"
Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > NOF vs PDR. UNNSKYLDNING TIL RIK?
NOF vs PDR. UNNSKYLDNING TIL RIK?
georg
05.04.2000 08:43
#558

Endre
PDR vs NOF UNSKYLDNING TIL RIK ?


Rik åpnet i går en ny tråd med tittel NOF vs PDR hvor han forlanger en unnskyldning fra meg.Årsaken er at kursen i NOF steg, mens jeg tidligere har uttrykt meg negativt til selskapet. Vider hopper han inn min PDR topic og etterlater seg litt dritt i kjent stil. Jeg får jo da gjøre en vurdering av om jeg skylder Rik en unnskyldning, og den følger her.

Det er stor usikkerhet rundt IT papirer om dagen og vi vet at investorer på OB har elsket diverse IT aksjer som ikke har hatt noe inntjening og hvor det har vært umulig og svært spekulativt å fastslå hva verdien av disse selskapene egentlig har vært.

Urolige tider skaper som kjent behov for å søke en trygg havn. Når investorer søker seg over fra IT til NOF så får de nettopp dette. De får en trygg havn i den forstand at de ikke lenger trenger å lure på om selskapet de har investert i er verdiløst. NOF tilbyr et case hvor det er svært enkelt å verifisere nettopp dette.

Det er enkelt å regne hjem at verdien av NOF er 0 eller negativ og all ubehagelig usikkerhet er følgelig lett å eliminere. Det er ikke så mange investorer på OB som lider av disse spesielle genetiske feilkoblinger, men fra tid til annen kan det være et tilstrekkelig antall til å løfte kursen i en bitte liten og illikvid aksje. Litt haussing på ST kan i enkelte tilfeller være alt som skal til.

NOF er et selskap som har en gjeld på ca 2000 millioner kroner og de eier de tre minst interessante borefartøyene i bransjen. Ved etablering av NOF greide hovedeier å selge inn til selskapet et grunt vanns boreskip fra 1946 til den nette sum av 60 millioner usd. I tillegg greide de å selge inn et annet grunt vanns boreskip for 100 millioner usd. Altså totalt totalt 160 millioner usd.

Hva er så den reelle verdien av disse skipene?. Personlig så tror jeg kanskje det beste av dem på en god dag kanskje kan verdsettes opp mot 20 millioner usd gitte en del heldige omstendigheter. Det eldste av dem er skrapjern i mine øyne, skal vi gjette på verdi 3 millioner usd. Med andre ord så greier initiativ tagerne i NOF å selge skrap til aksjonærene til en verdi av si 23 millioner usd til den nette sum av 160 millioner usd.

Blendet av den enorme suksess på selge skrapjern til gullpris til ignorante investorer på OB fikk selskapet blod på tann og peilet seg inn på noe som om mulig var enda verre, nemlig Galaxi Driller. Hele byggingen av denne riggen må i sin tid ha blitt basert på en gedigen misforståelse fra noen Søramerikanere. Misforståelsen gikk på at noen må ha trodd at det var behov for flytende rigger på land. Kanskje i tilfelle kraftig regnver. Riggen kalles en Semisubmersible på samme måte som de som opererer i Nordsjøen, i Gulf of Mexico og andre steder. Problemet er at ”air gap” (avstand mellom undersiden av dekket og ned til havoverflaten er så liten at sjøen vil slå oppunder dekk ved sjø som tilsvarer solgangsbris i Oslofjorden). Denne riggen maktet NOF å få aksjonærene til å betale hele 50 millioner usd for . Mitt anslag på verdi vil være skrap til kanskje 3-5 millioner usd.

Totalt så har altså selskapet her betalt 210 millioner usd for noe hvor mer realistisk verdi samlet ligger i området kanskje 30 millioner usd. Nå har jo disse, hva skal vi si for ikke bruke sterke ord, feilinvesteringene ført til at selskapet har måttet ta enorme ekstraordinære tap ved enorme nedskrivninger av riggverdier, slik at det jeg har hevdet tidligere på en måte er blitt bevist.

Selskapet opererer nå med en balanse som akkurat på håret er høy nok til ikke å vise en negativ balanse. Er det slik at de har fått lov til å operere med denne balansen akkurat lenge nok til å pelle seg vekk fra OB?. Det vet ikke jeg noe om, men de har nå i allfall satt kursen mot Bahamas, så får jo den enkelte tro hva de vil om begrunnelsen

Hvordan er egentlig situasjonen dersom vi antar at mine riggverdier på omlag 30 millioner usd er riktige. Jo da får vi en situasjon med riggverdier på omlag 250 millioner minus gjeld på 2000 millioner som gir en negativ balanse på minus 1750 millioner kroner. Da blir det opp til verdien av Northern Producer. Denne med kontrakt må altså ha en verdi på 1750 millioner kroner for at selskapet i det hele tatt skal ha en verdi på 0 kr per aksje. Hva er verdien på Northern Producer en gammel 75 modell H3 bygget om til produksjon ? Det er her muligheten måtte ligge eventuelt kombinert ned kjøp av mer lån. Inntil NOF kan fortelle meg hvordan dette greiene her skal skaffe meg positiv verdi sier jeg bare: God tur til Bahamas!

I mellomtiden har PDR fremskaffet et glimrende dypvannsfartøy til 25 % av kostnader og til 25 % av tid i forhold til hva konkurrentene trenger. Vider har de etablert et positivt forhold til verdens største dypvannsoperatør, motar bonus for god drift og har etablert et perfekt utgangspunkt for videre vekst.

Nei Rik Du får ingen unnskyldning fra meg! Det at det finnes en del ignorante spekulanter på OB som er villige til å betale gullpris for skrapjern tar jeg faktisk intet ansvar for. Like lite som jeg tar ansvaret for at de har manglende evne til å identifisere hvem de virkelige vinnerne på sikt vil bli.

I mellomtiden ”happy trading” til deg og dere som hopper ut og inn hver dag uten spesiell tanke for hva dere hopper fra og hva dere hopper til. For PDR er fremtiden nå så lys at solbriller snart må finnes frem.

rik
05.04.2000 08:53
#802

Endre
så du mener fremdeles at å selge NOF, på kurs 1,60..., var ett sjakktrekk...?
Du anbefalte jo tross alt å selge NOF, på 1,60 , for så å kjøpe PDR, til 12...
Alt dette for kun 10 måneder siden...
georg
05.04.2000 08:59
#559

Endre
Rik
Som du sikkert vet. OB er ikke idiotsikker!
Dessuten så tror jeg kanskje du gir en noe unyansert fremstilling.

[This message has been edited by georg (edited 05-04-2000).]

gutenberg
05.04.2000 09:05
#38

Endre
Georg

Det du skriver her er fullstendig misvisende og direkte feil.Jeg skal komme tilbake til dette i kveld

georg
05.04.2000 09:20
#561

Endre
Gutenberg
Jeg ser frem til det!
termin
05.04.2000 09:33
#720

Endre
RE. GEOR...

Du burde ta kontakt med de rette gutta dersom du ønsker pdr oppover, for de er desverre for deg i disse dager på kjøperen i NOF og HAV, jeg skal ikke prøve og komme med noen som helst analyser for det fixer jeg nok ikke, men så lenge kapitalen vil ha NOF og ikke PDR så holder det for meg, problemet for pdr er som du sikkert vet at mens NOF har sine kontakter dypt plassert blant OSLO's finansgutter så er det ikke like mye kraft(penger) i pdr kontaktene i Loddefjord /Madla eller andre bydeler i Bergen og Stavanger

Og selv om det selvfølgelig er latterlig så er det nok en avgjørende faktor i hvorfor enkelte selskap øker mens andre bare gjør ingenting, men ingenting ville glede meg mer enn at PDR stiger for da skal jeg kjøpe den vær sikker.

georg
05.04.2000 10:10
#562

Endre
termin
Her har du en del gode poenger som jeg støtter deg fullt ut på. Dette er imidlertid blandt de tingene som det er lett å gjøre noe med når tiden er inne.

Det som ligger implisitt i det du sier er at hvorvidt et meglerhus anbefaler et selskap er i mindre grad avhengig av om selskapet fortjener en anbefaling og i større grad avhengig av hvor mye penger selskapet legger igjen til meglerhusene i emisjons og børsintroduksjons honorarer.

Dette er lett å fikse det som er værre å trekke opp av hatten er et godt posisjonert selsakp som evner å gjøre spectakulære grep for å skape store underliggende verdier for aksjonærene. Når tiden er inne kommer PDR verdiene frem i stor fart.
Stocktalk.no eies av MarketMind AS
Adresse: Thunesvei 2, 0274 Oslo Tlf: 21 07 50 08 Email: st [at] stocktalk.no Orgnr: 979 175 027 MVA
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter © 2008 Vestover AS