"
Du er her: Forside > Politikk > USA - Verdensdiktator ?
USA - Verdensdiktator ?
falitt
14.09.2003 12:42
#5719

Endre
Militært og økonomisk er USA nå "milevis" foran andre enkeltland.
Neokonservative krefter i USA har lenge "ivret" for å bruke denne makten uansett hva resten av verden måtte mene. Ser man utviklingen de seneste årene ser man en trend som er "urovekkende" for resten av verden.

1. Man torpederer klimatiltak.
2. Man innførerer tolltariffer på stål egensidig. Gir blaffen i WTO's regelverk og "domfellelse". Resten av verden får bare finne seg i dette.
3. Man gir faen i resten av verden og hopper av Cancun møte ?
"International power brokers are increasingly pre-occupied with a deepening alliance between Brazil, India and China, representing half the world's population. Senior government officials in Mexico say this will alter the geo-political balance, and it is understood to have made Washington deeply uneasy about a new rival to challenge its economic supremacy."
-------
Militært ser vi dette i "diktatet" til FN i Irak og også i behandlingen av Nord Korea.
Spørsmålet er om dette bare er knyttet til de "neokonservative" representert av Bush administrasjonen eller et uttrykk for en mer generell holdning i USA ?
Personlig tror jeg det siste.
Syt
14.09.2003 12:56
#3

Endre
Leste i DN lørdag at de asiatiske landene har økt sine valutareserver med 38,13%(siden 1.1.2002) til 1645,96 milliarder dollar. Til sammenligning har USA økt sin gjeld til 6810 milliarder. Klart denne ubalansen gjør dem urolige.

Derfor slår de i alle veier med toll og press på valutapolitikken til andre land. Selv om de kanskje burde rydde sin eget hus først.


[Endret 14.09.03 12:56 av Syt]
safman
14.09.2003 16:43
#17

Endre
Ethvert ustyrt system er et anarki. Slik er det i høy grad med den internasjonale økonomien. Amerikanere og dollar er spesielle. Det store underskuddet på handelsbalansen i USA er selve motoren i internasjonal handel. Dollar som ikke er tatt hjem til USA brukes til å finansiere store prosjekter som f.ex oljeutbyggingen i Norge og andre land.

Når pengene bare flyter ut av USA, så må amerianerne gjøre noe med det. Ja,- løsningen er å trykke nye (i form av bonds) og betale til ulandene og oss i Europa med penger som kommer varme fra pressa. Gjorde vi det samme, så ble vi spjellet inne for seks år, men i internasjonal handel finnes det ingen politi, -- eller er det uncel Sam som både er onkel politi og, -- det store røveren som trykker opp penger når han trenger noen, -- for å krige, -- eller for å betale for varer? Det blir ille den dagen ingen vil ha dollar. Men det tar jo 100 år til EUROen har samme viktighet og vekt.

Kan man vente at u-landene er litt triste og protesterer? Men vi er jo i samme båt, men vår båt er større og får ikke så mye sjøgang når amerikanerne spyr noen milliarder dollar ut i markedet. Det går verst ut over de små!

Amerikanernes store underskudd har til nå ikke vært farlig. Det har vært nødvendig for å skape likviditet i den internasjonale handelen. Men urettferdig? I høy grad! Men det er ikke enkelt å skape et konkurrerende system.

Så kan de protestere så mye de vil i Cancun, men det hjelper så lite. For de er jo selv avhengig av systemet.

PS. Eurodollaren er jo i høy grad svarte penger, ubeskattet. Kan norske myndigheter godta at slike penger kommer inn i oljeøkonomien vår? Tja, hensikten helliger midlet! Vi ser jo opp til Amerikanerne!


[Endret 14.09.03 16:45 av safman]
Boble Brist
14.09.2003 17:00
#1811

Endre
spennende tema. og det blir spennende å se hvor lenge disse ubalansene kan bestå. det er for meg aldeles ufattelig at en pairlapp påstemplet "dollar" kan ha kjøpekraft overhodet. men man må jo innrette seg etter realitetene.

for sikkerhets skyld har jeg dog bunkra opp en god del fysisk gull...
Tank-Andersen
14.09.2003 19:02
#3824

Endre
gull er godt som gull
safman
14.09.2003 20:26
#18

Endre
Det er aldeles utrolig av livsløgnen med dollar kan fortsette. Ikke rart at amerikanerne blir rike. De betaler jo ikke for varene de kjøper! Bare bruker printeren!

Like utrolig når myndighetene våre er så på jakt etter svarte pengern,- når de samtidig har gjort seg helt avhengig av dem.
Tank-Andersen
14.09.2003 20:57
#3836

Endre
korrigering - de bruker sjekker og kreditkort. om det går an å betale med printer, let me know...
safman
14.09.2003 21:49
#19

Endre
Når pengemengden i USA blir for liten, så trykkes det opp mere penger i form av bonds og sedler. Pengemengden blir for liten når det er stort underskudd. Bare USA i hele verden er i den situasjon at de kan fylle opp ved hjelp av en printer. Folk vil mer enn gjerne ha ovnsvarme dollar.Stocktalk.no eies av MarketMind AS
Adresse: Thunesvei 2, 0274 Oslo Tlf: 21 07 50 08 Email: st [at] stocktalk.no Orgnr: 979 175 027 MVA
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter © 2008 Vestover AS