"
Du er her: Forside > After hours > DVD-Jon frifunnet
DVD-Jon frifunnet
limit
07.01.2003 11:06
#998

Endre
DECSS er lovlig:
DVD-Jon frifunnet

Jon Lech Johansen er frifunnet i Oslo tingrett for ulovlig kopiering eller medvirkning til dette.

JAN THORESEN OG JON R. HAMMERFJELD
Tirsdag 7. januar 2003 9:35,
oppdatert 11:00

- Det er lovlig å bruke DECSS til å spille av og kopiere av egne filmer, sier retten. DVD-Jon var tiltalt for å ha medvirket til å ha laget og videreformidlet dette programmet.

Jon Lech Johansen, «DVD-Jon», dømmes ikke for ulovlig kopiering eller medvirkning til dette av Oslo tingrett.

Rettens avgjørelse leses opp nå.


--------------------------------------------------------------------------------

Aktor ved statsadvokat Inger Marie Sunde, har lagt ned påstand om 90 dagers betinget fengsel.

- Det Johansen har gjort er å legge opp til et ran av bedriftshemmeligheter, det var ikke å utvikle en DVD-spiller, sa aktor, statsadvokat Inger Marie Sunde, i sin prosedyre.

Johansen selv mener han er uskyldig etter tiltalen og må frifinnes.

Bakgrunnen for rettsaken var at Johansen lagde et program som gjorde det mulig å spille DVD-filmer på datamaskinen. I arbeidet med dette programmet, offentliggjorde han hvordan man bryter kopisperra som beskyttet slike filmer.BIakkMedVilje
07.01.2003 11:33
#3120

Endre
PC'n min er utstyrt med tastekombinasjoner for "copy" og "paste", hvilket muliggjør kopiering av opphavsrettslig beskyttede tekster, artikler m.m. Pussig at ingen har saksøkt MSFT som tilrettelegger for denne muligheten i operativsystemet.
Reppenskara
07.01.2003 11:36
#1631

Endre
:-)))
limit
07.01.2003 14:01
#999

Endre
Imperiet slår alltid tilbake

DVD-Jon frifinnes. Fint for ham, men du har liten grunn til å rope hurra. Snart kan det bli forbudt å bryte seg inn i egen eiendom.

BJØRN K. BORE, KOMMENTAR
Tirsdag 7. januar 2003 12:38,
oppdatert 13:24

19 år gamle Jon Lech Johansen fra Lardal i Vestfold vant mot den amerikanske filmindustrien. Han vant et slag, men har nok tapt krigen.

Striden står ikke om piratkopiering. Det er forbudt, og dommen i Oslo tingrett slår fast at det er forbudt å bruke DeCSS, programmet Johansen bidro til å lage og spre, til å piratkopiere filmer. Det blir som et brekkjern. Lovlig å selge og lovlig å bruke, så lenge du ikke bruker det til å bryte deg inn i andres hjem.

Striden står om hva du skal ha lov til å gjøre med intellektuell eiendom du har kjøpt. Skal du kunne gjøre hva du vil med den, så lenge du ikke kopierer den ulovlig til andre?

DeCCS gjør det mulig å lage ikke-kodete kopier av en DVD-film. Dette betyr at filmene kan spilles av på andre spillere enn de som er godkjent av filmindustrien.

Det er filmindustrien imot. De ønsker å kontrollere når, hvor og hvordan du skal se film i stua di, og for å kontrollere det må de kontrollere spillerne.

I sin dom sier Oslo tingrett at filmindustrien bare kan ryke og reise. Så lenge Johansen hadde kjøpt filmene, var det hans sak hvordan han så dem. At han brukte et program som knekte koder er helt irrelevant, så lenge han ikke brukte det til å se filmer han ikke hadde rett på (piratkopierte filmer).

Han er med andre ord frifunnet for å ha brutt seg inn i sin egen eiendom. En seier for eiendomsretten, men en svekkelse av innehavernes rettigheter.

Men imperiet slår alltid tilbake. Snart kan det bli forbudt å «bryte seg inn» i egen eiendom.

På bakgrunn av direktiver fra EU og FNs rettighetsorganisasjon WIPO, jobber nå Kulturdepartementet med å innføre nye lovregler for vern av rettighetsinnehavere i Norge. EUs Infosoc-direktiv er veldig fritt, men kan åpne for særdeles strenge regler, som for eksempel forbud mot å ta MP3-kopier til privat bruk, selv om du har kjøpt CDen. DVD-Jons arbeid med en DVD-spiller som lar deg spole forbi reklamen kan også bli rammet av dette (hva blir det neste, bøker som bare kan leses i sofaer fra Ikea?).

Det vil derfor ikke komme noe hylekor fra musikk- og filmbransjen på grunn av frifinnelsen av Jon Lech Johansen. De vil bruke det neste halvåret på å sikre seg et lovverk som gjør at de kan kontrollere hvordan du ser og hører underholdning du har kjøpt og betalt.
Bolean
07.01.2003 17:14
#11633

Endre
En ting er at øko-krim har fått en på nesen.
En annen ting er at et krypteringssystem som er så dårlig at det kan knekkes av amatører, ikke fortjener bedre.

:-)
Bolean
22.12.2003 14:37
#17513

Endre
Jon Lech Johansen

Fire år er gått siden DVD-Jon ble pågrepet for å ha brutt en kopisperre. I dag ble 20-åringen endelig frikjent.

Brakseier for DVD-Jon
Bern
23.12.2003 17:53
#344

Endre

VHS-Lars innrømmer at han er en samfunnstrussel.
Bolean
05.01.2004 14:54
#17628

Endre
- og nå har økokrim kastet inn håndkleet etter at de har forstått at tapet er endelig:

Økokrim har bestemt seg for ikke å anke lagmannsrettens frifinnelse av DVD-Jon inn for Høyesterett.

- et tredje tap i høyesterett ville bare være enda mer tap av prestisje :-)Stocktalk.no eies av MarketMind AS
Adresse: Thunesvei 2, 0274 Oslo Tlf: 21 07 50 08 Email: st [at] stocktalk.no Orgnr: 979 175 027 MVA
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter © 2008 Vestover AS