"
Du er her: Forside > Politikk > Renter og AP opp
Renter og AP opp
longterm
23.05.2002 16:09
#744

Endre
Historien gjentar seg, at folk aldri lærer. Det samme som skjedde for 4-5 år siden er nå i ferd med å skje igjen. Arbeidstagerne er for grådige og klarer å sikre seg feite tillegg, godt hjulpet av FrP og Hagen som har klart å innbille folket at det bare er å bruke penger, det blir ingen inflasjon eller enteøkning av det.

Hva skjer? Økonomene er allerede på banen og spår renteøkninger grunnet lønnsoppgjøret, og Norges Bank rasler med rentespøkelset. Dette kan gå lukt til hel..te, som sist. Hva skjedde da, jo lønnstilleggene var spist opp på noen måneder i form av økt renteregning fra banken. Alle som hadde lån av en viss størrelse fikk en kraftig reallønnsnedgang, tross feite nominelle lønnstillegg.

Hva skjer når renteøkningen er et faktum? Det er avhengig av hvor stor den blir, men faren er jo at det vil påvirke hele økonomien. Folk kjøper mindre, omsetningen i næringslivet går ned, oppsigelser, økt arbeidsledighet, større tap i bankene, ned med boligprisene (forsåvidt litt positivt) osv......

Og etter det, hva skjer da? Det samme som alltid, folk begynner å rope på ansvarlige politikere, nærmere bestemt AP igjen. Skylden havner hos partiene som sitter med makten, hvilket på sett og vis er korrekt, men folket har selv skylden. Grådigheten kjenner snart ingen grenser, og advarslene mangler det ikke på.

Og så, neste skritt? Det vanlige fra AP. Innstramninger, mer statlig styring og så videre. Samme bøtteballetten om igjen. Når skal vi nordmenn egentlig lære? Det er ikke så lett å være rik, men det må da gå an å innrette seg en smule klokere enn bare å hele tiden kreve mer og mer og mer.....
TIMBER
23.05.2002 17:08
#168

Endre
Du må være arbeidsgiver i en eller annen form.
Norge eier penger i hauger og lass, men kan ikke bruke dem på sine, er det slik å forstå. Ifjor brukte AS Norge 1,6 miliarder av oljeformuen, det var stipulert til et mue større forbruk. Så vi har da litt å gå på.
Er det bare lederlønninger som skal opp i mangemilionersklassen, men vi vanlig dødlige skal ned.
Du kan da forstå at ett sted går grensen.
longterm
24.05.2002 09:34
#748

Endre
TIMBER:

Nei, nei og atter nei, er ingen arbeidsgiver. Kun en alminnelig arbeidstager MED GJELD, hukommelse og sunt bondevett. Fallskjermer og lederlønninger er ute av kontroll, helt enig. Der i gården er grådigheten gått av hengslene for lengst.

MEN, akkurat det er "for lite" til å påvirke rentene. Vi vanlige arbeidstagere bør også kunne bruke hodet, og slik det nå ligger an vil det gå ad undas. Husker du intet an det som skjedde for 4-5 år siden? Det gjør jeg. Mitt saftige lønnstillegg var borte i løpet av noen måneder, penga gikk rett til banken. Hva i all verden hjelper det å øke bruttolønna med 6-7% og mer når rentene spiser opp alt og mere til?

Ubegripelig at du ikke ser at det faktisk er en sammenheng her. Siden du antar jeg er arbeidsgiver så vil jeg også gjette når det gjelder deg. Svaret må bli FrP-sympatisør eller SV. FrP fordi de ikke forstår at det er en sammenheng, SV fordi du synes mest opptatt av gutteklubben grei. Hva er korrekt?
sonar
26.05.2002 12:03
#443

Endre
Ja dette lønnsoppgjøret må være noe av det mest inflasjonspressende som har vært halt i land på lang lang tid. Spesielt tror jeg oppgjøret i kommunesektoren vil bli utslagsgivende for en kommende lønnsspiral og et meget stort inflasjonspress.

Det er klart at en sterk krone har hindret høy inflasjon den siste tiden. Nå vil sannsynligvis høyere rente legge press på regjeringen for en strammere finanspolitikk. Det er ikke lett for en koalisjonsregjering, som attpåtil er en mindretallsregjering. Høye lønnstillegg, usikker finanspolitikk, usikkert politisk klima og en mulig svekkelse av norske kroner pga politisk ustabilitet og lønnsgallopp. Alt dette vil trolig tvinge Gjedrem til renteøkninger helt opp mot 9-10%. Dette på to års sikt. I tillegg kommer en forventet oppgang i internasjonal økonomi.

Stakkars regjeringen! Dette kommer til å bli særdeles vanskelig, hvis ikke umulig. Stakkars lånetakere. Her er det hollandsk syke på gang.

Hva skal virke modererende. Stram finanspolitikk - neppe.
Fornuftige lønnsoppgjør - neppe.
Store produktivitetsgevinster - neppe.
Ser ikke bra ut dette her!

Mvh Sonar
longterm1
26.05.2002 12:39
#195

Endre
Leser i dag i Aftenposten at brannmenn i Oslo får 50.000, oppå en lønn på 220.000. For de som kan regne en smule så er jo dette et brukbart tillegg, for å si det mildt.

Det er bare å forberede seg, snart skal festen betales. Regningen kommer til å svi i flere år. Det tristeste er at det vil føre til rop på mer AP-styring, som om vi ikke har hatt nok av deres form for styring på en stund.
gorwell
26.05.2002 13:29
#2803

Endre
Hei TIMBER, i fjor gikk staten med et formidabelt skatte- og avgiftsoverskudd som det ikke engang blir opplyst om fordi det ble definert som noe i retning av "tilfeldige, uventede ekstrainntekter". Pengene ble holdt skjult for allmuen, tidd ihjel og trikset bort for at ikke folk skulle få greie på det og kreve dem brukt til helse, skole, politi og diverse.

Bedriften Norge tar alle investeringer over det enkelte års statsbudsjett som driftsutgift. Hadde dem måttet avskrive petroleumsinvesteringene over 20-25 år eller så som private investeringer må avskrives med sats på 2% pa eller så, ville det vært overskudd på statsbudsjettet så det ljomte.

Selv ved bruk av et enkelt lite grep som at ulandshjelpen ble tatt av de pengene som ikke kan brukes har hjemme fordi norsk økonomi da ville kokt over (petroleumsfondet), ville gitt overskudd på resten av økonomien på et 10-talls milliarder kroner.

Altså vissvas. Med etablert prosedyre blir folk holdt for narr, med litt endrede regnskapsrutiner brukte Norge IKKE penger fra oljeformuen. Derimot bruktes kreativ regnskapsførsel.

gorwell
gorwell
26.05.2002 13:42
#2804

Endre
Hmmmm, du longterm1...?

Unner du ikke brannmennene 270.000 i året, eller unner du dem ikke 23% lønnvekst? Om du unner dem de 270.000 (som var lite, i Oslo med tilhørende leveomkostninger, fysj så lite), kan du ikke bare da drite i hvor mange prosent dem fikk? Det er ikke antall prosent en brannmann får i tillegg som utgjør noen større inflasjonsfare, det er summen av alle utgifter relativt til inntekter som må holdes under kontroll.

Vi kan gjerne stramme inn litt, hva med begynne med å inndra ALLE SÆRFORDELER som politikerne har gitt seg selv..... Og deretter selge alle offentlige monopolbedrifter og utsette dem for konkurranse ved å gi allmenn tilgang for private bedrifter?

La kronasjen følge pasienten slik at det offentlige og de private må kjempe om kundens (ikke klientens) gunst?

Ikke bare kan det spares penger, men tenk på gleden over alle de offentlige ansatte som kunne sparkes fra fellesskapets ansatte-liste, kunne bidra til noe konstruktivt gjennom et meningsfyllt arbeid i stillinger hvor dem må konkurrere for å beholde jobben, om dem fikk noen jobb i utgangspunktet da!

Hehe.

gorwell
longterm1
26.05.2002 23:37
#199

Endre
gorwell:
Joda, unner gjerne brannmennene enda mer jeg, men det er ikke det det er snakk om her. Skal alle som på en eller annen måte "fortjente" det få tillegg så det monner, så er hele landet bankerott på et blunk. Sykepleierne, politi, hjemmehjelp, de som jobber med narkomane og alkoholmisbrukere, listen er laaang. Det er imidlertid ikke "rett lønn for rett jobb" vi diskuterer her.

Det dreier seg om å forstå en del sammenhenger. Har dere ikke lest den gamle historien i Donald om da en tornado spredte alle pengene til onkel Skrue over hele verden (Andeby). Plutselig ble alle milliardærer. Tror dere noen gadd jobbe lenger? Selvsagt ikke. Kort tid etter var det ikke en matbit å oppdrive, inger servide, kort sagt ingen ting. Hva gjorde lure Skrue? Jo, han startet som bonde. Fikk et par millioner for et egg til å begynne med, tjue mill. for et brød. Ikke lenge etter hadde han tjent inn alle pengene sine igjen.

Tenk litt på den og forsøk å trekke en paralell til lønnsoppgjøret. Ingen, med et mulig lite unntak for de som sitter med store beløp på konto, tjener på saftige lønnsoppgjør. For bakom synger alltid inflasjonen, og rentene.

SisterBean
27.05.2002 17:03
#959

Endre
Etter den søte kløe kommer den sure svie: Venter renteøkning på 1,5 %

Det blir ikke så lett for mange av børsselskapene å øke resultatene med renteoppgang og lønnstillegg på 5-10% i året.
longterm1
27.05.2002 17:32
#200

Endre
Akkurat. Liker ikke å si det, men hva sa jeg? Fa.n i *****.e, det blir dyrt for meg.
gorwell
27.05.2002 18:07
#2808

Endre
Alle mann over i funding fra utenlandske aktører (valutalån), så tar dere innstrammingsvåpenet fra Gjedrem.

gorwell
longterm1
27.05.2002 19:02
#201

Endre
He,he, kan så være. Misunner dog ikke folk den risikoen.
Tank-Andersen
27.05.2002 20:25
#1456

Endre
Bare en liten ting som slo meg - ble ikke Jaggis sykemeldt osv pga dårlige meningsmålinger og intern stridighet??

Kanskje dere husker dette - fra en stund tilbake:

Jagland advarer sine egne mot surhet

Lol

Heia Drammen
Tank-Andersen
28.05.2002 20:09
#1479

Endre
Jaggis går avStocktalk.no eies av MarketMind AS
Adresse: Thunesvei 2, 0274 Oslo Tlf: 21 07 50 08 Email: st [at] stocktalk.no Orgnr: 979 175 027 MVA
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter © 2008 Vestover AS