"
Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > Rapport fra Refsnes i ØR
Rapport fra Refsnes i ØR
jan ulv
20.08.2000 14:30
#742

Endre
Nettmaskerade på godset

Spekulantene med Stocktalk som hjemmebane er ikke som andre aksjonærer. Når ryktesmedene møtes inkognito i noble omgivelser på Refsnes Gods, er det duket for fuktige aksjeablegøyer.


Av HENRIK V. EBNE, Jeløya


Ryktesmedene på Stocktalk står på Kredittilsynets liste over ettersøkte personer. «Wanted rich or broke.» Tilsynet mistenker deltakerne for ulovlig manipulasjon av aksjekursene på Oslo Børs og i det unoterte markedet. Og med pseudonymer som AksjeBenny, Jomfruen, Bestemor og Per Ulv, er det ikke til å undres at myndighetene er bekymret.

Hvem er de? Og hva driver de med i virkeligheten? Er det meglere som prøver å kvitte seg med tapsbomber? Er det statsansatte med god tid og behov for å spe på regulativlønnen?

En ting er klart; deltakerne på Stocktalk svarer ikke på spørsmål fra journalister. Etter en ukes nitid lesing på pratesiden, http://stocktalk.solbors.no, er vi lei av tvilsomme aksjeråd og tullprat.

Det er på tide å se spekulantene i hvitøyet. Stocktalkernes hemmeligheter skal avsløres. For alt vi vet, kan Per Ulv være tannløs, og Bestemor er kanskje en studine på 20 år.

UNDERCOVER

Det blir en landlig helg med kraftige kurssvingninger, nye bekjentskaper og uventet besøk. Begrepet børsfest får en ny dimensjon, når ryktemakerne tar børspause.

Det må bli en undercover-operasjon. De sier ikke hvem de er - vi sier ikke hvem vi er.

Like etter børsslutt fredag 4. august, logger 45 av de ivrigste ryktesmedene seg av nettet, og setter kursen mot ærverdige Refsnes gods på idylliske Jeløya utenfor Moss.

Gjestene tas opp til notering i hotellets gjestebok, selvsagt inkognito. Resepsjonister diskuterer ikke formaliteter, når personligheter som Caligula, Scorpion og Rich gjør grand entré.

Etter innsjekking er det samling ved poolen.

Nå gjelder det å mingle og koble ansikter med kallenavnene. Siden de fleste kun kjenner hverandre fra cyberspace, er det greiest å hilse med kallenavn, eller «nick» som det heter på nettspråket. Få kjenner Finn og Paal, men når de presenterer seg som Prinsen og Paalso er folk straks på nett.

- *****g bra innlegg du hadde om Hydro i går. Men jeg tror kursen skal videre ned.

Bruk av kallenavn garanterer anonymitet overfor utenforstående plageånder som Kredittilsynet, journalister og ikke minst overfor andre ryktemakere, som har latt seg forlede til dårlige aksjekjøp. Jungelordtaket «There is always a bigger fool», blir det penger av. Det gjelder bare å være den som finner den neste idioten. For aksjekursene lar seg påvirke, når gloheite rykter spretter omkring på nettet.

- Det er bare å følge med og sammenligne ryktene med volum og aksjekurs, så ser du det med en gang, sier den joviale mannen med det tvilsomme nicket Snuff.

Anonymiteten bidrar til en mer frivol stil og uvøren omgangsform enn man vanligvis forventer, selv av bullish aksjespekulanter.

- Det var altså deg, din barkebille, som lurte meg til å kjøpe Norske Skog, gurgles det fra svømmebassenget.

Personporteføljen er bredt sammensatt. Likevel er Bestemor, som viser omsorg for alle, raskt på bølgelengde med Per Ulv. Kanskje et bevis på at diversifisering reduserer risikoen.

Gutta stiller uten slips. Og flytende accessoirer bidrar til en løsere snipp. Børsfesten begynner pent.

ØL OG ANALYSE

Det oppstår raskt tilløp til fraksjonering. Aksjemarkedets spekkhuggere trekkes mot poolen, der de konkurrerer om hvem som kan konsumere flest pilsflasker under vann.

Den noe mer seriøse og risikoaverse halvdelen, benker seg pent i konferanserommet, for å bli briefet om hva de kan vente seg av Oslo Børs utover høsten. Og analytikeren fra Christiania Markets maler høsten i gyldne fargetoner.

I aksjeverdenen er det meste på stigende kurs for tiden. Internett har endret spillereglene, men meglerne er slik de alltid har vært.

- Markedet er inne i en spennende utvikling. Det er mye usikkerhet og økende volatilitet, spesielt i det unoterte markedet, men utsiktene er likevel gode, forteller den optimistiske mannen fra Christiania Markets, som ser for seg ytterligere 10 - 15 prosent oppgang før nyttår. Overheadmaskinen gløder og analytikeren presenterer kurver og stolper som alle peker friskt oppover mot en enda mer viril børs.

Kjøp, kjøp, kjøp! Som enhver aksjekremmer med respekt for mammon, opererer han kun med kjøpsanbefalinger. Meglere sliter veldig med å uttale ordet selg. Når hørte du sist noen i meglerbransjen si selg, selg, selg?

Den mannsdominerte gjengen fra Stocktalk er vant med å omgås visjoner på en ukomplisert måte. Derfor stoler de ikke helt på budskapet fra analytikerne.

På spørsmål fra salen om man i det hele tatt kan stole på at analytikerne er objektive og ikke bare prøver å hausse opp aksjer der de selv er eksponert, svarer analytikeren:

- Bransjen har et dårlig rykte, og det med rette. Det er selvsagt ikke bra at meglerne anbefaler aksjer de har på egne eller selskapets bøker. Alle har en jobb å gjøre for å rydde opp i dette. Og vi jobber aktivt med dette, sier analytikeren og arrangerer ansiktet i alvorlige folder.

Stocktalkerne nikker. De kjenner spillet, og vet at det gjelder å lokke flere til å kjøpe de samme aksjene man selv kjøper. Det er slikt det blir penger av. Første mann til mølla.

Noe er som det alltid har vært. Og på seg selv kjenner man andre.

Når fremtiden er akkurat passe rosenrød, melder behovet for sosial kontakt seg. Aksjegevinster er tross alt til liten nytte hvis de ikke nytes. Og har spekulasjonene feilet, er det god grunn til å drukne bekymringene sammen med folk som forstår hva det vil si at et sekssiffret beløp har fordampet. Da er det fristende med nye allianser, og kanskje et nytt rykte eller tips.

FUSJON OG TRADISJON

Det oppstår raskt en del raid og oppkjøpsforsøk. Men annet er det selvsagt ikke å regne med når Jomfruen og Female skal tilbringe en helg sammen med personligheter som Per Ulv og Caligula under krystall lysekronene på Refsnes gods. For øvrig et gods med tradisjoner for maskeradeball og uformelt samvær. Allerede på 1700-tallet kunne 300 m

Prinsen
20.08.2000 14:41
#807

Endre
Jeg vil ikke kalle dette en rapport, heller vås og meget farget journalistikk.

Vi fremstår som tvilsomme ryktemakere, som bruker nick for personlig beskyttelse.

Dessuten er ting konsekvent tatt ut av sammenhengen, eller vridd.

For ikke å snakke om fri diktning jfr. øldrikkekonkurranse under vann + mye mer.

Dragens utsagn var tatt helt ut av sammenhengen, høres ut som han spiser 100 000 MSP til frokost.

Tydelig at det var agurktid for ØR.

Men sikkert mange nye som vet hva ST er etter dette. Håper de ikke tror på alt som skrives.

Men tross alt - det ble jo ATH uken etter, så vi fikk vel sving på innside-tipsene da.

P

limit
20.08.2000 14:42
#297

Endre
Du sier ikke det?

Når skal dette ha funnet sted da Jan Ulv?

Mec Iver
20.08.2000 14:42
#1687

Endre
Takk Jan Ulv, da slapp jeg å kjøpe ØR.
Prinsen
20.08.2000 14:45
#808

Endre
Mec Iver - må innrømme at jeg punget ut 49 kroner, ukas verste investering.

:-))

P.

Mec Iver
20.08.2000 15:02
#1688

Endre
Men hvem i svarte granskauen er den personene som har skrevet dette? Kan det være fleskevenus som lå og viste oss den digre rompa ved poolen?

PS! Prinsen, jeg sier bare OPC og da blekner din feilinvestering med ca. 100k.

wwenche
20.08.2000 18:20
#372

Endre
Re: Prinsen

...det med øldrikkingen er faktisk ikke rent oppspinn, men det ble konkurrert om tid, ikke antall.

Kan derimot si med sikkerhet at "journalisten" ikke var tilstede, for da hadde han nok ikke utelatt Per Ulvs flotte stup fra vinduet i 2.etg!!!

wwenche =)

Harry
20.08.2000 20:09
#308

Endre
Meget god journalistikk! Henrik Ebne er en flink fyr. God aften fra Harry.
Per ulv
20.08.2000 20:40
#924

Endre
He, he..

Skal personlig rive i en XO paa Henrik Ebne ved en passende anledning..

PU
Stocktalk.no eies av MarketMind AS
Adresse: Thunesvei 2, 0274 Oslo Tlf: 21 07 50 08 Email: st [at] stocktalk.no Orgnr: 979 175 027 MVA
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter © 2008 Vestover AS