"
Du er her: Forside > Politikk > Enda en tragedie med HV våpen!
Enda en tragedie med HV våpen!
limit
30.09.2002 13:13
#860

Endre
Nå må det vel snart bli slutt på at HV- soldater får oppbevare AG`en hjemme?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Drepte familien med forsvarets gevær

DREPTE FAMILIEN: Den 37 år gamle familiefaren tok livet av sønnen (6), datteren (11), kona (38) og seg selv med HV-geværet.
Foto: SCANPIX
Den 37 år gamle HV-soldaten skal ha brukt tjenestevåpenet sitt da han trolig skjøt og drepte samboeren og sine to barn i familiens hytte på Kongsvinger søndag.
Av KRISTIN GRØNTOFT og NTB
Mandag 30. september 2002 11:02,
oppdatert 11:34

Politiet jobber med å finne ut hva som var motivet for at tobarnsfaren etter all sannsynlighet tok livet av kona og barna en gang mellom lørdag kveld og søndag formiddag. Politiet har fått informasjon om at paret skulle gå fra hverandre.

- Det var et nært forestående samlivsbrudd, sier politifullmektig Kathrine Wold Kristoff ved Kongsvinger politistasjon.

- Hadde de tatt ut separasjon?

- Å spekulere i det synes jeg ikke at vi kan, sier Wold Kristoff.

Ifølge avisa Glåmdalen var mannen på fest i Kongsvinger på lørdag kveld. Ingenting ved oppførselen hans ga vennene varsel om at noe var i gjære.

- Vi har ikke holdepunkter for at drapene var en sjokkreaksjon, sier politifullmektigen.

Obduksjonen er ennå ikke klar. Politiet vet derfor ikke om mannen var beruset da drapene skjedde.

- Vi har dannet oss et bilde av hendelsesforløpet. Alle fire er skutt med et AG-3-gevær, og vi antar at det er familiefaren som har gjort det, sier Wold Kristoff.

Hun bekrefter overfor NTB at avdøde var HV-soldat, og sier videre at det er mye som tyder på at det er tjenestevåpenet som er brukt.

Wold Kristoff vil imidlertid ikke si noe om hvor mange skudd politiet mener er avfyrt fra våpenet, eller om hvilke andre tekniske funn som er gjort på åstedet.

- Politiet anser egentlig langt på vei etterforskningen for å være ferdig.

Teknikere fra Kripos var mandag formiddag i gang med undersøkelsene inne i familiehytta på Græsberget ved Lundersæter, 3 mil øst for Kongsvinger.

I tillegg til den 37 år gamle mannen døde også hans jevngamle samboer og deres to barn - en gutt på 6 år og ei jente på 11 år - etter å ha blitt skutt.

De døde vil ifølge politiet bli brakt ut av hytta og sendt til obduksjon i løpet av mandag.

Sykepleiere og et støtteapparat tar seg av de pårørende.

(NTB)
BlindEagle
30.09.2002 13:18
#1934

Endre
Våpenet må oppbevares hjemme.
Men nå blir det vel diskusjon om kammerlås igjen. Det var vel diskusjon om innføring av kammelås etter skyteepisoden på Geilo, men det ble ikke noe av det. Det ble vel for dyrt?
Et annet alternativ er vel å inndra beredskapsammunisjonen.
Shogun
30.09.2002 13:19
#3164

Endre
Meget trist hendelse, men HV våpen eller ikke, ei gammel rusten hagle kan gjøre samme jobben med kun noen sekunders forskjell fra et avansert HV våpen.

Nei det er i hodet på menneskene dette skjer....det må vi ikke miste av syne midt oppe i tragedien.

Shogun
limit
30.09.2002 13:24
#861

Endre
Minst 21 dødsofre siden 1986

Siden 1986 har minst 21 personer mistet livet etter skytetragedier med Forsvarets automatvåpen AG-3.

KARIN BØHM-PEDERSEN
LENE LI DRAGLAND


AG-3.

FOTO: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX
LES OGSÅ
HV-soldat skjøt familien med AG-3 - 30.09.02
Medelever i sjokk og sorg - 30.09.02
Fire døde i familietragedie - 29.09.02

Hyppig brukt. Antallet fremkommer etter en gjennomgang av norske avisartikler der slike hendelser er omtalt de siste 16 årene.

Høyst sannsynlig er det reelle antall dødsofre og tilskadekomne enda høyere: I tillegg til de 18 kommer et ukjent antall selvmord og vådeskudd, samt dødsfall og skyteepisoder på militære områder. AG-3 er dessuten hyppig brukt ved væpnede ran i Norge. Et mønster i Aftenpostens oversikt over de mange tragediene er at AG-3 later til å være skremmende lett tilgjengelige for personer som handler i en desperat tilstand av sinnsforvirring og/eller rus.

I etterkant av flere alvorlige skyteepisoder er Forsvaret blitt kritisert for ikke å ha god nok kontroll over de cirka 80000 mobiliseringsvåpnene, med tilhørende ammunisjon, som oppbevares av HV-soldater og reserveoffiserer i norske hjem.

Riksrevisjonen kom i april 2000 med en rapport der Forsvaret ble kritisert for manglende våpenkontroll, og da spesielt med Hærens og Heimevernets utleverte våpen.


Drap, skyting og trusler med AG-3 fra 1986 :

4.4.1986: 19 åring fra Kongsberg skjøt og drepte en lavine- og polititjenestehund i Kongsberg sentrum med AG-3-gevær, og truet politimannen på livet. Mannen hadde skutt flere ganger før politiet kom.

3.7.1986: Lege stukket ned og drept med kniv av psykiatrisk pasient i Lillehammer. Den 41 år gamle gjerningsmannen truet politiet med et AG-3-gevær som han fortsatt oppbevarte, selv om han ikke hadde deltatt på HV-øvelser på flere år.

16.8.1987: Ektepar drept med stikk fra bajonett fra et AG-3-gevær. Den 32 år gamle gjerningsmannen handlet trolig i akutt sinnsforvirring. Han tok sitt eget liv rett etterpå.

7.11.1987: En 40 år gammel mann drepte sin 38 år gamle kone og sin 10 år gamle datter og seg selv med et AG-3-gevær på Nordstrand i Oslo.

22.1.1988: En 20 år gammel, gravid, pakistansk kvinne og hennes mann ble skutt og drept på Holmlia. Drapsvåpenet var et AG-3-gevær. Drapsmannen var kvinnens 23 år gamle bror.

11.2.1988: I halvannen time skjøt en HV-soldat enkeltskudd og salver fra et AG-3-gevær på Bekkestua i Bærum.

19.8.1989: Sterkt beruset mann pågrepet i Holmenkollveien med AG-3. Forklarte til politiet at han skulle til byen for å skyte en drosjesjåfør som kvelden før hadde slått til ham.

3.11.1989: 21-åring fra Drammen skjøt vilt om seg med AG-3 i Drammen sentrum. Meldte seg for politiet uken etter, for å hindre at en 38-åring som først ble pågrepet skulle fengsles uten skyld.

4.11.1990: 28 år gammel mann pågrepet etter å ha skutt rundt seg med AG-3-gevær på Askøy utenfor Bergen.

7.8.1994: 28-åring avfyrte 25 skudd fra sin skarpladde AG-3 i Oslo og Oppegård. Deltok senere i HV-øvelse før han ble strøket fra de militære ruller.

1.6.1995: 36 år gammel kvinne drept med AG-3-gevær i Levanger. Mannen som skjøt tok etterpå sitt eget liv.

4.12.1995: To menn skjøt vilt rundt seg og drepte fire mennesker utenfor nattklubben StureCompagniet i Stockholm. AG-3-våpenet som ble brukt viste seg å stamme fra et tyveri hos en HV-mann i Bærum i 1989.

26.1.1997: En 21 år gammel mann skjøt og drepte sin venninne på Mysen. Han hadde vært innblandet i flere tidligere skyteepisoder og hadde mange ulike våpen, blant annet et AG-3-gevær.

8.9.1997: Full HV-soldat med AG-3-gevær over skulderen skapte frykt på Torshov i Oslo.

19.3.1998: 39 år gammel mann fra Drammen, fenrik og tidligere FN-soldat, avfyrte flere skudd med AG-3 fra sin bolig. Mannen hadde store psykiske problemer.

21.3.1998: To Annonsemenn i slutten av 30-årene rettet et AG-3-gevær mot folk i Trondheimsveien i Oslo. En av dem var HV-soldat.

23.4.1998: Mann i 30-årene skjøt mot politiet fra sitt hus på Eidsvoll. Våpenet som ble brukt var Forsvarets standard automatvåpen, AG-3.

15.8.1998: 40-åring skjøt med AG-3-gevær i et boligområde i Ålesund.

6.9.1998: 45 år gammel mann skutt og drept med et AG-3-gevær i Nittedal. Gjerningsmannen tok livet av seg rett etterpå. Geværet var gjerningsmannens HV-våpen.

12.1.2002: Tre personer skutt og drept med AG-3-gevær på Geilo. Den antatte gjerningsmannen tok sitt eget liv.

29.9.2002: En 37 år gammel mann skjøt samboeren og parets barn på 6 og 11 år. Etterpå brukte 37-åringen våpenet til å ta sitt eget liv.
limit
30.09.2002 15:59
#866

Endre
Kaller inn statsråden i HV-sak
Av ELISABETH BREIEN ELLINGSEN

(VG Nett) Leder i Stortingets forsvarskomite, Marit Nybakk (Ap), innkaller forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) til snarlig møte om våpenbehandlingen i Heimevernet.
Tips en venn om denne saken! - Se dagens mest populære tips!

TIL AKSJON: Marit Nybakk (Ap) mener det haster å diskutere Heimevernsoldatenes oppbevaring av våpen hjemme. Foto: VGDet er søndagens tragisk drap som er bakgrunnen for at Nybakk nå går til aksjon. 80 000 AG-3-geværer ligger rundt om i norske hjem. Nå vil Forsvarskomiteens leder ha en hastebehandling av saken.

- Jeg kommer til å innkalle statsråden til møte i komiteen for å drøfte tiltak som kan gjøres, sier Marit Nybakk til VG Nett.

Hun kontakter forsvarsminister Kristin Krohn Devold mandag ettermiddag eller tirsdag formiddag, og regner med at møtet kan holdes snarest.

Inndra våpnene

Nybakk sier at det er flere aktuelle problemstillinger som må drøftes.

- Man kan tenke seg at alle våpen bør trekkes inn, eller at bare spesialstyrkene bør ha våpen hjemme, sier hun.

Selv er hun ikke fremmed for tanken om at alle våpnene må inndras, men hun vil vurdere saken nærmere før hun bestemmer seg.

Våpenlås

- En annen ting som kan drøftes, er kammerlås på våpnene. Vi har allerede vurdert den muligheten, men de fleste i komiteen mente den løsningen var for dårlig, sier hun.

Forsvaret har anbefalt Stortinget å bedre sjekkingen av innehaverne og innføre såkalte kammerlåser på våpnene, men dette ble altså nedstemt i Stortinget. Nå kan saken bli drøftet på nytt.

Taushetsplikt

Det tredje punktet på Nybakks liste er arbeidet i heimevernsnemndene. Det er de som avgjør hvilke soldater som får våpentillatelse. Etter at tre mennesker ble skutt med et AG-3-gevær fra Heimevernet på Geilo i januar i år, vedtok Stortinget å intensivere sjekkingen av AG3-innehaverne i Norge. I hvert distrikt er det oppnevnt en nemnd som sjekker våpeninnehaverne. Nemnden består av representanter fra forsvaret, politiet og politikere.

Helsemyndighetene la tidlig i sommer ned forbud mot at legers taushetsplikt kunne oppheves når soldatenes psykiske tilstand skal vurderes.

- Senere har det kommet andre signaler fra helsemyndighetene. Vi må se på hvordan nemndene fungerer, og se på nærmere samarbeid med helsemyndighetene, sier Nybakk.

Sårbarhetsmeldingen

I juni ba komiteen om en utredning av saken, men denne ligger ennå ikke på politikernes bord.

Marit Nybakk sier også at problemstillingen kan komme opp når komiteen skal behandle Sårbarhetsmeldingen 22. oktober.


(VG NETT 30.09.02 kl. 15:18)
Profit warning
30.09.2002 20:00
#5364

Endre
Løsningen er definitivt ikke å levere inn alle HV- våpen som er spredt rundtomkring i beredskapens tjeneste.

Man vil aldri kunne gardere seg 100 % mot slike uheldige omstendigheter som vi av og til blir vitne til.
Female
30.09.2002 20:47
#1406

Endre
Få inn alle våpen fra Heimevernet. Det er nok av mentalt forstyrrede personer og rusmisbrukere som kan få tak i et våpen. Å eie et våpen kan gi en følelse av makt.

Heimevernet har utspilt sin rolle i Norge. Hvem kvalitetsikrer opplæringen der? De to Baneheia -morderne fikk opplæring i Heimevernet.
Nei takke meg til USA lignende tilstander hvor vold avler vold.

Nei, skal en først ha et forsvar så må det være proffe folk som får opplæring og blir med i diverse elitestyrker. Soldatene bør gå gjennom ulike tester og ha plettfri vandel slik som politifolk.
Skytevåpen bør oppbevares på et egnet sted, med vakthold.

Det er et paradoks at så mange menn bruker skytevåpen?

sdy
30.09.2002 20:51
#1390

Endre
Sjansene for at 100 personer dør som følge av misbruk av HV-våpen de neste 10 årene er 100 ganger større enn at noen skal få bruk for en lynrask mobilisering som betinger bruk av hjemme-AG..
MKane
30.09.2002 20:58
#1210

Endre
Lurer på hvor mange personer som er drept eller har tatt sitt eget liv i samme periode med jaktvåpen, skal vi forby alle å ha våpen?
Utifra det antallet HV våpen som er ute skjer det lite ulykker.


Mvh USM
sdy
30.09.2002 21:06
#1392

Endre
Mkane:
Men det er jo ingen vits i at det er så mange HV-våpen der ute! Tyskerne kommer jo ikke tilbake..
MKane
30.09.2002 21:18
#1211

Endre
Terrorfaren er vel rimelig stor for tiden ,så selv sover jeg bedre når jeg vet det finnes folk der ute som kan stille raskt hvis noe skjer. Skulle hørt klagingen hvis noe skjedde og ingen kom for å hjelpe.
Forsvaret ba om å få kammerlås i alle HV våpen, dette sa de folkevalgte nei til og etter dagens lagringskrav vil det koste svimlende beløp å lagre våpnene rundt omkring på distrikt eller avsnitt nivå.
En bedre ordning er at leger får gi personopplysninger til hv nemdene rundt omkring , men det får de ikke pr idag.

Mvh USM
sdy
30.09.2002 21:22
#1394

Endre
Enig i kammerlåsresonnementet ditt. Men jeg tror ikke akkurat at jeg ville satt min lit til HV-gutta dersom bin Ladens folk kom for å ta oss..

Tror ikke det var mange HV-våpen som ble trukket ut av klesskapet 11. september - og ikke skjønner jeg hvorfor de skulle bli det heller. Vi har jo både politi og militære..


Ingen i HV har lyst å være der. De fleste HV-gutta ville helst ikke hatt noe våpen i skapet i det hele tatt. Noen andre har glemt hvor de har det, og de få som vet hvor det befinner seg har glemt hvordan det brukes.

Det tror nå jeg!

:)
SDY
MKane
30.09.2002 21:34
#1213

Endre
Sdy
med den holdningen du her viser håper jeg bare du har en HV soldat i din gate, som kan forsvare deg og din familie hvis noe skulle skje, du vil det jo ikke.

Politi og millitære sier du, politi har vi nok ja men stående militære styrker finnes snart ikke lenger derfor er HV viktigere nå enn noen gang

Mvh USM
MKane
30.09.2002 21:37
#1214

Endre
HV har også spesial styrker
Du kan lese om det her http://www.mil.no/hv/start/;jsessionid=H45NXITGBND41FOUN3MSFEQ?_requestid=91210


Mvh USM
BlindEagle
30.09.2002 21:51
#1936

Endre
Oppbevaring av Hv-våpen sentralt er ikke aktuelt. Et av særpregene med Hv er at fra alarmen går skal det kun gå få timer før Hv er klare til strid. Hvis våpnene lagres sentralt er ikke dette mulig.
I tillegg vil det som Mkane nevnte bety enorme kostnader å bygge lagringsfasiliteter for 80000 automatvåpen.
Våpnene MÅ lagres hos den enkelte soldat. Kammerlås og eventuelt inndragning av beredskapsammunisjon er alternative løsninger.
zocor
30.09.2002 22:47
#730

Endre
Disse hindringene med kammerlås eller inndragning av ammunisjon vil vel være hemmende for beredskapen uansett. Hva med lokale deponier av våpen i tilfluktsrom m.v.? Beredskapen vil bli litt hemmet, men ikke mye.

zocor


sdy
30.09.2002 23:45
#1395

Endre
Mkane 1235:
Jeg håper også at jeg har få HV-soldater i min gate. Jeg anser muligheten for at en av dem skulle drepe meg som langt større enn at jeg skulle trenge deres beskyttelse..


[Endret 01.10.02 00:04 av sdy]
[Endret 01.10.02 09:31 av sdy]
MKane
02.10.2002 19:20
#1222

Endre
Klare fakta :
Heimevernet har 80 000 våpen i norske hjem. HV-våpnene utgjør til sammen seks prosent av den totale våpenmengden i Norge.

http://www.mil.no/start/article.jhtml?articleID=25877

Mvh USM
Loffen
04.10.2002 10:48
#2308

Endre
Hva er konsekvensene av at alle får ha våpen hjemme, som i USA? Begrensingene er visst at man ikke får lov å kjøpe mer enn ett automatvåpen i måneden, pr innbygger...betryggende?...


HOLDER VAKT: En politimann står vakt ved en blodstenket mini-van i bydelen Montgomery utenfor Washington i USA, hvor en drosjesjåfør ble skutt og drept av snikskytter i går.

Store politistyrker i den velstående bydelen Montgomery jaktet i natt på mannen som rammet helt blindt og tilfeldig i 16 blodige timer.

Det første dødelige skuddet falt onsdag kl. 18, det siste i går klokken 10 utenfor den amerikanske hovedstaden.

De fem ofrene ante fred og ingen fare da de plutselig ble regelrett henrettet utendørs, hver med ett enkelt skudd, på forskjellige steder, skriver Fox News.

Drept på langt hold

Skuddene skal ha blitt avfyrt fra langt hold, og politiet tror de fem ble drept med et gevær. Ingen av de fem skal ha kjent hverandre, og polititalskvinne Nancy Demme sa sent i går, norsk tid, at de fem drapene måtte ses i sammenheng.

Da visste politiet fortsatt ikke om de lette etter e´n eller flere gjerningsmenn, men ofrene ble trolig drept med samme våpen, og mye tyder på at e´n helt uberegnelig person står bak.
limit
20.12.2002 13:14
#994

Endre
- Skutt med HV-våpen
Alt tyder nå på at ekteparet som i dag tidlig ble funnet skutt i en enebolig i Malvik, døde av skudd fra et AG3 automatgevær fra Heimevernet.

Tekst: Kari Hovde
20.12.02 | 12:22
Det var i huset bak ambulansen på Hundhammeren i Malvik at skytetragedien fant sted.
ESPEN LEIRSET

TIPS EN VENN
Fra: Til:Mannen (28) i huset ble funnet død da skyteepisoden ble varslet kl. 06.45 i dag tidlig. Hans kone (26) ble samtidig funnet hardt skadd og ble brakt til St. Olavs hospital i Trondheim etter hendelsen. Der døde hun av skuddskader kort tid etter ankomst.

- Det er snakk om en familietragedie med bruk av skytevåpen, sier konstituert lensmann Ivar Elshaug ved Malvik lensmannskontor.

Han bekrefter at et AG3-automatvåpen ble brukt under den dramatiske hendelsen. Våpenet ble funnet i boligen, men det er ikke kjent hvor mange skudd som er løsnet. På politiets pressekonferanse i Malvik fredag formiddag kunne Elshaug opplyse at man fortsetter arbeidet med å fastslå vedkommendes tilknytning til Heimevernet. Men allerede nå tyder altså det meste på at man står overfor en ny skytetragedie der HV-personell er involvert. Stabsjef for Sør-Trøndelag heimeverndistrikt, Svein-Erling Smoland, bekrefter overfor Avisenes nyhetsbyrå (ANB) at den døde 26-åringen var heimevernsoldat.  Denne mannen var en topp soldat. Han var klarert på alle hold, sier Smoland. 26-åringen hadde ifølge ANB en fortid ved panserbataljonen ved brigaden i Nord-Norge. Han hadde også begynt befalsutdannelse, men falt ut på grunn av fysiske årsaker.  Dette er en dypt tragisk hendelse. Vi kan ikke bekrefte at AG3-våpenet som er brukt, men dessverre mye som tyder på dette, sier Smoland. Smoland bekrefter videre at 26-åringen hadde mottatt brevet som er sendt til alle 5000 heimevernsoldater i distriktet, der de har fått beskjed om å levere inn tennstempler og tennfjær. Fristen for innlevering er satt til 8. januar, men det var altså for sent for de som nå er døde.
Politiet fikk melding om hendelsen klokka 06.45 fredag morgen. Fire politibiler, to ambulanser og en legebil rykket ut til boligen.

Tragedien fant sted i en nybygd enebolig på Hundhammeren. Ifølge naboer Adresseavisen har snakket med, skal paret ha flyttet inn for rundt tre uker siden. Tidligere har de bodd i Trondheim. De hadde etter det Adresseavisen kjenner til, ikke barn.

Av KARI HOVDE, ATLE BERSVENDSEN, ESPEN LEIRSET og TORE RØSVOLL.
Stocktalk.no eies av MarketMind AS
Adresse: Thunesvei 2, 0274 Oslo Tlf: 21 07 50 08 Email: st [at] stocktalk.no Orgnr: 979 175 027 MVA
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter © 2008 Vestover AS