"
Du er her: Forside > Politikk > Bistandseliten styrer norsk utenrikspolitikk
Bistandseliten styrer norsk utenrikspolitikk
Ulabrand
18.12.2006 23:36
#1345

Endre
Bistandseliten styrer norsk utenrikspolitikk.

Penger kanaliseres på en tvilsom måte til diverse forskere og institusjoner som støtter opp om den norske "engasjementslinjen", kritikere holdes utenfor.

Hvorfor? For at noen skal får solt seg i internasjonalt blitzlys? Stormannsgalskap på vegne av "fredsnasjonen Norge"?


Dette bør fram i medias søkelys. Var f.eks Oslo-prosessen noen success?
longterm
19.12.2006 09:56
#6407

Endre
Du bør vel komme med mer enn slikt løskrutt før du legger opp til en seriøs debatt.

"Tvilsom måte", hva er nå det? Er det tvilsomt fordi noen er uenige eller er kan du vennligst utdype hva du mener. Det eneste du oppnår med denne ufullstendige innledningen er at alle bistandsmotstanderne vil klappe.
Ulabrand
19.12.2006 11:49
#1350

Endre
Ja, det var kanskje den litt overdrevne bistandsgalskapen jeg ville til livs... Og dens gjennomsyring av norsk utenrikspolitikk.


Spørsmålet er vel om nasjonen er tjent med at penger, mer eller mindre i skjul, brukes for å støtte opp om bistandselitens engasjementspolitkk, eller om det hadde vært bedre med en åpen debatt om, og uavhengig forskning på effektene av den.


Er det f.eks riktig at de "uavhengige" forskningsinstitusjonene Fredsforskningsintituttet PRIO, FAFO, Christian Michelsen, og NUPI skal får store deler av sine budsjetter fra det offentlige (særlig UD), mot at de støtter opp rundt bistandselitens opplegg.

Øvind Østerud forsøkte bla å komme med saklig kritikk, men ble at utenriksministeren hengt ut som Frp-propagandist.

Hilde Henriksen Waage ytret seg også kritisk til Osloprosessen, etter å forsket på den, men måtte sloss mot UD i nesten et år fordi de ikke likte konklusjonen (bla. ble vel enkelte fratatt litt av "æren").


Er det riktig at penger brukes slik? Er det riktig at kritikere motarbeides? Er engasjementspolitikken hellig? Er det riktig at de fleste institusjoner som arbeider med bistand står i et avhengighetsforhold til UD?
longterm
19.12.2006 13:18
#6408

Endre
Det kan nok godt være at det i en del tilfeller er gått nærmest personlig prestisje i bistandspolitikken for noen politikere og embetsmenn.

Men bistandspolitikk ER vanskelig. Kom gjerne med fasitsvarene, men jeg tror ikke de finnes. Man må prøve (og feile) i hvert enkelt land, de som driver bistand vet jo sjelden eller aldri hvordan de lokale myndigheter reagerer. Man har jo alt fra de såkalte "negerkongene" (unnskyld uttrykket) som forlanger at all bistand skal gå gjennom statsapparatet og dermed sender det meste til egen konto i Sveits, til myndigheter som VIL samarbeide til befolkningens beste. Det finnes ingen fremgangsmåte eller medisin som virker overalt.

Norge har i alle fall en god intensjon med sitt engasjement, og det bevilges faktisk ganske mye penger. Dette snakket om Norge som en "stormakt" på bistand tror jeg vel man skal ta med en klype salt. Det store minuset med at penger iblandt brukes på en dårlig eller ineffektiv måte er at mange dermed slutter å gi noe. Det sniker seg inn en oppfatning om at pengene bare går til lokale korrupte kakser eller sløses bort før de kommer så langt. Og finner folk en liten unnskyldning for ikke å engasjere seg eller gi noe så benytter de den. Flere og flere, slik er egoismen i velstands-Norge.
gorwell
19.12.2006 21:30
#8419

Endre
longterm, jeg kan dra endel "tvilsom bistandpolitikk" alene i forbindelse med Giek og konsolidering av kystflåten sånn i begynnelsen av 1980-tallet osv...

Hvor Staten bidro med subsidier til å senke skutene i stedet for å gi dem til verdig trengende som kunne skaffe seg et fornuftig utkomme sånn sør og øst for Hellas.

Går du ned i dokumentene finner du kanskje korrespondanse fra "Yours Truly" i den forbindelse. Joda, den har vært ytterst tvilsom. Om den er det ennå vites ikke, har ikke fulgt med på lang tid.

gorwellStocktalk.no eies av MarketMind AS
Adresse: Thunesvei 2, 0274 Oslo Tlf: 21 07 50 08 Email: st [at] stocktalk.no Orgnr: 979 175 027 MVA
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter © 2008 Vestover AS