"
Du er her: Forside > After hours > Alko maskinen norske myndigheter frykter
Alko maskinen norske myndigheter frykter
NetromO
21.08.2004 20:40
#7697

Endre
Endelig............


Alko-maskinen norske helsemyndigheter frykter

Skaper bråk etter introduksjonen i USA Spriten går rett fra lungene til blodet

NEW YORK (VG) Skal det være en Bloody Mary - rett i blodet?

Av ROY FREDDY ANDERSENPÅ LUFT OG ALKOHOL: I går fikk amerikanerne oppleve en helt ny type alkoholmaskin i New York. Apparatet blander alkohol med oksygen, som du trekker inn gjennom et munnstykke. Alkoholdunsten går rett i lungene og deretter over i blodet. Bildet er hentet fra produsentens hjemmeside. Foto: AWOL
VG Nett følger:
Helse og medisin

Les også:
- Vil foreta undersøkelser (21.08.04)


Det kan du kanskje få høre av bartenderen om ikke så lenge, i hvert fall om du reiser utenlands. Norske helsemyndigheter frykter at den kan komme til Norge også.

I går debuterte nemlig en helt ny type alkoholmaskin i New York. Apparatet blander alkohol med oksygen: Trekk inn gjennom et munnstykke, nærmest som en vannpipe, la alkodunsten gå rett i lungene og over i blodet.

Og vent på rusen, hevder produsenten av maskinen.

«Drinker som vodka og whisky kan inhaleres gjennom munnen med en slange,» heter det i reklamen.

- Folk elsker det. Det er nytt og den første store tingen som har skjedd alkoholkonsumeringen siden vi begynte å drikke den, sier Kevin Morse i firmaet Spirit Partners, som distribuerer alkomaskinen i USA.

- Livsfarlig

Apparatet, som har fått navnet Alcohol Without Liquid (AWOL), fikk i går sine første kunder på en trendy nattklubb i New York. Men helsemyndighetene roper varsku, og mange vil allerede forby oppfinnelsen, før den får etablert seg blant russugne ungdommer.

Andy Spano i Westchester County utenfor New York City mener denne måten å bli full på er livsfarlig:

- Dette produktet representerer en helserisiko og kan føre til alkoholmisbruk, mer drikking blant mindreårige og fyllekjøring, sier han til AP.

Spani tror en av farene med AWOL er at gjestene hiver innpå øl og drinker som før - flytende - og topper det hele med å suge inn alkohol gjennom apparatet.

- Færre kalorier

Kombinasjonen kan bli en rus som det er umulig å kontrollere på vanlig vis.

- Når man drikker for mye, føler man seg dårlig. Med denne metoden er det ingenting i kroppen som sier ifra når man har fått nok, sier medisinprofessor Marc Siegel til New York-avisen Daily News.

Produsenten, derimot, mener AWOL-metoden ikke er farligere enn flytende alkohol på glass.

Kevin Morse kaller apparatet «det ultimate party-leketøyet» og hevder at metoden fører til at brukerne får i seg mindre kalorier og karbohydrater. Og ikke minst at man helt slipper hodepine og fyllesyke etter å ha vært beruset.

«AWOL har en innebygd sikkerhetsordning fordi det tar 20 minutter å inhalere en fordampet enhet med alkohol. Det er ikke noe som folk vil bli veldig fulle på,» skriver Spirit Partners på sine hjemmesider.

Avskriver seg ansvaret

Og videre:

«Den er laget for å la folk nyte effektene av alkohol blandet med oksygen. Den fremhever en følelse av velvære og lett oppstemthet. Det er en lovlig og morsom måte å få i seg alkohol på.»

Men firmaet er kjapt ute med å avskrive seg ethvert ansvar for det som skjer når folk bruker alkomaskinen. På hjemmesiden heter det tar Spirit Partners ikke tar noen ansvar for «bruk eller misbruk» av apparatet.

Setter foten ned

Nå spørs det hvor lenge AWOL får være på markedet før myndighetene setter foten ned.

I New York finnes det nemlig en lov som forbyr å skille den rene alkoholen med resten av væsken i en drink.

Og det er nøyaktig det denne maskinen gjør, skriver Daily News.

- Det kan se ut som det er forbudt, sier en talsmann for Trust Lounge, som etter planen skulle bli den første baren til å servere «luftdrinkene» i går.

Distributøren hevder at AWOL har vært på markedet i England siden februar.Stocktalk.no eies av MarketMind AS
Adresse: Thunesvei 2, 0274 Oslo Tlf: 21 07 50 08 Email: st [at] stocktalk.no Orgnr: 979 175 027 MVA
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter © 2008 Vestover AS