noe helt annet og med megapotensiale.

Olje er veldig usikkert med svært mange uforutsigbare parametre. Irak, Russland, Saudi Arabia, er i hovedsak de som sitter med nøkkelen til fremtidig pljepris og stoler du på det så kan du om du får rett blir en vinner. Dog husk at Amarkedet er mere en olje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Du skal ikke se helt bort fra at jeg får rett 2. ganger på oljeprisen.

1. gangen var vi nede på 16 tallet!!!! Bare les topich og se på chartet så vil selv du oppdage det Juma,

MVH.
Traderen Turnaround (Registrert: 07.02.99 00:00)


[Endret 05.10.03 22:08 av turnaround]
juma
05.10.2003 22:02
#13927

Endre
Bois,

Du refererer en gjengs oppfatning om at billig energi er bra for OECD. Og at det som er bra for OECD landene er bra for verdensøkonomien.

Det finnes de som argumenterer motsatt (blandt annet Simmons). En høy oljepris medfører at netto økning i kaptial fra den industrialiserte del av verden til utviklingslandene. Denne kapitalen blir pløyed inn i økonomier som trenger kapitalen sårt for å kunne vokse. Økende vekst i ulandenes økonomi medfører økt etterspørsel etter varer fra de industrialiserte landene.

Og vips så har vi den motsatt konklusjon.

Økt oljepris er bra for verdensøkonomien.


[Endret 05.10.03 22:41 av juma]
poldco
05.10.2003 22:02
#6569

Endre

Helt klart Bois, en oljepris på 22 dollar ville være best for oss alle.

Da vil verdenøkomien blomstre og oljeprodusentene klare seg godt.

mvh poldco
turnaround
05.10.2003 22:11
#9256

Endre
Høy oljepris er en fare for veksten helt klart og d ser vi hver gang oljeprisen stiger bratt så skutter Nasse&Nikke seg.
MVH.
Traderen Turnaround (Registrert: 07.02.99 00:00)juma
05.10.2003 22:45
#13928

Endre
Er du så sikker på dette da Turnaround ?


Andrew McKillop har skrevet følgende :

The US economy attained it highest ever postwar growth of real GDP, achieving what today would be the completely unthinkable rate of 7.5%, in the Reagan re-election year of 1984. At the time, in dollars of 2003 corrected for inflation and purchasing power parity, the oil price was over $60/barrel.

***************

Eller var dette bare et nytt eksempel på at du hiver ut unyanserte påstander ?
juma
05.10.2003 22:48
#13929

Endre
Det mest interessante i denne diskusjonen er jo begrept høy oljepris. Justert for inflasjon så utgjør 30 dollar/fat i dag omlag 15 dollar/fat i 1984.

What is the fuzz here ?

Er det ikke en fornuftig antagelse at oljeprisen som mimimum vil følge inflasjonen ?
trader.nr1
09.10.2003 22:08
#1824

Endre
Synes det ser ut som det "tikker" oppover ennå jeg !
(Dagens stikk er ikke med her da)

$WTIC
juma
09.11.2003 20:37
#14254

Endre
glis
Changes
09.11.2003 20:47
#2689

Endre
Slapp av gutter. Turnips har alltid rett.

....også når han har feil.

Change
Changes
09.11.2003 20:50
#2690

Endre
Selv har jeg innsett at det har ingen hensikt å debatere med frukthuet.

Ikke fordi han mangler sjarm. Mannen er fargerik. Det morer meg at en mann som nærmer seg 50 oppfører seg slik i all ofentlighet.

Grunnen er enkelt og greit at personer som har rett også når de tar feil, er det bortkastet tid å debattere med.

Imo ofc.

Change
turnaround
09.11.2003 21:04
#9675

Endre
Ikke så veldig viktig for undertegede å ha rett i alt som skrives, husk noen av oss skriver hva vi tror kommer til å skje mens atter andre bruker tid på hva som har skjedd.
Det en er med all respekt for Changes noe mere komplisert en det andre.
Henviser dere til ukens case om dere ønsker å måle dere med de aller aller beste "de som tross alt tjener penger på sin hobby".
Lykke til videre gutter og som sagt velkommen til "ukens case".
"Tomme tønner rumler fortsatt mest"

MVH.
Traderen Turnaround (Registrert: 07.02.99 00:00)Changes
09.11.2003 21:08
#2691

Endre
Hvilken uke er det du snakker om???

Kan jeg velge fritt de siste parr år, eller har du en spesiell uke som du ønsker jeg skal trekke frem i lyset?

Change
turnaround
09.11.2003 22:43
#9676

Endre
He he, du fatter ikke det en gang???
Synes det er litt trist for deg at du har shortet bort hele kapitalen men stå på å spar så her du muligens noen midler å hive inn når markedet topper ut akkurat som sist. Når ikke det gikk så forsøkte du å shorte bå bunnivåer og da forsvant siste resen av kapital.
Andre igjen har slått seg stort opp på den fantastiske oppgangen vi har sett nå og sum du ikke har hatt mulighet for å være med på.

Ukens case, er jo litt mere spennede å være med på når man har midler i markedet, stakkars.

MVH.
Traderen Turnaround (Registrert: 07.02.99 00:00)juma
09.11.2003 22:48
#14256

Endre
turnaround snart 50 ????

Næææ,

Lukter sur bleie lang vei.
turnaround
09.11.2003 22:52
#9677

Endre
Ser det litt som en utfordring å tolke fremtiden mens Changes forteller oss om fortiden, det kan være trygt og godt det.!!!!!!!! he he.

Hvem har rett i 6 av 10 tilfeller en god trader.
Hvem har rett i 4 av 10 tilfeller en dårlig trader.
Hvem har alltid rett? Jo, Changes, Han forteller alle oss andre hvor mye vi tok feil i fortiden.
Changes er en av de mange som ser det som sin livs oppgave å fortelle om hvor andre tok feil og slik sett får han alltid rett. Når man er stein blakk så er det i allefall noe man kan more seg med og i tillegg på bekostning av andre.!!!!
Stakkars for en taper.

MVH.
Traderen Turnaround (Registrert: 07.02.99 00:00)juma
09.11.2003 22:54
#14258

Endre
turnaround,

Ikke engang dette med trading kan du noe som helst om.

Det er fullt mulig å tjene masse penger som trader selv om over 50% av tradene går i mot deg.

Det er fullt mulig å tape masse penger selv om du treffer med langt over 50% av tradene dine.

Slike ting ligger som alt annet langt over din fatteevne.
Changes
09.11.2003 23:02
#2692

Endre
Tja.

Du morer meg fortsatt, turnips.

Hvilken uke snakker du om?
Selv postet jeg en topic i april om at Nasdaq skal i 2000, i år.

Jeg har nese for de store svingninger vet du....


Hvilken uke er det du snakker om?

Change
dow
09.11.2003 23:08
#4655

Endre
Changes - Bra den spådommen selv om OSE gikk mye høyere enn du trodde. Hva med resten av spådommen - at vi skal ned til ny bunn igjen, tror du fortsatt på det?
Changes
09.11.2003 23:12
#2693

Endre
Jeg må vel modifisere min honnør til fruktfatet noe.

Det er ikke slik at jeg kryper rundt nede i kloakken i håpet om å støte på menn med rørtenger.

Slett ikke.

Min fasinasjon for Mesteren skyldes utelukket det fenomen som du normalt finner i dyreriket.

Omgåes du normale akademikere, støter du neppe på lavpanner av hans kaliber.

Ikke bare skryter han på seg uhemmet suxess. Selv ikke jeg har noen gang turt det. Jeg feiler ofte. Altfor ofte.

Turnips derimot er feilfri.
Det liker jeg.

Det jeg misliker er alle løgnene om meddebatantene. Begrenset som han er har han intet annet valg enn å lyge på oss andre meninger vi ikke har.

Det er freidig, og jeg kunne nok like det hvis det var en annen.

....men når feite gamle, skallede, turnips, som ikke klarer å sjekke annet enn svarte horer fra Afrika, tillegger meg feilaktige meninger. Så vurderer jeg å si fra.

....jeg vurderer det.

Change
Changes
09.11.2003 23:17
#2694

Endre
Jepp, Dow.

Vi skal i nye bunner både i USA og OSE.

Jeg tenker nok at det ikke går så alt for mange måneder før gjeldsboblen i USA m.m sprekker, og vi er i ny bunn.

Yes.

Change
Changes
09.11.2003 23:19
#2695

Endre
Jeg mener:

Hvorfor skulle vi ikke gå i ny bunn?

2 +2 er fotsatt 4

Man trenger ikke være synsk for å skjønne det.

Man trenger langt fra være rørlegger heller.


Sunn god markedsforståelse. Forståelse for de lange svingninger er alt som skal til.

Change


Drink to me!
Krafer
09.11.2003 23:22
#3339

Endre
"It’s not whether you’re right or wrong that’s important, but how much money you make when you’re right, and how much you lose when you’re wrong"
George Soros
observer
09.11.2003 23:22
#2876

Endre
Changes,

enig med deg i det store bildet (om det har noe å si for deg).

Siden dette er en oljepristopic,
hvordan ser du på den videre utviklingen i oljeprisen?

Changes
09.11.2003 23:23
#2696

Endre
At momentumet ville snu så vi i april.

Nu nærmer vi oss toppen.

Jeg vil tro at vi slutter året høyere enn nå. Deretter et januarrally som tar oss enda høyere.

Det er mit bet her.

Samtidig vil jeg driste meg til å si at vi nå får en dip, som klargjør oss for årets julenisse rally.

Jeg ser oss ned mot dow 9500, kanskje.

Det viktige er å ikke glemme trenden, og momentumet.

Sell ikke!
Kjøp dipper!

Yes.

Så skal vi se om våre nye bunner ikke kommer i året som kommer.

Change
Changes
09.11.2003 23:26
#2697

Endre
observer

I mitt daglige virke har jeg tidvis prøvd å tolke oljeprisen.,

Jeg har satt opp chart, men har måttet erkjenne at jeg mestrer det ikke.

Beklager.

Spør Turnips.
Han vet alt om boliger til olje, renter og aksjer.
(sikkert alt mulig annet også).

Jeg har kun greie på børs.

Change
observer
09.11.2003 23:26
#2877

Endre
hehe
Changes
09.11.2003 23:30
#2698

Endre
Siden dette med ny bunn er oppe.

Yes. Jeg tror vi skal i en adskillig lavere bunn både ute og hjemme.

S& P i 500.

OSE i 50-60.

Dow i 5000.

Nasdaq i 700.

Alt dette kommer, tror jeg.

Det børjar nok neste år, men det kan ta 10 år før det ender.


Change
Changes
09.11.2003 23:35
#2699

Endre
Jeg er ikke investor, og tenker ikke så mye på dette med å lete etter bunner og topper.

Jeg er trader, og jeg er en trader som ikke tar betalt for å skifte mening.

Men på forespørsel så poster jeg mitt syn for de neste årene.

Turnips gjør aldri det.

Change
Changes
09.11.2003 23:37
#2700

Endre
Jeg synes ikke vi skal trekke inn turnips legning i denne debatten.

Jeg ville sette pris på om de som sier turnips er homofil korrigerer sine innlegg, så vi slipper å la debatten synke til nye lavmål.

Change
lanse
09.11.2003 23:41
#3132

Endre
Deler ditt syn Changes det gikk ikke som jeg trodde att vi skulle opp så høyt som vi er nå, antagelevis høyere vi får se.
Men de skattemotiverte salgene får vi ikke nå før nyåret og mye skal hentes ut ifra småsparerne ennå.
lanse
Dagen
09.11.2003 23:41
#1110

Endre
Jeg har et problem. Jeg representerer dumme penger. Hva gjør man med dumme penger? Noen som har råd?
Changes
09.11.2003 23:43
#2701

Endre
Gå til nærmeste pub, Dagen.

Der ber du om noe å drikke.

Dette gjentar du hver dag til du ikke har flere dumme penger.

ChangeStocktalk.no eies av MarketMind AS
Adresse: Thunesvei 2, 0274 Oslo Tlf: 21 07 50 08 Email: st [at] stocktalk.no Orgnr: 979 175 027 MVA
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter © 2008 Vestover AS