"
Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > Strømpris? HNB/HNA
Strømpris? HNB/HNA
bugts
21.06.2000 18:11
#4

Endre
HNA/HNB handles på nrk 28 med store enkelteposter.Bund?
Vedrørende den i norden omsigsgribende konsolideringsproces indenfor strøm/energi/netselskaber vil jeg spørge forummets deltagere om man ofte skifter strømleverandør i Norge? og om det i givet fald udelukkende er prisen, der fokuseres på.
kewo
21.06.2000 22:43
#6

Endre
Det er ikke mange som skifter strømleverandør, og det er svært få som skifter leverandør ofte. Jeg har forhandlet fastpris-avtaler for noen få eiendomsselskaper (fastpris-kontraktene er "normalt" rimeligst i april !?), men har nå selv en spotpris-avtale.
Yepp, fokuserer kun på prisen! (Vi har ingen kull- eller atom-kraftverk)
Goliat
21.06.2000 23:09
#697

Endre
Re bugts,
HNA/B har en omfattende strukturendring på gang, men om dette på kort sikt har innvirkning på aksjen, vet jeg ikke. Strømprisene ligger på gjennomsnitt totalt kr 0,50. (Grovt regnet)
Prisene er todelt 50% strøm, 50% nettleie.

Planer om bygging av gasskraftverk, kan forandre prisnivået (hvis det blir avgjort).

Mvh goliat

Alpha
22.06.2000 01:00
#38

Endre
Tenkte jeg skulle klargjøre litt når det gjelder dette med å bytte leverandør av energi..

Prisen man betaler for energi er som sagt todelt.. energidel og nettleie..

Nettleie betales til lokalt energiverk (netteier) og skal i utgangspunktet være selvkost.. dette er en kostnad som skal være lik uansett hvilken leverandør man bruker på energi.. dette er likevell vanligvis den største kostnaden..

Energidelen er den del av total energipris som er åpen for forhandling og den prisen kan varriere svært mye fra et energiverk til et annet.. likevell vil det svært sjeldent være særlig lønnsomt for en vanlig husstand å bytte eneriverk fordi forbruket vanligvis er for lite.. for en bedrift derimot kan det være en relativt stor besparelse å bytte til en annen leverandør, eller ta en diskusjon med lokalt energiverk etter at man har hentet priser i markedet..

Det vanlige er da at man avtaler en fast pris og binder seg til denne prisen i x antall år, eller at man kjøper spotkraft gjennom energiverket.. man betaler da spotpris med et tillegg til energiverket for å administrere avtalen..

Når man først har inngått en slik avtale en gang vil det sjelden være like store besparelser neste gang man gjør det.. dette fordi prisen varierer mye mellom de energiverk som er aktive i markedet og de som ikke er det, men prisen varierer svært lite mellom energiverk som alle er aktive i markedet..
dette også fordi energiverkene kjøper kraften av hverandre, og at de mest aktive er flinkest til å få gode priser på kraften de kjøper..


Håper det ble litt klarere


Med vennlig hilsen
Alpha
Stocktalk.no eies av MarketMind AS
Adresse: Thunesvei 2, 0274 Oslo Tlf: 21 07 50 08 Email: st [at] stocktalk.no Orgnr: 979 175 027 MVA
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter © 2008 Vestover AS