"
Du er her: Forside > Politikk > Krigen mot terror - hvor mye koster den?
Krigen mot terror - hvor mye koster den?
OldNick
30.09.2012 18:48
#13846

Endre
Her en noen som igjen har gjort et forsøk på å estimere USA's kostnader.

Og det er prisverdig, men det er flere enn USA som har hatt kostnader med disse "stuntene".

23 000 mrd NOK, det er vel 4 000 mrd USD = $4T

Ca. 1/4-del av USA's nåværende BNP.

Det er mye penger, selv for USA. Men særlig ille blir det da USA vel har måtte låne disse pengene, istedet for å utstede økte skatter for å dekke utgiftene.

Osama bin Laden hadde flere uttalte mål med å erklære krig mot USA og vesten. Et av dem var å drive USA konkurs.

Vil han klare det - "post mortem"?

Terrorkrigen har kostet USA 23.000 milliarder kroner

Amerikanerne startet sin krig mot terror kort tid etter angrepene 11. september 2001. Krigene har fjernet sentrale terrorledere, men har til gjengjeld kostet dyrt både i penger og liv


Øyvind Lillestrøm Knudsen, E24.no
30.09.2012

Siden 11. september har USA startet to kriger. Politisk har krigene i Afghanistan og Irak vært preget av dårlig utbytte, og økonomisk løper kostnadene løpsk, skriver Svenska Dagbladet.

Omfattende forskning

En gruppe på 20 forskere har på oppdrag fra Watson Institute of International Studies ved Brown University fått i oppgave å studere kostnadene av krigene i liv og dollar.

I Juni 2011 ble det anslått at krigene hadde kostet USA 23.000 milliarder kroner. Men amerikanernes kostnader stopper ikke med utgiftene som kommer direkte fra krigene. Så langt har staten mottatt 675.000 søknader om økonomisk støtte som følge av uførhet fra krigsveteraner.

Økt rente

De galloperende kostnadene har skapt store problemer i amerikansk økonomi, og ifølge forskningsrapporten er høyere arbeidsledighet og økte renter en direkte følge av krigene. Rapporten fastlår at det ikke har vært nok fokus på disse effektene.

Per dags dato koster krigen i Irak amerikanske myndigheter 6,6 millioner kroner i timen, mens krigen i Afghanistan koster hele 73,3 millioner kroner i timen.

Og forskningen forteller at det ikke bare er de økonomiske kostnadene som er enorme.

Totalt sett anslår forskerne at 298.000 mennesker så langt har mistet livet som følge av krigen mot terror. Ikke bare i Irak og Afghanistan, men også i omliggende nasjoner som Pakistan og Jemen. Av de døde mener forskerne at minst 181.362 sivile har blitt drept som følge av krigen.

Ser man på antall indirekte døde nærmer man seg trolig en million mennesker.

Politiske effekter

Amerikanerne klarte å fjerne diktatoren Saddam Hussein da landet gikk inn i Irak i 2003, men på flere andre områder har man mislyktes.

Da USA trakk seg ut av Irak i desember 2011 sa President Barack Obama at militæret forlot et Irak som var «selvstendig og stabilt». Ifølge forskerne var ikke dette bare en lite nøyaktig beskrivelse av Irak da, men en enda mindre nøyaktig beskrivelse av hva som har skjedd siden amerikanerne dro.

Landet er i dag mer usikkert, mindre politisk stabilt og mer voldelig enn det var før amerikanerne trakk seg ut. I tillegg har al-Qaida økt sin tilstedeværelse.

Alt dette uten at USA i praksis har klart å tilegne seg en bit av landets oljeproduksjon, som igjen er oppe på nivået den var under Saddam Hussein.

USA har heller ikke fått lov av irakiske myndigheter til å ha baser i landet, noe som amerikanerne planla å ha. Et mål var å ha permanente baser for å hindre iransk påvirkning i Irak.

Isteden har forholdet mellom Iran og Irak blitt bedre enn på mange tiår.

Afghanistan

Ser man på Afghanistan er ikke situasjonen stort bedre. Etter 11 år er krigen i Afghanistan den lengste USA har vært med i, og situasjonen i landet er i økende grad preget av uro. Taliban har de siste årene vært på fremmarsj, og har idag så sterk innflytelse i Afghanistan a
falitt
04.10.2012 01:36
#20704

Endre
"Ser man på Afghanistan er ikke situasjonen stort bedre"

Det er et svært flatterende bilde. Faktisk er vel Afganistan på mange måter "tapt" allerede.

Allikevel, våren i araberlandene har vist at folk selv ikke lenger uten videre godtar "gammeldags" undertrykkelse.

Den tragiske borgerkrigen raser i Syria. Ingen er vel i tvil om at Assad fjernes etterhvert. Selv i Libya ser man konturene av noe bedre etter litt bedrøvelig tilstander etter "revolusjonen". I etterkant av filmprotestene og drapet på den amerikanske ambassadøren, så tok folk affære og tusenvis stormet radikale militskvarter. Senere har man avvæpnet flere grupper. Det viser at grobunnen for slike grupper ikke er hva den var.

Også i Iran øker misnøyen med prestestyret. Når folk først tar til gatene så kan det fort bre seg.

Så har vi lært noe ?
Vel etter min mening, bør vesten holde fingrene mest mulig fra fatet militært og la folk selv ordne opp. Oppfører regimene seg for ille, er økonomisk boikott som tilfelle Iran og Syria bra alternativer.
dr. Stockman
18.12.2012 10:07
#16394

Endre
http://e24.no/energi/kraftsystemet-maa-ikke-bli-lavterskel-tilbud-for-terrorister/20313148

Lavterskeltilbud for terroristene som er kostbart for samfunnet og enkelt å utføre for terroristene uten at de blir tatt. Jeg har jo i årevis predikert at hvis terroristene har litt omløp i hodet så finnes det langt bedre muligheter til å spre terror på en enkel måte enn de metoder de har benyttet til nå. Hva med å sprøyte gift inn i en og annen frukt på supermarkedet. Endog en melkekartong kan stikkes hull i med en sprøyte uten at noen legger merke til det. Noen titalls dødsfall i året ville fått folk til å gå fra sans og samling. Vi får satse på at terrorister fortsetter å være en gjeng skjeggete imbesiller.
motbedreviten
18.12.2012 16:51
#2284

Endre

Vi kan vel si at krigen mot terror har kostet oss en finanskrise.

.
Loffen
18.12.2012 18:40
#10456

Endre
det ironiske er jo at det var jo akkurat dette Bin Laden ville oppnå med sine aksjoner..

..så hvem vant egentlig?..
gehe
18.12.2012 23:52
#3705

Endre
bin laden leder helt klart...
dow
19.12.2012 14:30
#11797

Endre
Nå har jeg aldri vært tilhenger av disse krigene men ser man kynisk på det så har krigingen bidratt til høyere BNP og lavere arbeidsledighet. Det er ikke bare penger ut av vinduet. Jeg skjønner heller ikke argumentet om at renten har økt. Den kunne vel ikke vært lavere enn den er i dag.Stocktalk.no eies av MarketMind AS
Adresse: Thunesvei 2, 0274 Oslo Tlf: 21 07 50 08 Email: st [at] stocktalk.no Orgnr: 979 175 027 MVA
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter © 2008 Vestover AS