"
Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > Sikkerhet og Anonymitet på ST
Sikkerhet og Anonymitet på ST
peddan
09.07.2000 13:11
#629

Endre
Åpent brev til moderator:

Jeg har lurt lenge på hvordan sikkerheten ivaretas for de som benytter forumet. Hva skal til for at feks. myndighetene får tilgang til IP adressene eller mail adresse.

Finnes det eksepler på at noen har prøvd å få tilgang til denne informasjonen?

Mvh,
Peddan

TKaarud
09.07.2000 13:30
#237

Endre
Denne tror jeg vi må sende til lx2
gorwell
09.07.2000 17:50
#864

Endre
Begrunnet kjennelse fra retten som vil kunne etterprøves av SOL`s jurister, vil jeg håpe?

gorwell

peddan
10.07.2000 08:14
#630

Endre
Det var ikke ryktemakerene jeg hadde i tankene:

Kredittilsynet tar ryktemakere

Mang en uærlig investor har fått seg en overraskelse etter å ha fått en av disse på tråden de siste månedene. F.v. rådgiver Jarle Johansen, leder for Kredittilsynets markedsadferd-avdeling Jan Bjørnsen og avdelingsdirektør Eirik Bunæs.

Kredittilsynet har avslørt en rekke tilfeller av at aksjekurser er blitt manipulert ved at falske rykter er blitt spredt på Internett. Det er på ulike diskusjonsfora at de falske ryktene spres. Problemet er økende, mener Kredittilsynet. Flere investorer risikerer nå politianmeldelse.

SKJALG ENGEBØ
SVEIN E. FURULUND (foto)

- De blir veldig overrasket når vi ringer dem, ja, sier avdelingsdirektør Eirik Bunæs i Kredittilsynet.

Flere investorer i det norske aksjemarkedet har de siste månedene fått tilsynets menn på tråden etter å ha spredt falske rykter om børsnoterte selskaper. Ved å opptre under alias regner de med å forbli anonyme. Men slik er det ikke. For såfremt nettstedet loggfører innleggene, er det mulig for Kredittilsynet å finne ut hvem som står bak innlegget.


Nettet øker problemet
Manipulering av aksjekurser, ved å plante falsk informasjon i markedet, eller lekke innsideinformasjon, er på ingen måte noe nytt problem i det norske aksjemarkedet. Men Internett har åpnet nye muligheter. På populære diskusjonssteder kan manipulatørene spre sitt budskap, for så å høste gevinst ved at kursen påvirkes.

- Vi så ikke så mye på dette tidligere. Det har imidlertid utviklet seg til et nivå som gjør at vi må markere at dette faktisk er straffbart, sier Bunæs.


Har flere saker
Men nettstedene er etterhvert blitt mange og populære. Systematisk overvåking er derfor umulig. De som er avslørt så langt, er knepet på bakgrunn av stikkprøver tilsynet selv har tatt ved å følge med på nettet, eller etter tips utenfra.

- Det at noen blir lurt fordi de tror på dette, er synd. Men vårt hovedanliggende er å ta vare på markedet som sådant, ikke enkeltinvestorer, sier Bunæs.

Siden påske har Kredittilsynet avdekket en rekke tilfeller som de nå ser nærmere på. Aftenposten presenterer i dag to av dem. Fordi sakene fortsatt granskes av Kredittilsynet, er det nødvendig med fullstendig anonymisering for å kunne presenteredem. De to eksemplene gir likevel et godt bilde av hvordan manipuleringen skjer.


Risikerer straff
Bunæs utelukker ikke at flere av investorene kan bli politianmeldt. Straffemenyen for kursmanipulasjon strekker seg fra bøter til fengsel i inntil 6 år. I tillegg er det anledning til å inndra ulovlig oppnådd gevinst.

- Vi har kommet over tilfeller som etter vår vurdering må ses nærmere på, rent strafferettslig, bekrefter Bunæs.

Noen slipper imidlertid unna med en muntlig skrape. Det er i tilfeller der summen det er handlet for er lav sum, og personen det gjelder er relativt uerfaren.

- Veldig mange forstår dessverre ikke rekkevidden av å sende ut slike meldinger. Svært mange investorer kan bli rammet av en enkelt melding, hvis markedet tror på den, påpeker rådgiver Jarle Johansen.

Men det er slett ikke bare amatører som knipes. Kredittilsynet har også funnet relativt profesjonelle investorer som har forsøkt seg på tjuvtriks.

- I den grad man definerer investorer med en aksjeportefølje på fra 1 million og oppover som profesjonelle, så har vi det, sier Johansen.


- Diskusjonsfora er bra
Internett-baserte diskusjonsfora og nettbasert handel har helt klart økt interessen for aksjer de siste årene. Antall registrerte aksjeeiere i Norge har steget kraftig, og passerte i fjor 400 000, ifølge tall fra Verdipapirsentralen (VPS).

Bunæs understreker at Kredittilsynet ser det som positivt at flere deltar, og dermed lærer seg bedre hvordan aksjemarkedet fungerer. Han tror også de ulike diskusjonsstedene på Internett bidrar til å øke kunnskapsnivået.

- Målet vårt er absolutt ikke å redusere dette tilbudet, men å bidra til en brukbar standard, sier han.

Avhengig av nettstedenes velvilje
Kredittilsynet er avhengig av et samarbeid med nettstedeierne for å få fatt i kjeltringene. Blant annet må innleggene loggføres for at de skal kunne spores. Det er det ikke alle nettsted-eiere som gjør, og de er heller ikke lovpålagt til å gjøre det.

Eirik Bunæs sier Kredittilsynet imidlertid har et godt håp om at dette vil bedre seg.

Slik avsløres jukserne
- De bør se seg tjent med å få opp seriøsiteten. For da vil tjenesten også få større komersiell interesse. Vi tror at distributørene vil innse dette, sier han.

Det er den såkalte ip-adressen som loggføres, og som avslører identiteten til innsenderen. Denne adressen forteller hvilken maskin innlegget er sendt fra.

- Selv i tilfeller der maskinen har flere brukere, eksempelvis en studentmaskin, har vi klart å finne frem til avsender, forteller spesialrådgiver Jan Bjørnsen, leder for Kredittilsynets markedsadferd-avdeling.

Metoden som gir resultat, er å sammenholde listen over brukere med en liste over investorer som har handlet i den aktuelle aksjen i det aktuelle tidsrommet. For den som manipulerer kursen, gjør det sjelden uten økonomisk motiv.

- Verdipapirhandelloven gir oss ganske vide fullmakter hvis vi først har mistanke, sier Bunæs.

Har lovhjemmel til innsyn
Fullmaktene gjelder både i forhold til eieren av nettstedet som sitter på ip-adressen og teleoperatøren som sittet på identiteten til ip-adressaten.

I tillegg har altså Kredittilsynet adgang til å sjekke identiteten bak hver eneste aksjehandel som skjer over Oslo Børs. Tilsynet kan også be enhver megler tilknyttet Oslo Børs om innsyn i ordreboken. Slik at de kan se hvem som står bak ordrer som av kursmessige årsaker ikke ble gjennomført.


[This message has been edited by peddan (edited 10-07-2000).]

peddan
10.07.2000 17:32
#635

Endre
re gorwell
Der tok vi nok feil!Stocktalk.no eies av MarketMind AS
Adresse: Thunesvei 2, 0274 Oslo Tlf: 21 07 50 08 Email: st [at] stocktalk.no Orgnr: 979 175 027 MVA
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter © 2008 Vestover AS