"
Du er her: Forside > Oslo Axess - Unoterte - Warrants - Derivater > PolyDisplay
PolyDisplay
Ram
15.10.2001 14:35
#19

Endre
Går det lengre ned nå?:

Polydisplay utsetter børsnotering
Fredag 12. oktober 2001 kl. 15:28
Skrevet av: Are Slettan - iMarkedetTeknologiselskapet Polydisplay dropper planene om å gå på børs i høst. Finansmarkedene er svake, man ønsker å komme lenger i kommersialisering av teknologien, og selskapet har ikke akutt kapitalbehov.

Polydisplay, som lenge har jobbet med utvikling av blant annet ny teknologi for dataskjermer, hadde planlagt børsnotering i høst.

Det blir det ikke noe av.

- Det er helt uaktuelt for styret å søke børsen om notering slik det ser ut nå, sier konserndirektør Oddmund Hammerstad i Polydisplay til iMarkedet.

Han sier at styret ennå ikke har tatt stilling til en ny tidsplan.

Hammerstad viser dels til et svakt finansmarked, men også til at Polydisplay ønsker å komme lenger i kommersialiseringen av teknologien før en børsnotering.

- Vi ønsker ikke å gå på børs som et rent teknologiutviklingsselskap, sier han.

Hammerstad understreker også at Polydisplay ikke har noe akutt behov for kapital, selv om selskapets planer på sikt trolig vil kreve mer kapital, i en eller annen form.

Opp- og nedturer
PolyDisplay-aksjen er sist omsatt til 5 kroner i det unoterte markedet. For ett år siden var kursen rundt 30 kroner.

PolyDisplay har gjennom 90-tallet vært gjennom mange opp- og nedturer etter at gründeren Thor Kamfjord lanserte sine ambisiøse planer om å utvikle en helt ny type skjermer.

Etter første halvår hadde PolyDisplay-konsernet et resultat før skatt på minus 25,0 millioner kroner av en omsetning 13,3 millioner. Selskapet hadde 37,6 millioner i kontanter ved utgangen av andre kvartal.

MiMo
18.10.2001 22:00
#263

Endre
Sandefjords Blad 01.09.01

PolyDisplay nær gjennombruddPartnere. PolyDisplays vandring på kanten av det helt store internasjonale gjennombruddet kan være i ferd med å lykkes.

Tor Skagun

Konserndirektør Oddmund Hammerstad er nå meget optimistisk etter at samarbeidet med SINTEF har skutt solid fart. Nå er den første demonstratoren like om hjørnet og flere vil følge utover høsten.

Partnere
–Vi er nå i det store internasjonale markedet i søk etter samarbeidspartner som vil være med oss i den første produksjonsfasen frem mot kommersialiseringsfasen, sier Oddmund Hammerstad.
–Og da dreier det seg om vår elektroniske tavle som vil bli markedsført for utendørs anvendelse, særlig for reklame og informasjon.

Fikk penger
–Hva skyldes at det nå skyter fart?
–I februar og mars i fjor lyktes vi å hente inn penger i kapitalmarkedet (emisjon), og etter det ble det satt et kraftig trykk på teknologiutviklingen der SINTEF Kjemi og SINTEF Elektronikk & Kybernetikk har vært viktige hovedsamarbeidspartnere. Vi har brukt ca. 17 millioner kroner i denne fasen med forskning og utvikling. Dermed er vi satt i stand til å starte kommersialiseringen på de første anvendelsesområdene.

- En ny generasjon
–Er dette videreføring av de produktene, Thor Kamfjord, sikret seg rettighetene og patenter for?
–Det er snakk om en ny generasjon display med meget høy lyseffekt. Men det er riktig at Thor Kamfjord ved selskapets start i 1991 sikret seg de nevnte rettigheter og pantentporteføljer. Den gang var Statens nærings- og distriktsutviklingsfond sammen med Forsvaret med på å lage prototyper og demonstrere anvendelsesområder både sivilt og militært.

Startet midt i 90-årene
Midt på 90-tallet kom displayene både i sort/hvitt og i farver. Så fulgte flere forsøk på industrialisere teknologien både fra Thorøya og Karlsskoga i Sverige uten at det lykkes. Vi fikk rett og slett ikke penger nok. Men i februar og mars i fjor gikk vi ut i en vellykket emisjon og så har alt skutt fart.

Nå skal det gå
–Kan dere gå på enda en skuffelse i det store markedet?
–Nå tror jeg det skal gå greit. Vi er i det virkelig store markedet, og de følere vi allerede har ute, tyder på at dette skal gå bra. Men husk at det vil gå enda noen tid før vi kan sette i gang en storproduksjon, sier en optimistisk konserndirektør, Oddmund Hammerstad.


[Endret 19.10.01 18:32 av MiMo]
MiMo
18.10.2001 23:32
#264

Endre
Beklager, beklager, dette var en fadese. Artikkelen var fra i fjor. Jeg var nok litt for ivrig da jeg kom over den.
kgo
19.10.2001 01:41
#203

Endre
MiMo - du behøver da ikke beklage. Intervjuet med Hammerstad er fra i år, nærmere bestemt 1.september 2001 i SandefjordsBlad, se deres webside.
Roxx
19.10.2001 16:42
#9

Endre
Hei MiMO, hvis du trykker på Endre, under navnet ditt, kan du rette opp datoen før for mange ser den. Ellers er jo gode nyheter alltid velkommen selv om de er gamle.
Ellers må jeg si at jeg er forundret over at det omsettes til kroner 5 fortsatt...Det må være noen som har skikkelig problem med likvidene sine.MiMo
19.10.2001 18:38
#266

Endre
Jeg har endret datoen. Ellers ber jeg at noen av dere andre ringer Hammerstad og får en oppdatering for oss. Jeg ønsker ikke å være for mye av en masekråke.

Ellers vet jeg at det skal være en ex. generalforsamling i November for valg av ny styreformann. Dette vil i et hvert fall bli en anledning til å få litt ny info. God helg.
_Hannibal_
03.01.2002 16:10
#20

Endre
Tomme løfter


[Endret 29.01.02 12:35 av _Hannibal_]
_Hannibal_
13.01.2002 17:43
#21

Endre
Ja


[Endret 29.01.02 12:35 av _Hannibal_]
Audun
13.01.2002 17:53
#741

Endre
Nei. Tror ikke på noen kontrakter under Kinaoppholdet. Da hadde nok ledelsen "hypet" besøket mer i forkant, hvis de ante noe slikt. Men jeg vil nok ikke klage om Kamfjord kommer tilbake med stornyheter:)
Teft
13.01.2002 19:46
#219

Endre
Jeg tror at ledelsen har diskutert denne reise, og at det er et godt og riktig forsøk. For å komme videre må man gjøre noe. Hvis produktet er så bra som det har vært hevdet, så har det livets rett. De neste 6 måneder blir kritiske ifølge ledelsens uttalelse til pressen.
Audun
13.01.2002 21:54
#743

Endre
Det blir ikke så kritisk som det først kunne se ut som. Avtalen med Zenitel om salget av Locus ga friske penger i kassa, og de har nå kontantbeholdning mye lenger enn det første halvåret som var varslet. Nå er det ingenting som "haster" lenger.


[Endret 13.01.02 21:54 av Audun]
O-B
13.01.2002 22:47
#35

Endre
Hannibal.
Du fortsetter i samme duren som du har gjort lenge under navnet "Rikard" på hegnar. Er det så vanskelig å forstå at et selskap sier ja til muligheten for å bli med på et Kina-besøk med statsministeren i spissen samt mange andre innen forretningslivet. Det hadde vært kritikkverdig hvis IKKE de sa ja til en slik mulighet. Du må være en av de få som ikke ser MULIGHETENE i det markedet -men du tenker jo NEGATIVT ,uansett om Polydisplay.

Dette forumet betrakter jeg som seriøst - men trist å lese det dine innlegg. Et minimum av selvkritikk bør man kunne forlange(Ingen signatur tilgjengelig)
_Hannibal_
14.01.2002 09:34
#22

Endre
Nei


[Endret 14.01.02 09:35 av _Hannibal_]
[Endret 29.01.02 12:34 av _Hannibal_]
O-B
14.01.2002 10:25
#36

Endre
Hannibal
Jeg har vært inne i Polydisplay siden 1997. Har nå kun 900 aksjer igjen - men har fakrisk tjent MYE PENGER på aksjen for 2 år siden - med inngang på 8 og ut rundt 45.

Jeg ser også at det er mye negativt som har skjedd i Poly - og ikke minst det negative ved at grunder Kamfjord fremdeles sitter ved roret. Men forsøk å vær mer saklig i din argumentering. Bildet er naturligvis ikke bare svart - hvitt - det gjelder jo alt her i livet.
Men å fokusere udelt negativt på Kamfjords Kinatur - blir for dumt.
Vi som er aksjonærer vet jo hva som har skjedd og hva som ikke har skjedd. La oss tenke FREMOVER - å forsøke å få et forum som er reflektert - og ikke bare lite gjennomtenkt skittkasting
Audun
24.01.2002 21:04
#764

Endre
Når er det Kinaturen er over?
Roxx
31.01.2002 11:26
#46

Endre
Om ca: 2 uker.
Viser forøvrig til omtale i Sandefjords-Blad.

PolyDisplay ser mot Asia

På tur med Bondevik. De mislyktes på Thorøya og i Sverige. Nå søker Thor G. Kamfjord og PolyDisplay etter industrielle partnere i Asia.

Marianne J. SeipAdministrerende direktør i sandefjordsselskapet PolyDisplay Thor G. Kamfjord brenner for etablering av landbasert industri i Norge. Etter å ha forsøkt seg både på Thorøya og senere i Sverige, drar han om en uke til Asia for å søke etter industrielle partnere. Kamfjord deltar i en delegasjon av næringslivsledere som er med i følget til statsminister Kjell Magne Bondevik som skal på besøk til Kina og Sør-Korea i slutten av januar.
For Kamfjord og PolyDisplay innebærer det et møte med det asiatiske markedet ledsaget av tunge døråpnere.
–Det er veldig hyggelig å bli invitert med. Jeg er både glad, stolt og håpefull for at jeg får bli med på dette, sier Thor G. Kamfjord til Sandefjords Blad.

Klare for produksjon
PolyDisplay satser på skjermrelatert systemteknologi. Produktene bygges opp rundt en patentbeskyttede krystallvæske som Kamfjord omtaler som «luriumet».
–Vi representerer en uhyre interessant, fremtidig industrimulighet, sier en optimistisk gründer og direktør som etter mange års utviklingsprosess med oppturer og nedturer er klar for å bringe sine patenter og produkter og i markedet.
–Nå tør jeg gå ut i den store verden, sier Kamfjord.

Må «flagge ut» produksjonen
Kamfjord har hatt et brennende ønske om å produsere «neste generasjon flatskjermer» i Norge. Nå har han gitt opp.
–Det er grenser for hvor lenge en patriotisk sandefjording kan holde på i Sandefjord og Norge. Det er dessverre nødvendig å flytte produksjonen ut av landet. Det er det i grunnen ikke noe å gjøre ved, selv om det på lang sikt er katastrofalt farlig. Jeg har nå kommet til det punktet at jeg innser at vi må produsere i utlandet, sier Kamfjord som er kritisk til Norges manglende vilje til å bruke av oljefondet for å etablere en industri for fremtiden.PolyDispalys planen er at væsken, eller luriumet, fortsatt skal produseres her i Vestfold, mens resten settes ut til samarbeidspartnere. Asia er ifølge Kamfjord det naturlige sted å søke partnere innen teknologi.
–Europa og USA har vært treige, sier han.
Japan, Taiwan og Korea er, i tillegg til Kina, land hvor det er aktuelt for PolyDisplay å søke etter samarbeidspartnere for produksjonsdelen.
I løpet av noen uker skal Kamfjord vise frem sitt presentasjonsmateriale til potensielle, asiatiske samarbeidspartnere.
–Jeg tror det er sannsynlig at vi kan få til noe hvis jeg møter de rette folkene og klarer å kommunisere med dem, sier han.

Utvikling foregår hjemme
PolyDisplay flagges ikke ut av Sandefjord og Norge.
Både utvikling og produksjon av luriumet skal fortsatt foregå her, dersom Kamfjord får det som han vil.
–Det har vært folk før meg som har måttet gjøre noe i utlandet for til noe i Sandefjord, sier Kamfjord.
PolyDisplays administrerende direktør vil besøker flere asiatiske land, og skal etter planen være i Asia i minst tre uker.marianne.j.seip@sandefjords-blad.no
Audun
04.02.2002 23:17
#837

Endre
Lite nytt om Asia-besøket. Er det noen som vet om det foregår noe konkret på denne reisen? Det er veldig stille her om dagen.
Roxx
05.02.2002 12:28
#47

Endre
Vet ikke om dette kan ha interesse...Sakset fra Sandefjord Blad (lokalavisen)

-Kan lykkes i Asia

Gjennombrudd. PolyDisplay-sjef Thor G.Kamfjord er overveldet over responsen på flatskjermteknologien i Asia.

Bjørn Hoelseth

–Det startet allerede i Singapore hvor jeg traff høytstående representanter i forsvarsdepartementet pluss finansfolk, og fortsatte i Hongkong. Den norske generalkonsulen der var svært hjelpsom, det samme gjaldt Norges industri- og teknologi-attaché ved ambassaden i Singapore, forteller Thor G.Kamfjord over en krystallklar mobiltelefon fra Taipei på Taiwan.
–Oppholdet i Bejing og andre steder i Kina som del av statsminister Bondeviks delegasjon var en virkelig opplevelse. Dører ble åpnet over alt. Men det som var mest overveldende, var kanskje besøket på svære flatskjerm-fabrkker – Kina har 50 store produksjonsanlegg allerede – hvor årsproduksjonen kom opp i 50.000 kvadratmeter. Teknologien var riktignok japansk og «tradisjonell», men det var likevel tankevekkende å se hvordan kineser-ne satser på utenlandsk teknologi ved hjelp av egne topp utdannede ingeniører og operatører, sier Kamfjord.
Hele veien møtte han bankfolk og representanter for statlige sparefond, som ikke ville nøle med å finansiere PolyDisplay-skjermer. På det tekniske fakultetet ved Bejings største universitet hadde de til og med egen LCD-produksjonslinje til studentenes FoU-studier.

Korea, Japan, Taiwan
Reisen fortsatte med statsministeren til Seoul i Sør-Korea der mottagelsen var like varm som i Kina.
–Det er nå 16 år siden jeg første gang var i dette området, og også her ble jeg tatt med til de største gigantanleggene tilhørende den elektroniske industrien. Det var en opplevelse å kunne snakke med fagfolk på «eget språk», som vi gjorde det i Singapore, Hongkong og Bejing. De forsto umiddelbart PolyDisplay-teknologiens muligheter for neste generasjon flatskjermer. Jeg måtte tenke tilbake på den gang PolyDisplay het AutoDsplay og vi strevde med å finne kapital i Norge og deretter oppsøkte bilfabrikker ute. Teknologien fant vi jo i England. Vi patenterte og videreutviklet den. Nå vet vi at vårt «lurium» ligger i forkant av selv de største og mest ressurssterke produsentene i Asia.
Jeg er egentlig blitt litt rørt under denne reisen. I Japan, hos Sharp, Toshiba og Sony, var det ikke måte på interessante tilnærmelser.
Likevel må jeg si at Taiwan foreløpig topper inntrykkene fra reisen. På denne vesle øya på størrelse med Agderfylkene og med 25 millioner innbyggere fikk jeg kontakt med Display-industriens medlemsforening, som like gjerne inviterte samtlige 30 medlemmer til et seminar der jeg har kunnet legge frem PolyDisplay-teknologien og hvilke fordeler den innebærer, sier Kamfjord.

Gjennombrudd
–Jeg har jo vært igjennom min «patriotiske» periode i forhold til Norge og Skandinavia, og forsøkte uten hell å skaffe privat og offentlig kapital nok til å løfte PolyDisplay-konseptet fra pilot- til masseproduksjon. Drømmen var i sin tid å starte serieproduksjon på Thorøya i Sandefjord. Det er egentlig ganske fantastisk at Norge så en annen vei. Vi kunne altså investere 700-800 milliarder kroner i olje og offshore, men ikke en brøkdel til fremtidsrettet, høyteknologisk flatskjermproduksjon som bidrag til norsk verdiskapning og sysselsetting etter oljealderen.
Så kommer jeg hit til de store asiatiske industrikjempene, hvor jeg om ikke akkurat kan velge og vrake mellom samarbeidspartnere, så i alle fall blir møtt med en entusiasme og en utstrakt hånd som jeg aldri har opplevd før. Det varmer virkelig, sier PolyDisplay-sjefen. I Taipai har han fått god assistanse av Eksportrådets representant, som selv ble overrasket over responsen blant taiwaneserne.

Taiwan frister
–Det kan faktisk bli et spørsmål om hvem vi skal «gifte oss med» i denne delen av verden. Pr. i dag må jeg si at Taiwan frister enormt, ikke minst fordi industrien her ikke har de store varemerkene å forsvare, slik som Sony, Sharp og Toshiba. Dermed kan PolyDisplay-navnet benyttes i merkevarebygging når produksjonen starter. For nå har jeg faktisk tro på at det vil skje, sier en optimistisk Thor G.Kamfjord.bjorn.hoelseth@sb.no
Roxx
05.02.2002 12:35
#48

Endre
Ja, dette var ikke dårlig nytt, men Hannibal klarer sikkert å få noe negativt ut av dette også. Hadde jeg hatt mer penger, så skulle jeg kjøpt meg opp nå med en gang. Men det får være, jeg skal utvide hytta, slik at jeg trenger ledig kapital.
_Hannibal_
08.02.2002 08:47
#23

Endre
Store ord fra et lite selskap! Nesten morsomt å lese Kamfjords optimisme.
Bolean
08.02.2002 10:36
#4790

Endre
Thor G.Kamfjord har demonstrert for hele Norge at han er en utrolig selger som kan selge bestemora si til dobbel pris hele tiden, men han har enda mer overbevisende demonstrert at han ikke skjønner det å bygge industri. (For de som husker eventyret Autodisplay.)

Men underholdende er det i alle fall.
Bolean
08.02.2002 11:03
#4795

Endre
"- - Jeg måtte tenke tilbake på den gang PolyDisplay het AutoDisplay og vi strevde med å finne kapital i Norge og deretter oppsøkte bilfabrikker ute. Teknologien fant vi jo i England. Vi patenterte og videreutviklet den. - -"

- og da AutoDisplay gikk konk. viste det seg at de ikke hadde patenter eller noen ting - slik kan man forvrenge virkeligheten - men Kamfjord var virkelig god på en ting og det var å holde budsjettet sitt (utgiftsbudsjettet), han brukte på øret alle millionene han sa han skulle bruke -
Audun
10.02.2002 20:50
#852

Endre
Hvor har MiMo gjort av seg? Han brukte alltid å ha info fra selskapet. Har du gått i dvale MiMo?
Roxx
11.02.2002 18:08
#49

Endre
Nå må dere ikke være så utålmodige, la nå fyren få lov til å børste reisestøvet av frakken før dere ber om info.

Jeg synes artikkelen i Sandefjords-blad var dekkende nok for Kamfjords uttalelser. Dette kommer i beste fall til å ta minst 1 - 2 måneder før de kan gå ut med noe offisielt.kgo
13.02.2002 00:57
#232

Endre
PD`s unike teknologi omtales i www.tekblad.no
Tålmodige er vi, men venter på noe ekstremt bra; ja det har jeg fortsatt sterk tro for.

Sakset fra tekblad.no


Lesbar fra skrå vinkel
Dordi Digre
08.feb.02 13:18
Store opplysningstavler får bedre lesbarhet med ny skjermteknologi. Sintef og PolyDisplay har utviklet en skjerm der de flytende krystallene er bygget av smektiske forbindelser.

En slik skjerm fungerer som papir, der det reflekterte lyset gir bilde og kontrast. Den trenger altså en ytre lyskilde dersom det ikke er annet lys tilstede. Men som papir kan den også sees fra svært skrå vinkel, noe som utvilsomt gir en bedre brukervennlighet for travle passasjerer på flyplasser eller togstasjoner.

Den smektiske fase i flytende krystaller betyr at molekylene forblir i samme posisjon inntil elektriske felt påvirker dem. En skjerm bygget på slike forbindelser trenger altså strømtilførsel kun når informasjonen skal endres og er slik sett enerigeffektiv.

Samarbeidet mellom Sintef og PolyDisplay har gått over flere år, og har resultert i at to patenter på teknologien i skjermen og èn på kjemien i væsken er levert Patenstyret skriver Gemini.

PolyDisplay har også utviklet en metode der de bygger sammen store skjermer av mindre enheter, konseptet Smart Grid. Montering og transport blir mye lettere samtidig som det gir utbyggingsmuligheter både i bredde og høyde av skjermen.

Teft
15.02.2002 15:10
#261

Endre
Vi får ta med oss det lille positive, + 25% i dag.
10.000 omsatt til kr. 5,-. Det går oppover!
kgo
18.02.2002 00:02
#233

Endre
Litt beskrivende stoff om PD til evt nye aksjonærer - mens vi venter.

www.ntnu.no


Flatt, stort og tydelig


De nye flatskjermene fra PolyDisplay gir god kontrast selv i direkte sollys.
Ny skjermteknologi gir bedre lesbarhet på store opplysningstavle.

Fremdeles er det mange flyplasser og jernbanestasjoner med opplysningstavler bygget opp av flippende plater med tall og bokstaver som snurrer og rasler hver gang ny informasjon skal inn. Andre har forlengst byttet ut disse med "tause" informasjonstavler der skriften er bygget opp av lysende punkter. Disse krever til gjengjeld kontinuerlig tilførsel av strøm og er ikke like enkle å lese fra alle vinkler.


PolyDisplay har sammen med SINTEF utviklet en skjerm der de flytende krystallene er bygget opp av såkalte smektiske forbindelser, noe som har mange fordeler for slike anvendelser.

Som et "elektronisk papir"
Smektiske molekyler har egenskaper som gjør at de blir stående i samme posisjon helt til de igjen blir påvirket av et elektrisk felt. Det betyr at skjermen trenger strømtilførsel kun når bildet skal endres. Når man ikke trenger å oppdatere bildet 25 ganger i sekundet, som for et vanlig skjermbilde, blir bildet rolig.
På samme måte som for et papirark er det reflektert lys som gir bildet. Jo mer lys, jo bedre kontrast, og som et papir kan skjermen ses fra en meget skrå vinkel. Til gjengjeld trenger den en ytre lyskilde dersom det ikke er annet lys til stede.

Intrikat kjemi ligger bak
SINTEF har i flere år arbeidet med et tverrfaglig prosjekt for å forbedre den kjemiske sammensetningen av den flytende krystallen som benyttes. Det er bl.a. bygd et testoppsett for benchmarking av ulike flytende krystaller. Krystallene kan bedre skjermegenskapene med hensyn til kontrast, levetid, temperaturområde og elektrisk driftsspenning. Aktiviteten har gått på å lage ulike blandinger av flytende krystaller og tilsetninger og prøve disse ut i små testskjermer for å finne en optimal blanding med tanke på ønskede egenskaper.
Prosjektleder Cecilie Kristiansen (t.v.)
og påtroppende prosjektleder Tove Bræin. Kristiansen holder et glass med en forbindelse som brukes i en flytende krystall-løsning. Foto: Jan Helstad

En rekke prototypskjermer er nå utviklet. To patentsøknader på teknologien i skjermene og én på kjemien i væsken er levert Patentstyret. Nå arbeides det for å finne egnede komponenter og forenkle metoden med tanke på framstilling av flytende-krystallvæske i større skala.
Med tanke på forbedringer av teknologien har SINTEF også engasjert et russisk forskerpar, Maxim Mitrokhin og Svetlana Mitrokhina. De har tilført grunnleggende kunnskap om fysikken som rår i den flytende krystallen forskerne arbeider med. SINTEF har også hatt inngrep med andre miljøer i utlandet for bedre å forstå materialenes fysikalske egenskaper.

Smart Grid
Det siste i utviklingen er at PolyDisplay nå lanserer konseptet Smart Grid, der informasjonstavlene bygges opp av mindre enheter. Det letter transport og montering, samtidig som et anlegg kan bygges ut i høyde og bredde etter behov. Slike tavler vil også være lettere enn for eksempel veiskilt som brukes i dag. Enhetene styres av en mastermodul oppe i venstre hjørne, som assisteres av radmoduler vertikalt og kolonnemoduler horisontalt. De øvrige modulene er slavemoduler som ikke inneholder elektronikk.

SINTEF er spesielt engasjert i å ta fram skjermprototyper som er bedre tilpasset de markedsmulighetene PolyDisplay ser nå. - Vi arbeider relativt tett på ulike underleverandører for å teste ut anvendbarheten av deres produkter i forhold til våre spesifikke behov, sier SINTEF-forsker Ragnar Fagerberg. - I dette ligger også å videreutvikle spesielle prosesstrinn i produksjonen som vi mener bør forenkles før volumproduksjon kan startes, og å utvikle prosess-prosedyrer som vil være nødvendige for å sette teknologien i produksjon.

Tekst: Jan Helstad


*Kontakt: Tove Bræin, SINTEF Kjemi
Tlf: 22 06 76 52
E-post: Tove.brain@chem.sintef.no
seo
21.02.2002 15:16
#74

Endre

Oppdatert hjemmeside, "Presentations". Dette er
hva Kamfjord brukte på Asia-turen.
Nytt Inside innen 14 dager.
Roxx
21.02.2002 16:49
#51

Endre
Fint å kunne se presentasjonene hans, men denne oppløsningen håper jeg blir bedre. Noen som kjenner til minste oppløsning så langt.

MiMo
21.02.2002 21:43
#305

Endre
I.flg. teknisk leder er ikke oppløsningen noe problem. Det er bare antall piksel som puttes inn i skjermen. En skjerm for lesbarhet på lang avstand kan være mer grovkornet enn en som skal brukes nært.
Audun
21.02.2002 21:46
#895

Endre
Syns jeg merker større interesse for Poly nå. Er det riktig at nytt inside er rett rundt hjørnet?
Roxx
22.02.2002 09:39
#52

Endre
Re MiMo.
Er enig i det, men skal dette bli en "kassa suksess", så bør man ha visse ambisjoner om å øke oppløsningen.
Det som sist var skrevet om denne - var oppløsning på 5x5mm.
Til info skilt på flyplasser og langs landeveien er dette mer en godt nok, men skal man inn i markedet for andre digitale flytende skjermteknologier holder ikke dette mål. Mulig at jeg har vært superoptimist når jeg tegnet meg for dette prosjektet i mars 2000. Jeg så vel kanskje en mulighet for at dette kunne bli noe revolusjonerende i skjermteknologiens rike.
mar
03.03.2002 17:11
#379

Endre
Hva skjer eller ikke skjer i Poly for tiden?
Audun
03.03.2002 22:23
#937

Endre
Si det? Tror det skal komme et nytt Inside til uka.
Audun
04.03.2002 22:13
#943

Endre
Nå ryktes det at nytt inside først kommer i slutten av måneden. Er det virkelig ingen her som sitter på noe informasjon nå?
rjo
05.03.2002 16:59
#27

Endre
Som aksjonær i mange år opplever jeg den tausheten som selskapet representerer som den største trusselen. Poly må ikke og kan ikke fortsette å informere når de selv mener de har noe å komme med. De er i en utvikling/kommersialiserinfgsfase og da MÅ det nødvendigvis skje noe hele tiden. Slik det er nå blir det rene spekulasjoner som selskapet selv er med på å fyre oppunder. Kamfjorf er ingen GUD han må snart innse at det ikke er HAN som skal få dette selskapet til å bli DET selskapet. Til det er han for avhengig av andre aksjonærer/investorer/partnere. Før eller siden må han slippe taket og ikke behandle dette som sitt eget selskap.

Poly har et enormt potensialet, men nå er det på tide at de begynner å vise til fremgang. Så langt har det kun vært prat og lite handling.

Aksjemarkedet må selv få bedømme om noe info. er bedre enn ingen info.
Roxx
07.03.2002 17:29
#53

Endre
Siste nytt.....

POLY - NOEN FORELØPIGE OG UREVIDERTE REGNSKAPSMESSIGE TALL OG
BETRAKTNINGER FOR 2001Sammendrag
I og med at flere av selskapene i PolyDisplay Gruppen er i en
tidlig-fase i forhold til markedet, medfører dette at
driftsresultatet for konsernet ble negativt med NOK 31 mill.
Tilsvarende tall for år 2000 var minus 24.49 mill. Årsresultatet ble
minus NOK 28 mill. mot minus NOK 19.26 mill. for år 2000. Totale
aktiva utgjorde NOK 69 mill. mens bokført egenkapital utgjorde ca NOK
50 mill. Likviditetsreserve på konsernnivå representerte ved
årsskiftet NOK 15.7 mill. De tilsvarende tallende per 31. desember
2000 var henholdsvis NOK 93.51 mill., NOK 82.26 mill. og NOK 60.29
mill.

Selskapets FoU aktiviteter har medført at det ble innlevert tre
patentsøknader i november 2001 og en fjerde i februar 2002.

Som et ledd i konsernets konsoliderings- og effektiviseringstiltak,
er det vedtatt å samle utviklingsmiljøene på ett sted. På denne
bakgrunn flyttet TechnoDisplay primo mars '02 fra
Forskningsveien/SINTEF til et samlende teknologimiljø i Horten.
Overføring av laboratoriefasiliteter/ testproduksjonslinje fra
Karlskoga, samt å avvikle operativ virksomhet i PD AB og også
overføre og samle disse aktiviteten til Horten, vil bli gjort i løpet
av våren '02. De regnskapsmessige konsekvensene av dette er ikke
endelig avklart, men spesielt balanseposter vil sannsynligvis bli
påvirket.

På grunn av de finansielle innstramningstiltakene, som har redusert
månedlig kapitalforbruk fra NOK 4 mill. i august til under NOK 1.5
mill. primo 2002, vil likviditetsreserven holde inn i 3. kvt. mot
tidligere rapportert mot slutten av 2. kvt.

Ledelsen jobber konkret med flere aktuelle strategiske
alliansemodeller, både mot produksjonsrelaterte og markedsorienterte
aktører, hvor siktemålet er at en eller flere av disse skal eksponere
seg finansielt mot PD ASA slik at konsernet får driftsfinansiert
videre industrialisering.
Ledelsen vil anstrenge seg til det ytterste for å unngå at en mindre
emisjon mot nåværende aksjonærer tvinger seg frem.

Hovedpunkter drift
Driften i konsernet i 2001 har vært preget av følgende
hovedaktiviteter:

· Gjennomføring av et omfattende FoU-program i samarbeid SINTEF og
enkeltstående forskere og ressurspersoner i inn- og utland, for
utvikling av potensialet i EASL DMD teknologien. Programmet bygger på
tidligere prosjekter utført ved SINTEF på oppdrag av PolyDisplay og
vil etter planen pågå frem til sommeren 2003.

· Videreutvikling av Locus AS i et strategisk samarbeide med Zenitel
ASA (Sait-Stento ASA). Dette vil muliggjøre en raskere penetrering av
Locus' produkter inn mot sentral-europeiske markeder.

· Ferdigstillelse av den første prototypen til "SmartBoard"
konseptet, som representerer et modulært konsept for å bygge store
tavler for både utendørs- og innendørs anvendelser.

· Selskapet innledet samtaler med flere potensielle strategiske
samarbeidspartnere både på teknologisk nivå og innenfor salg- og
markedsføring. Dette kan i seg selv danne basis for videre
finansiering, eller det kan medføre grunnlaget for oppfølging mot
industrielle finansielt orienterte aktører for på den måten å kunne
akselerere den videre industrialiseringsprosessen.

· Innlevering av tre sentrale patentsøknader i Norge og USA. Innen 12
måneder (november 2002) vil disse bli videreført som internasjonale
patentsøknader via PCT-systemet ("Patent Cooperation Treaty").

Foreløpige og ureviderte betraktninger vedrørende årsregnskapet -
Morselskapet
Som en konsekvens av at selskapet ennå ikke har startet regulært
salg, ble driftsresultatet negativt. På grunn av betydelig økt FoU
aktivitet, ble driftsresultatet minus NOK 22 mill. mot minus NOK
10.79 mill. i år 2000. Netto finansposter ble positiv med NOK 2.1
mill. mot NOK 3.11 mill. året før.

Det er administrasjonens oppfatning at bruttoverdien i balansen av
patentene blir økt fra NOK 742.000 til NOK 11 mill. ved at kostnader
forbundet med FoU aktiviteter mot SINTEF, som har resultert i
innlevering av tre patentsøknader i 2001 og ytterligere en i februar
2002, vil bli aktiverte. Vi mener det er riktig å aktivere disse
utgiftene da patentbeskyttelse vil representere bærebjelken i den
intellektuelle kapitalen når de nåværende patentene begynner å løpe
ut.

I morselskapets balanse blir verdien av datterselskapene vurdert
etter kostmetoden. Ved årets slutt er dette foreløpig bokført til NOK
60 mill., samme som for året før, men dette vil sannsynligvis bli
justert. Per 31. desember 2001 utgjør egenkapitalen NOK 95 mill.
Kontantbeholdningen var på samme tid NOK 13.7 mill. Tilsvarende tall
per 31. desember 2000 var henholdsvis NOK 115.48 mill. og NOK 55.48
mill.

Som et ledd i konsernets konsoliderings- og effektiviseringstiltak,
er det vedtatt å samle utviklingsmiljøene på ett sted. På denne
bakgrunn flyttet TechnoDisplay primo mars '02 fra
Forskningsveien/SINTEF til et samlende teknologimiljø i Horten.
Overføring av laboratoriefasiliteter/ testproduksjonslinje fra
Karlskoga, samt å avvikle operativ virksomhet i PD AB og også
overføre og samle disse aktiviteten til Horten, vil bli gjort i løpet
av våren '02. Dette vil påvirke balansepostene i regnskapene i en
hvis grad.

Foreløpige og ureviderte betraktninger vedrørende årsregnskapet -
Konsernet
Konsernets samlede inntekter var NOK 27 mill. mot NOK 22.14 mill. i
2000. Hovedtyngden av denne omsetningen kommer fra Locus.
Aktiviteten til Locus har i 2001 vært preget av utvikling av ny
software og nødvendig oppdatering av selskapets teknologi- og
kompetanseplattform, innsalg til nye kunder og inngåelse av
strategisk samarbeidsavtale med Zenitel ASA for salg og markedsføring
av Locus' produkter i Danmark, Nederland, Belgia og Fran
Roxx
07.03.2002 17:31
#54

Endre
Og her er resten...


Foreløpige og ureviderte betraktninger vedrørende årsregnskapet -
Konsernet
Konsernets samlede inntekter var NOK 27 mill. mot NOK 22.14 mill. i
2000. Hovedtyngden av denne omsetningen kommer fra Locus.
Aktiviteten til Locus har i 2001 vært preget av utvikling av ny
software og nødvendig oppdatering av selskapets teknologi- og
kompetanseplattform, innsalg til nye kunder og inngåelse av
strategisk samarbeidsavtale med Zenitel ASA for salg og markedsføring
av Locus' produkter i Danmark, Nederland, Belgia og Frankrike.
Avtalen gir Zenitel en rett, men ingen plikt å erverve inntil 51 % av
aksjene i Locus innen 1. juli 2002 til en pris av NOK 65 mill. på 100
% basis. Locus AS fikk et regnskapsmessig underskudd i 2001 på NOK
3.6 mill. Selskapet gikk imidlertid inn i 2002 med en ordrereserve på
ca NOK 13 mill.

I og med at flere av selskapene i PolyDisplay Gruppen er i en tidlig
fase i forhold til markedet, medfører dette at driftsresultatet ble
negativt med NOK 31 mill. Tilsvarende tall for år 2000 var minus NOK
24.49 mill. Årsresultatet ble minus NOK 28 mill. mot minus NOK 19.26
mill. for år 2000. Totale aktiva utgjorde NOK 69 mill. mens bokført
egenkapital utgjorde ca NOK 50 mill. Likviditetsreserve på
konsernnivå representerte NOK 15.7 mill. De tilsvarende tallende per
31. desember 2000 var henholdsvis NOK 93.51 mill., NOK 82.26 mill. og
NOK 60.29 mill.

Konsolideringstiltakene i konsernet og de regnskapsmessige
konsekvensene av disse, vil sannsynligvis påvirke både
resultatregnskap og balanse.

Patentsituasjonen
PolyDisplay arbeider aktivt med å beskytte sin teknologibase gjennom
vedlikehold av eksisterende patenter og patentering av nye teknologi-
og anvendelsesområder basert på forsknings- og utviklingsresultater.
Av den opprinnelige patentporteføljen på 20 patenter som PolyDisplay
kjøpte fra STC/Nortel Networks, er det fremdeles 8 aktive patenter.
Disse begynner å bli foreldet, og vil reduseres suksessivt frem mot
2008 (2010) hvor det siste av de opprinnelige patentene løper ut.
Gjennom oppkjøp av TDM AB (nå PolyDisplay AB) i Stockholm, har
selskapet sikret seg tre nye patenter innenfor teknologiområdet.
Disse har levetid som strekker seg frem til 2004 - 2017.

Gjennom år 2001 har det vært fokusert på å få forberedt og levert
søknader for nye patenter basert på de meget lovende
utviklingsresultatene som har kommet frem de siste årene. Siden
søknadene er untatt offentlighet i 18 måneder fra innleveringsdato,
vil ikke det konkrete innholdet i patentene bli beskrevet før dette
tidspunktet inntreffer, men patentsøknadene dekker i grove trekk fire
forskjellige felt innenfor EASL DMD teknologiområdet:

· ECAP-patentet beskriver en helt ny og unik måte å lage EASL baserte
displayer på som åpner veien for en meget enkel og effektiv
produksjonsprosess for plastbaserte, ultratynne displayer.
· SmartGrid-patentet beskriver en måte å bygge store display til en
meget konkurransedyktig kostnad hvor EASLs spesielle egenskaper mht.
multistabilitet og drivterskel utnyttes i fullt monn.
· MicroPocket-patentet beskriver en metode for produksjon av
plastbaserte displayer i kombinasjon med Rpix patentet fra PD AB som
vil forenkle produksjon og redusere forbruk av kostbare komponenter.
· EASL colour #1 ble innlevert i februar 2002 og relaterer seg til
fargedisplayer.

Det vil i løpet av første halvdel av 2002 bli levert inn søknader på
en rekke nye patenter basert på de siste forsknings- og
utviklingsresultater i PolyDisplay ASA. Disse vil dekke områder som
fargegenerering i EASL-baserte displayer, grunnleggende
basisteknologi for mer effektiv hydrodynamisk manipulering av de
flytende krystallene, nye konkrete applikasjonsområder og en ny måte
å utnytte de lyseffektive optiske egenskapene i EASL DMD.

Videre drift og utvikling
På basis av de planer som styret arbeidet etter ved inngangen til
2001 og den kapital som ble hentet i markedet ved emisjonen i mars
2000, er det gjennom året gjennomført aktiviteter som styrker
selskapet betydelig, både organisatorisk, kompetanse- og
forretningsmessig og som løfter teknologien videre fremover mot
industrialisering. Samtidig er det gjennomført et
konsolideringsprogram som fra august til årsskiftet reduserte det
månedlige pengeforbruk i konsernet fra ca. NOK 4.0 mill. til NOK 1.5
mill., slik at kapitalbasen i selskapet kan strekkes lengre. I
tillegg til utviklingen av EASL DMD teknologien fremover mot dens
kommersielle potensiale, er det ved kontakt med ulike fagmiljøer og
markedet, iverksatt prosjekter som ytterligere underbygger og
forsterker selskapets forretningsmessige gjennomføringsevne.
Markedspotensialet for EASL DMD teknologien internasjonalt anses som
meget stort. Selv om flere teknologier og teknikker ser dagens lys og
produksjonskostnadene for LCD med konvensjonell teknologi er
fallende, ser vi at etterspørselen generelt vil vokse og behovet for
de kvaliteter som EASL DMD teknologien tilbyr øke i årene fremover.

På grunn av de finansielle innstramningstiltakene vil
likviditetsreserven holde inn i 3. kvt. mot tidligere rapportert mot
slutten av 2. kvt.
Ledelsen jobber konkret med flere aktuelle strategiske
alliansemodeller, både mot produksjonsrelaterte og markedsorienterte
aktører, hvor siktemålet er at en eller flere av disse skal eksponere
seg finansielt mot PD ASA slik at konsernet får driftsfinansiert
industrialiseringsfasen.
Ledelsen vil anstrenge seg til det ytterste for å unngå at en mindre
emisjon mot nåværende aksjonærer tvinger seg frem.

For nærmere opplysninger kan følgende personer kontaktes:
Finansdirektør Gunnar Myhr,
tlf. 913 72 182,
teknisk direktør Børre Holter,
tlf. 908 65 710,
konserndirektør Oddmund Hammerstad,
tlf. 901 74 117.[Endret 07.03.02 17:33 av Roxx]
seo
15.03.2002 15:25
#75

Endre
Hvorfor i all verden har det blitt fullstendig stillhet rundt
denne? Verken negativt eller positivt. Ingen som tør
mene noe mer?
Dark Horse
15.03.2002 17:43
#139

Endre
Tror heller det at det meste er sagt om temaet, iallefall på dette stadiet.
Det som vil utløse diskusjoner igjen, er nytt fra selskapet.[Endret 15.03.02 17:43 av Dark Horse]
Roxx
15.03.2002 18:16
#55

Endre
Enig med Dark Horse - vi må bare avvente å se hva som skjer videre nå, men jeg synes at det bør begynne og skje noe snart
TK
15.03.2002 20:12
#90

Endre
Jeg vil gjerne komme med en liten kommentar - eller er det kanskje mer et spørsmål...?

Før jul sa PolyDisplay at de hadde penger til slutten av andre kvartal 2002. De av oss som kan regne (blant annet imarkedet, tror jeg) stusset litt over dette, da vi med eksisterende burnrate (4 mill/mnd) kom frem til at pengene ble brukt opp i mars.

Men så kom det som liksom skulle være forklaringen: Salg av halve Locus, for ca. 32 millioner. Etter mitt skjønn skulle dette tilsvare 8 måneder med gammel burnrate, så hvorfor de "stopper" i andre kvartal vet jeg ikke. Noen andre som har en idé?

I den siste pressemeldingen sies det at de har redusert kostnadene, slik at de nå er 1,5 millioner i stedet for 4 millioner per måned. Enkel matematikk tilsier at de 32 Locus-millionene skulle holde i nesten to år med den nye burnraten, mens de øvrige pengene som er til overs skulle kunne holde inn mot starten av tredje kvartal alene (ca.12-15 mill igjen ved nyttår. Dvs. 8-10 måneder med ny burnrate. Litt mindre siden dette ble iverksatt først i februar (?)).

Spørsmålet er da: Tar de ikke hensyn til Locus-salget når de forteller om hvor lenge pengene skal holde, eller har de rett og slett sløst dem bort allerede?[Endret 15.03.02 20:11 av TK]
[Endret 21.03.02 16:39 av TK]
[Endret 21.03.02 16:39 av TK]
kgo
15.03.2002 20:31
#234

Endre
re TK
Locus er ikke solgt ennå, kun intensjonsavtale. Gjennomføring av salget vil kreve ytterligere inngåtte salgsavtaler - vi får svaret på dette i løpet av 1.halvår. Dersom kjøpet iverksettes er de økonomiske problemene over for denne gang.


[Endret 15.03.02 20:31 av kgo]
Strago
21.03.2002 13:28
#737

Endre
Uannsett så blir større poster lagt ut for salg på disse lave nivåene,.......
Audun
11.04.2002 23:21
#983

Endre
Jeg liker ikke at det er så stille. Kamfjord som var så positiv etter Asia-turen...

Det er jo tilogmed hyppigere oppdateringer på websidene til Locus enn Poly.
kgo
12.04.2002 00:07
#237

Endre
PD har nå overtrådt fristen for utsendelse av Inside-rapport. Har ikke skjedd før - hva venter oss. Et spørsmål i luften, som vel ingen kan svare på, men et tålmodig folkeferd må vi være.
Roxx
15.04.2002 14:33
#56

Endre
2 grunner til utsettelse.
Negativ ? Har ikke noe å komme med
Positiv ? Har hatt for mye å gjøre - og en avgjørelse ligger rett rundt svingen.

La oss håpe på det siste
rjo
15.04.2002 19:01
#29

Endre
Hvis de ikke har noe å komme med har de ingen grunn til å utsette, med mindre de forventer å komme med noe rett etterpå.

Hvis de utsetter så er det større mulighet for at de har noe negativt å komme med.

Som aksjonær i flere år, forundrer det meg at jeg er så tålmodig. Sannsynligvis har jeg gitt opp og mentalt avskrevet investeringen.

Poly har ikke gjort annet enn å love for deretter å skuffe.

På direkte spørsmål har Kamfjord sagt rett ut at aksjekursen er uinterressant. Da sier han samtidig at han ikke bryr seg om aksjonærene. Jeg er redd for at Kamfjord er i ferd med å drepe all interesse for selskapet. Han har utspilt sin rolle. Desverre for oss andre aksjonærer så har han full kontroll med selskapet i og med at han har stemmerett for Telenor Venture sine aksjer. Dette har blitt Kamfjord lekegrind, desverre.

Jeg har trodd lenge, nå tror jeg ikke lenger.

Roxx
17.04.2002 11:07
#57

Endre
Jeg kom inn i selskapet etter en anbefaling fra en kollega i mars 2000. Tegningen den gang var minimum 10000 aksjer til 42,-. Har ikke vært på noen GF enda, slik at jeg kan ikke uttale meg om Kamfjord. Du kan da vel ikke mene at han driter i oss aksjonærer. Jeg har litt problemer med å tro det.
Skjønner at ting tar tid - det gjør det i alle selskaper, men jeg velger fortsatt å tro at en utsettelse er positiv, de har ting på gang og ønsker å informere når tingene er klare/signert. Alle seriøse selskaper jobber på denne måten, og jeg oppfatter PD som et meget seriøst selskap.
rjo
17.04.2002 18:03
#30

Endre
Å bruke ordet "drite" i aksjonærene er nok vel sterkt og det har ikke jeg brukt. Det jeg vet er at han ved flere anledninger har sagt at aksjekursen for ham er uinteressant. Enten selskapet er unotert eller børsnotert skal man ha respekt for aksjonærer som tross alt forventer en avkastning på sin investerte kapital. Det er jo derfor ALLE kjøper aksjer.

Share Holders Value har i de fleste aksjeselskaper en mening og betyr repekt for de som faktisk tror på selkapet.
Dette ser ut til å være et ukjent begrep for Kamfjord.


Aksjonær som fortsatt ikke tror
Roxx
27.04.2002 17:14
#59

Endre
Veldig stille her om dagen. Så stille at ingen gidder og fortelle at det er kommet nytt Inside. Har ikke fått dette på mail denne gangen, av uvisse årsaker!

Vel, ta en titt på Polydisplay.no, så ligger det nytt Inside der fra 19/4-2002.

Ikke så veldig mye nytt dessverre
Dark Horse
03.05.2002 11:29
#172

Endre
Det kjøpes litt Poly for tiden.
Er vi på tur ut av skyggenes dal?
Noen som har info.
Strago
06.05.2002 13:51
#746

Endre
Ikke at det er så nytt men viser hvor langt LCD teknologien har kommet og hvor billig den blir fremover.

LCD-maling neste...
Når veggen blir en flatskjerm


Av Per Chr. Klingenberg Stokke

Publisert 06.05.2002 09:56

Trondheim (03.05.2002) - Ny teknologi skal gjøre det mulig å male LCD-skjermer på all slags materialer - fra vegger og gardiner til klær og tekstiler. Og mobiltelefonene kan bli enda mindre.

Fremtidens hjem vil kunne endre fargen på tapetet fra kremfarget til kornblomst-blå med et knappetrykk, mener Dirk Broer. Hans forskerteam har utviklet LCD-skjermer som kan males på materialer.
Hittil har de klart å få teknologien til å virke på glassplater og plast, men de har planer om å teste det på mykere materialer som tøy om ikke lenge, skriver Nature.

Dagens LCD-skjermer i mobiltelefoner, bærbare PC-er, klokker og lignende er bygd med sandwich-struktur, der LCD-krystallene plasseres mellom glassplater. Prosessen er tidkrevende, kostbar, og begrenser størrelsen på skjermene til én kvadratmeter.

Broer og gjengen ved Eindhoven University of Technology og Philips Research Labs i Nederland, har designet en såkalt åpen sandwich-løsning for LCD-krystallene, det vil se at krystallene males på én flate heller enn å klemmes mellom to.

Resultatet kan bli mindre og lettere mobiltelefoner, billigere lommemaskiner og bærbare PC-er, gigantiske TV-skjermer, sammenrullbare 21-tommere eller hva en nå måtte ønske seg av skjermer.

For en mer teknisk forklaring av den nye LCD-teknologien, sjekk artikkelen i Nature (åpner i nytt vindu).
Strago
06.05.2002 13:53
#747

Endre
Det neste blir,................?

LCD paint licked
Walls and curtains could sport liquid-crystal digital displays.
2 May 2002
HELEN PEARSON


One layer LCDs could lead to smaller, cheaper, lighter gadgets.
© R. Penterman et al.Homes of the future could change their wallpaper from cream to cornflower blue at the touch of a button, says Dirk Broer. His team has developed paint-on liquid crystal displays (LCDs) that offer the technology.

Liquid crystals are peculiar liquids: their molecules spontaneously line up, rather than being randomly orientated as in a normal liquid. Passing a voltage across the molecules switches their alignment, blocking the transmission of light so a display changes from light to dark.

Current LCDs on digital watches, mobile phones and laptops sandwich the crystal between heavy glass plates. The complicated production process is time-consuming, expensive and restricts the size of screens to just 1 metre square.

Broer and his colleagues have devised a new open-sandwich technique that instead deposits a layer of liquid crystal onto a single underlying sheet. Working at Eindhoven University of Technology and Philips Research Laboratories in the Netherlands, Broer's team has already produced prototypes on glass and plastic; fabric could be next.

The technique could create giant TV screens, digital billboards and walls that change colour. Slim, plastic LCDs sewn into fabric could display e-mail or text messages on your sleeve. "It depends what future societies want," says Broer.

The technique should feed people's thirst for smaller, cheaper gadgets. Conventional glass LCDs now make up an increasing part of a laptop's weight - plastic versions could change that, says Peter Raynes, who studies LCD technology at the University of Oxford, UK.

Crystal glazing

Broer's team made the LCD paint by mixing liquid crystal with molecules that link together into a rigid polymer when exposed to ultraviolet. In a two-stage process they effectively build tiny boxes holding the liquid1.

Don't expect to buy a watch featuring one of the new displays in the next six months
Peter Raynes, University of Oxford, UKThey coat a glass or plastic base with a thin layer of the LCD paint and mask out squares so that a blast of ultraviolet forms a grid of walls. When they remove the mask, a second exposure - at a wavelength that does not penetrate the whole liquid layer - seals over the boxes with a lid.

Standard LCDs, which are divided up into pixels, turn dark when a voltage crosses between electrodes on the two glass plates. The new displays instead pass voltage between two points on the same plate. Colour LCDs fit each pixel with red, green and blue colour filters.

"Don't expect to buy a watch featuring one of the new displays in the next six months," warns Raynes, however. He cautions that the technique needs work: compared with glass, the thin outer layer may be more easily penetrated by oxygen or water that degrade the crystal.


References
Penterman, R. et al. Single-substrate liquid-crystal displays by photo-enforced stratification. Nature, 417, 55 - 58, (2002).
Audun
06.05.2002 22:37
#1015

Endre
Pressemelding nå i kveld:


Published: 22:00 06.05.2002 GMT+2 /HUGIN /Source: PolyDisplay ASA

Industrielt gjennombrudd for PolyDisplay ASA

Avtale om strategisk partnerskap inngått med koreanske Samyoung
Electronics Co. Ltd.

PolyDisplay har nylig inngått en avtale om strategisk partnerskap med
koreanske Samyoung Electronics Co. Ltd. Avtalen er formet som et
Memorandum of Agreement (MoA) og vil bli erstattet av en mer
fullstendig forretningsmessig avtale når partene har utarbeidet en
felles forretningsplan innen 15. august i år.

"Avtalen er gull verdt for PolyDisplay i den nåværende fase," sier
konsernsjef i PolyDisplay, Thor G Kamfjord, "den bringer oss sikrere
og raskere til industrialisering og internasjonalisering av vår EASL
DMD teknologi".-


Først et utviklingsprosjekt med SYhitech
Under Kamfjords
rundreise i Asia tidligere i år - som delsvis falt sammen med
statsministerens og næringsministerens besøk til Korea og Kina -
besøkte han bl.a. selskaper i Samyoung-gruppen i Korea. I Samyoung
Electronics og SYhitech kunne han konstatere at det finnes
spisskompetanse og meget avansert laboratorieinfrastruktur innen
smektisk A krystaller. Selskapets tekniske direktør hadde arbeidet
med SmA i ti år, og ble meget begeistret over å treffe den person og
det selskap som hadde eierrettigheter og patenter som gjør
kommersialisering av denne LC teknologien mulig.

"En klarere vinn-vinn situasjon er det vanskelig å tenke seg," sier
Kamfjord, " Samyoung kan ikke få utnyttet sin kompetanse og sin
avanserte infrastruktur uten oss, og vi unngår å forblø av store
FoU-kostnader her hjemme for å komme i mål med teknologiutviklingen
og kunne starte industrialiseringen."

Den første fasen av samarbeidet går på å lage en produksjonsklar
enhet (display) så snart som mulig i et JVD (Joint Venture
Development) mellom PolyDisplay og SYhitech.

Dernest et langsiktig strategisk samarbeid

Parallelt med dette JVD utarbeides en felles forretningsplan for det
videre strategiske samarbeid som har som siktemål at partene skal bli
toneangivende aktører internasjonalt innen LC displaymarkedet.
Samarbeidet skal omfatte FoU, prototypbygging, produktutvikling,
investeringer, finansiering og utnyttelse av markedmuligheter for
EASL DMDTM displays.


- "Electrically Addressable Smectic Liquid Daylight Memory Display"Samyoung-gruppen omsetter for USD 400 mill med et resultat etter
skatt på USD 50 mill. Samyoung Electronics Co. Ltd. er børsnotert og
et av Koreas mest betydningsfulle elektronikkselskaper med omkring
1400 ansatte. Selskapet er beredt til å gå inn med kapital i
PolyDisplay så snart partene sammen har laget en produksjonsklar
prototyp. Denne initielle investering skal bidra til å styrke
PolyDisplays finansielle situasjon og handlekraft, bygge ut
teknologifundament og laboratoriefaciliteter i Horten, samt bistå i
realiseringen av væskeproduksjon i Norge.

Kamfjord kommenterer betydningen av avtalen slik: "Etter mine mange
besøk ved bedrifter og kompetansesentra i Asia i januar og februar
iår, fremsto Samyoung som en av en håndfull topp prioriterte
partnere, og siden ledelsen i Samyoung var den første som kom på
besøk til Norge, ble dette også den første avtalen med en strategisk
partner. Med denne avtalen går vi rett inn i en forsterket utvikling
av produksjonsklare displaymoduler i forhold til den fremdrift vi har
hatt med SINTEF, og vi skal allerede i august ha laget en felles
forretningsplan for utvikling av vårt strategiske samarbeid på lengre
sikt i Asia og internasjonalt."


http://reports.huginonline.com/858250/103185.pdf

For ytterligere informasjon kontakt:
Konserndirektør Oddmund H Hammerstad, tlf. 901 74 117

Oslo/Sandefjord, 6. mai 2002
snabel
06.05.2002 22:37
#6

Endre
Så absolutt verd å ta med seg i disse "ulvetider";
Published: 22:00 06.05.2002 GMT+2 /HUGIN /Source: PolyDisplay ASA

Industrielt gjennombrudd for PolyDisplay ASA

Avtale om strategisk partnerskap inngått med koreanske Samyoung
Electronics Co. Ltd.

PolyDisplay har nylig inngått en avtale om strategisk partnerskap med
koreanske Samyoung Electronics Co. Ltd. Avtalen er formet som et
Memorandum of Agreement (MoA) og vil bli erstattet av en mer
fullstendig forretningsmessig avtale når partene har utarbeidet en
felles forretningsplan innen 15. august i år.

"Avtalen er gull verdt for PolyDisplay i den nåværende fase," sier
konsernsjef i PolyDisplay, Thor G Kamfjord, "den bringer oss sikrere
og raskere til industrialisering og internasjonalisering av vår EASL
DMD teknologi".-


Først et utviklingsprosjekt med SYhitech
Under Kamfjords
rundreise i Asia tidligere i år - som delsvis falt sammen med
statsministerens og næringsministerens besøk til Korea og Kina -
besøkte han bl.a. selskaper i Samyoung-gruppen i Korea. I Samyoung
Electronics og SYhitech kunne han konstatere at det finnes
spisskompetanse og meget avansert laboratorieinfrastruktur innen
smektisk A krystaller. Selskapets tekniske direktør hadde arbeidet
med SmA i ti år, og ble meget begeistret over å treffe den person og
det selskap som hadde eierrettigheter og patenter som gjør
kommersialisering av denne LC teknologien mulig.

"En klarere vinn-vinn situasjon er det vanskelig å tenke seg," sier
Kamfjord, " Samyoung kan ikke få utnyttet sin kompetanse og sin
avanserte infrastruktur uten oss, og vi unngår å forblø av store
FoU-kostnader her hjemme for å komme i mål med teknologiutviklingen
og kunne starte industrialiseringen."

Den første fasen av samarbeidet går på å lage en produksjonsklar
enhet (display) så snart som mulig i et JVD (Joint Venture
Development) mellom PolyDisplay og SYhitech.

Dernest et langsiktig strategisk samarbeid

Parallelt med dette JVD utarbeides en felles forretningsplan for det
videre strategiske samarbeid som har som siktemål at partene skal bli
toneangivende aktører internasjonalt innen LC displaymarkedet.
Samarbeidet skal omfatte FoU, prototypbygging, produktutvikling,
investeringer, finansiering og utnyttelse av markedmuligheter for
EASL DMDTM displays.


- "Electrically Addressable Smectic Liquid Daylight Memory Display"Samyoung-gruppen omsetter for USD 400 mill med et resultat etter
skatt på USD 50 mill. Samyoung Electronics Co. Ltd. er børsnotert og
et av Koreas mest betydningsfulle elektronikkselskaper med omkring
1400 ansatte. Selskapet er beredt til å gå inn med kapital i
PolyDisplay så snart partene sammen har laget en produksjonsklar
prototyp. Denne initielle investering skal bidra til å styrke
PolyDisplays finansielle situasjon og handlekraft, bygge ut
teknologifundament og laboratoriefaciliteter i Horten, samt bistå i
realiseringen av væskeproduksjon i Norge.

Kamfjord kommenterer betydningen av avtalen slik: "Etter mine mange
besøk ved bedrifter og kompetansesentra i Asia i januar og februar
iår, fremsto Samyoung som en av en håndfull topp prioriterte
partnere, og siden ledelsen i Samyoung var den første som kom på
besøk til Norge, ble dette også den første avtalen med en strategisk
partner. Med denne avtalen går vi rett inn i en forsterket utvikling
av produksjonsklare displaymoduler i forhold til den fremdrift vi har
hatt med SINTEF, og vi skal allerede i august ha laget en felles
forretningsplan for utvikling av vårt strategiske samarbeid på lengre
sikt i Asia og internasjonalt."


http://reports.huginonline.comAudun
06.05.2002 22:48
#1016

Endre
Spennende å se hva slags effekt dette får for kursutviklingen...
kgo
07.05.2002 00:33
#239

Endre
Spennende - dette kan bli noe med trøkk i.

Lurer på om PD skal gjennomføre en emisjon. De er vel i behov av rask styrking av likviditeten, selv før endelig forretninsgplan skal være klar 15.august. Om de da ikke skulle lykkes med salg av Locus.

Inngang på dagens kursnivå må vel være en mulig gullfugl?
Teft
07.05.2002 10:47
#308

Endre
Jeg kjøpte litt mer i dag til kr. 4,20. Da var det fremdeles noen tusen tilbake. Jeg hadde trodd at det ville være umulig å kjøpe til under f.eks. kr.6,-, etter nyhetene som nå er kommet.

Grunnlaget for et rykk er lagt.
Roxx
08.05.2002 12:17
#60

Endre
Har ikke tatt av enda....
Tror vi må få se et sluttprodukt før dette tar av...

Teft
08.05.2002 13:49
#310

Endre
Den første fasen av samarbeidet går på å lage en enhet (display) så snart som mulig i en Joint Venture Development mellom PD og SYhitec. Samyoung er klar til å gå inn med kapital i PolyDisplay så snart partnerne sammen har laget en produksjonsklar prototyp.

Så vidt jeg har forstått, er en protyp til "SmartBoard" konseptet ferdig. Hvor mye arbeide som gjenstår for å få den produksjonsklar, burde vi ha blitt informert om.

Spørsmålet er om denne produksjonsklare prototyp er forventet å bli ferdig innen kassabeholdningen er tom?

Forhåpentligvis er den ferdig før MoA blir erstattet av en forretningsavtale innen 15/8 i år.

TK
08.05.2002 14:48
#95

Endre
Legg merke til at det står "så snart partnerne sammen har laget en produksjonsklar prototyp".

Vet ikke om man skal tolke så mye her... men kan det bety at Samyoung skal ta på seg deler av både utvikling og utviklingskostnader?

I såfall vil PolyDisplays burnrate gå betydelig ned.

De pengene som nevnes - som skal komme etter at prototypen er ferdig - vil mer være en investering i PD fra S sin side....for å finansiere produksjonsstart. Dette vil i såfall være i tillegg til bistand i utviklingsfasen.


TK
08.05.2002 15:21
#96

Endre
Teft:

Slik jeg forsto det var det en demonstrator som ble laget i høst. Ikke en prototyp.

Demonstratoren er en dings som demonstrerer at teknologien fungerer, men som ikke i seg selv er et produkt som kan anvendes til noe.

En prototyp er mer en prøve på et ferdig produkt. Noe man lager etter å ha fått en produktidé.

Det jeg er spent på nå er hva slags produkt de har tenkt å lage prototyp for. Er det flatskjerm, reklameboard eller kanskje displayenheter til noen av Samyoungs øvrige produkter? Er det ikke kondensatorer de lager? Virker rart med displayer på dette, men det er vel like rart om de skal lage skjermer?


Teft
08.05.2002 15:36
#311

Endre
Samyoung Electronics er et av Koreas mest betydningsfulle elektronikkselskaper med 1400 ansatte.

De produserer sikkert mange forskjellige produkter, noen av dem sannsynligvis i fbm. reklameskilter?
marv
08.05.2002 16:19
#4

Endre
Kjøp på dagens kurs kan ikke annet en å være et godt kjøp.
Teft
08.05.2002 20:53
#312

Endre
Den 7/3 i år presenterte PolyDisplay bl.a. denne informasjon:

"Prototyp
PD har ferdigstillet det første elementet til en prototyp basert på "SmartGrid"-konseptet. "SmartGrid" representerer noe av kjernepunktet i PolyDisplays tilnærming til skjermteknologi, og representer igjen en metode for å bygge "SmartBoards". "SmartBoards" representerer en modulære tilnærming til å bygge store tavler for informasjon med moderat oppdateringsfrekvens. Den sentrale byggeklossen til dette konseptet er nå ferdig og kan vises i form av en produksjonsnær prototyp. Det er lagt stor vekt på produserbarhet og lave kostnader på komponentene."

Jeg tipper at den industrielle protype blir ferdig i god tid før 15/8.
Audun
11.05.2002 14:08
#1025

Endre
Det helt store har ikke skjedd etter pressemeldingen. Mulig vi må vente til det blir en endelig avtale ut av MoA'n. Uansett virker Poly-posten mye mer verdt nå enn for få uker siden.

Nå har jeg stor tro på at jeg vil få igjen pengene jeg har investert og vel så det. For en måned siden hadde jeg nærmest avskrevet de.
kgo
11.05.2002 15:48
#240

Endre
Mulig "å banne i kirka" - men her bør PD foreta emisjon rimelig raskt, om de ikke mot formodning skulle få inn 60 mill for Locus.
Det er i forkant av teknologisk gjennombrudd, og samtidig her med en ny strategisk aktør på banen, at emisjon har sin sterke berettigelse som nødvendighet for et nytt kvantesprang videre teknologisk.


[Endret 11.05.02 15:48 av kgo]
Teft
18.05.2002 14:04
#319

Endre
Nå har vi fått beskjeden. Fra 3,3 mill. til 25 mill. nye aksjer skal utstedes til kurser mellom kr.1,- og kr.10,-, rettet mot eksisterende aksjonærer. Tegningsperiode 4/6-18/6. GF 3/6. Styret vil fastsette kursen.
Bolean
18.05.2002 14:13
#7043

Endre
Hvorfor ha en emisjon nå, før avtalen med Samyoung Electronics begynner å fungere og før de kan demonstrere noe som fungerer. Da er de jo nødt til å få dårlig kurs. Eller har de så lite å fare med at de bare spinner opp en antydning av noe som kan bli, - eller krever Samyoung Electronics at de skal få skikk på finansene før det blir noe av avtalen.

Mange spørsmål og få svar.
TK
18.05.2002 19:41
#107

Endre
De sliter tydeligvis med å få inn penger for Locus.

Var forresten inne på hjemmesiden til SYHitech idag (http://www.syhitech.com). Har bare vært inne på www.samyoung.co.kr tidligere, og trodde (som sikkert flere har trodd..) at firmaet hadde spesialisert seg på kondensatorer og sensorer. Men slik var det altså ikke. De er vektet tyngst der, men driver også med andre ting. Tror nok det er snakk om mange "små"selskaper som går inn under SamYoung-paraplyen.

Interessant var det også å lese at SYHitech har flere attraktive partnere - blant annet Daewoo, Samsung, Hyundai og LG Electronics Inc.

rjo
19.05.2002 11:21
#31

Endre
Denne emisjonen kan man se på på flere måter.

TK har 58.85 % kontroll over aksjene i PD.

Hvis man velger en emisjon med 25 mill aksjer til 1-2 kroner MÅ TK kjøpe ca. 50 % i emisjonen, hvis ikke kan han risikere å miste kontrollen på selskapet, det vil han neppe ta sjansen på. Med rett til overtegning kan selv jeg be om 25 mill aksjer og således signalisere at jeg ønsker å ta kontroll over selskapet.

Velger man 3.3 mill aksjer til 8-10 kroner trenger han kun å kjøpe 10 % av aksjene for å beholde kontrollen. Dette er mer sannsynlig.

Uansett så ser det ut som om TK må ut med 3-12 mill for å beholde kontrollen. Gjør han dette hvis han ikke tror noe er i ferd med å skje ?

Siden denne emisjonen er rettet mot eksisterende akjsonærerer kan man stille spørsmålet om hvorfor det ikke er en rett til å kjøpe for hver aksje man eier. Det sier inkallingen til GF ingenting om. Det gis rett til overtegning og det ser ut som om styret skal ha fullmakt til å gjøre hva de vil.

Betyr dette at de forventer en økning i kursen og ønsker å skaffe seg selv flere billige aksjer. ?.

Senere, når de skal på børs MÅ de gi fra seg kontrollen, da kan de selge aksene som er erhvervet nå, med en pen fortjeneste og likevel sitte med like mange aksjer som de har i dag. Kortsiktig gevinst uten å gi fra seg noen av de aksjene de sitter med idag.

Med de avtaler som nå er i ferd med å signeres tror jeg at de nå posisjonerer seg for en oppgang.

En annen mulighet er at de kjøper alle selv for deretter å selge 50% av de nye aksjene til fremtidige samarbeidspartnere, fortsatt med gevinst, men nå med fortsatt kontroll.

Til slutt, noen sier de burde selge aksjene nå og så kjøpe tilbake til 1 krone. Hvis du ikke er aksjonær får du ingen aksjer til hverken kr. 1 eller 10.
[Endret 19.05.02 11:30 av rjo]
[Endret 19.05.02 11:33 av rjo]
TK
19.05.2002 16:03
#108

Endre
rjo

Må bare - for uinvidde lesere - presisere at den TK du refererer til er Kamfjord, og ikke meg.

:-)

For øvrig høres det fornuftig ut det du skriver. Det bør stå i tegningsinnbydelsen hvem som blir prioritert ved overtegning.
[Endret 19.05.02 16:05 av TK]
[Endret 20.05.02 00:53 av TK]
Teft
19.05.2002 16:20
#320

Endre
Det har ikke vært noen handel mellom småaksjonærene på de siste 8 dager. Kjøper på 3,50 og selger på kr. 5,-.

Ved en emisjon er det snakk om millioner av aksjer.

Hvis småaksjonærene skal være med, må kursen bli lavere enn kr. 5,-, for det kan han få kjøpe for i dag.

De store kan akseptere en høyere kurs, for det må de betale i dag når det er snakk om store poster.

Jeg tror at emisjonskursen ikke vil avvike mye fra dagens kurser, skal vi tippe på kr. 4,-?
rjo
19.05.2002 17:02
#32

Endre
TK
Du tar feil med hensyn på antall aksjer som skal ut.

Antall aksjer som skal legges ut er min. 3.3 mill max 25. mill

Ikke har jeg tenkt å tegne med for 25 mill, men da er det altså fullt mulig å ta kontroll hvis man har penger og man får lov. Indikere kan man alltid gjøre.
TK
20.05.2002 00:54
#109

Endre
rjo

Beklager, jeg leste feil. Har rettet innlegget mitt nå.

:-)
Roxx
28.05.2002 12:00
#61

Endre
RJO:
Meget fornuftig innlegg, men si meg er det noen som helst mulighet å få vite om TK legger inn opsjon på kjøp. Hvordan kan lille jeg, vite om han kjøper i det hele tatt?
rjo
28.05.2002 20:16
#33

Endre
Roxx

Vil nok være vanskelig å se om han ønsker å utøve en opsjon, men det er enkelt i ettertid å sjekke om han har kjøpt. For det må det flagges at TK eller andrfe i ledelsen kjøper. Det vil også komme frem på en aksjonæroversikt.

Uansett så bør de fleste aksjonærer, små som stor møte på GF hvis de har muligheter. Her bør man ikke lenger la seg blende av fine ord og lovnader. Noen kritiske spørsmål bør stilles og desto flere som gjør det desto klarere burde det komme frem at TK, nå må forstå at dette ikke er hans private lekestue.

Det sitter, etter min mening, seriøse mennesker i styre og ledelsen av PD, og jeg forstår ikke at de ALLE danser etter TK' pipe. Jeg har vært i kontakt med andre personer som faktisk har vært innvolvert i PD fra andre investorers side, og det er en klar tale fra alle at TK nå må steppe til side og slippe til noen andre som ser dette med andre øyne. Før dette skjer har jeg ingen tro på at noe positivt vil skje.

Uansett hva TK nå kommer med er det jo ingen som tror på det allikevel. Hvordan han da skal få med seg andre aksjonærer i en emisjon uten at de største garanterer og tar risikoen forstår ikke jeg.

Det ser heller ikke ut til at PD forstår at selv i en utviklingsfase så må man markedsføre selskapet. Denne type ressurser er fraværende og man tror man kan drive selskapet basert på en ideel verden hvor man forventer at kundene/partnerene en dag ringer selv.
Dette minner meg om dårlige selgere. De venter på at kunden skal ringe, resultatet er alltid det samme, inget salg, men de har mange unnskyldninger.seo
12.06.2002 14:10
#77

Endre
Fra PD er det helt dødt for tiden. GF er utsatt
til 27.juni uten at aksjonærene er underrettet om
dette. Slik vekker ikke tillit.
Datterselskapet Locus er imidlertid i live ennå.
Artikkelen under er sakset fra Sandefjords Blad
8.juni:

Sikrer rask utrykning

Teknisk gjennombrudd. Sandefjord-bedriften Locus har utviklet et kartsystem som skal få ambulansene til komme frem raskere.

Anders Horntvedt

Systemet har gjennomgått en prøveperiode, og er nå klar for full operativ drift i ambulansene i Vestfold. I løpet av seks måneder venter markedsdirektør Erik Hovland ved Locus å ha dokumentasjon på at responstiden ved ambulanseutrykninger er redusert.
Fra nødnummeret 113 blir slått til ambulansen står ved utrykningsstedet tar det i dag 12 minutter i ni av 10 tilfeller. En offentlig utredning til Stortinget anbefaler at gjennomsnittlig responstid senkes til åtte minutter.

Vil kutte responstid
– I en akutt situasjon er hvert minutt som går, svært viktig. Undersøkelser viser at ambulansen bruker like lang tid på de siste 400 meterne som resten av turen, sier Hovland.
Mange steder er det vanskelig å finne frem fordi gatenavn og husnumre er forvirrende lagt opp. Det er ingen garanti for at en sjåfør fra Holmestrand er lommekjent for eksempel på Ranvik, ettersom ambulansene betjener hele Vestfold.

Trådløst datanett
– Tidligere har ambulansene basert seg på papirkart og lokalkunnskap. Med den nye kartløsningen overføres informasjonen som kommer inn til Akuttmedisinsk Mottak (AMK) elektronisk, sier Hovland.
Via et trådløst datanett får ambulansesjåføren opp navn, adresse og plassering på kartet straks informasjonen foreligger. Dermed er det bare for sjåføren å se på skjermen for å se hvor ambulansen skal. Et tilsvarende kart har betjeningen på AMK-sentralen foran seg. Der plottes også den nøyaktige posisjonen til ambulansene inn ved hjelp av navigasjonssystemet GPS. Dermed kan betjeningen følge med på hvor ambulansen befinner seg og om den eventuelt kjører feil.

Må spare penger
Når ambulansetjenesten samtidig er pålagt spare penger, må det kreativitet til for å nå målet.
–Vi ønsker først og fremst å utnytte ressursene våre bedre, sier Jon Erik Steen-Hansen, seksjonsoverlege for AMK og ambulansetjenesten.
–Ikke bare skal vi spare penger og rykke ut raskere. Vi har også hatt ti prosent økning i antall henvendelser på nødnummeret hvert år, sier han.
Årlig kommer det inn 8.000 henvendelser på nødnummeret 113. Omtrent 3.500 av disse fører til akuttutrykning.
–Vi er nødt til å prioritere. Hvis ikke, ville vi bruke opp ambulanseflåten på mindre viktige situasjoner, mens vi kunne bli stående uten tilgjengelig materiell når det virkelig gjaldt, sier Steen-Hansen.

– Viktig kontrakt
Markedsdirektør Erik Hovland karakteriserer kontrakten med det statlige helseforetaket Sykehuset i Vestfold som viktig. Bedriften på Stub har 35 ansatte, og ambulansesystemet er et av bedriftens hovedsatsningsområder.
De kan trolig vente seg gullkantede kontrakter både i Norge og internasjonalt hvis systemet oppfyller forutsetningene. Locus har hatt kontakt med andre regionale helseforetak som har vist interesse for systemet.
kgo
13.06.2002 00:06
#246

Endre
Kanksje dette gjennombruddet i Locus kan føre til at selskapet allikevel selges for avtalte 60 mill. - det ville vært en skikkelig trigger for PD. Avventer fortsatt emisjonsprospektet, ikke helt bra timing med emisjon midt på sommeren?
Bolean
14.06.2002 14:09
#7702

Endre
PolyDisplay og gründer Thor Kamfjord planlegger emisjon til ren dumpinkurs.

"Aksjen er sist omsatt for 5 kroner i gråmarkedet. Emisjonskursen er rundt 98 prosent under toppnivået, og verdsetter selskapet, som jobber med en helt ny skjermteknologi, til drøyt 15 millioner kroner."

Ny og ny ?? - denne skjermteknologien (som andre har patent på) har vært tilgjengelig i årevis for Kamfjord. Får han aldri ut fi**** ? Eller blir markedet lei av fyren en gang? Kamfjord er god til å selge (men neppe god til andre ting). Problemet er at han benytter samme salgstaktikken hele tiden, og det tror jeg markedet har lagt merke til. Han minner litt om Gudesen av og til.
Strago
15.06.2002 12:45
#762

Endre
Kassen i Polydisplay er snart tom


Av Einar Ryvarden

Publisert 14.06.2002 09:53

Oslo (14.06.2002) - Den norske skjerm-teknologiselskapet Polydisplay er i akutt pengekrise og må ha skikkelig påfyll i løpet av uker.

Polydisplays forsøk på å lage en ny type skjermer er trolig et av de lengste utviklingsprosjektetene i norsk industri. Selskapet har røtter tilbake på 80-tallet, men er fremdeles ikke i mål med sin teknologi for skjermer som holder på bildet når du skrur av skjermen (se bildet over).
Les også:

Polydisplay nærmere skjerm-produksjon
Fremdeles usikkert for Norges lengste utviklingsprosjekt
Gjennombrudd for ultratynne skjermer

--------------------------------------------------------------------------------
Selskapet har skaffet seg en koreansk samarbeidspartner, men vil ikke angi noe om lansering av ferdige skjermer. I et intervju med konserndirektør Oddmund Hammerstad i mars, presset digi.no på, men fikk til slutt bare et "ja" på direkte spørsmål om det ville skje i løpet av "et par år".
I mellomtiden renner pengene ut. I 2000 ble tapet på 19,3 millioner før skatt og i 2001 ble det på 28 millioner kroner, viser regnskapstall selskapet la frem i mars. Hammerstad fortalte til digi.no i mars at selskapet hadde penger til seks måneders drift. Men nå viser det seg at tilstanden er enda verre. Ifølge Finansavisen er kassen tom ved utgangen av juli.

Selskapet arbeider derfor med en emisjon som raserer aksjekursen til én krone. Målet er å hente inn 25 millioner kroner, men tatt i betraktning at det bare er 16 millioner aksjer i selskapet fra før, vil tidligere eiere som ikke deltar bli kraftig utvannet. Før emisjonen er Polydisplay verdsatt til fem kroner aksjen og totalt 77 millioner kroner i gråmarkedet.
Strago
15.06.2002 17:01
#764

Endre
seo.

Skjønner ikke helt hva som er nytt med dette flåtestyrings-systemet. Vestfoldambulansene (eller enkelte ambulanser i vestfold?) hadde dette systemet via telenor allerede i 1993-1994. Var selv på seminar/møte i telenor hvor dette ble vist i praksis ved at foreleseren gikk inn på systemet og vips så så man de forskjellige ambulanser og hvor de var med gule markeringer og dekknummer. Man så også hvorvidt ambulansen var "opptatt" hvor den skulle eller om den var fri for oppdrag/retur. Nå gikk dette flåtestyrings-systemet på GPS og til bilens gps-telefon. Flere har i ettertid hengt seg på og kostnadene den gang var hvor stort område man ville ha dekket. Statens Kartverk hadde noen usedvanlig saftige priser for hvert område man ville ha. Jo fler og mer nøyaktige jo dyrere.
Roxx
17.06.2002 09:24
#62

Endre
Fjord-Invest.
Det er vel sannsynligvis Kamfjords lille pengebinge, eller hva?
Denne emisjonen - er det frekkeste jeg har sett på lang tid.
For oss som gikk inn og satset sparepengene, på noe vi trodde på, er dette ren svindel. Noen av oss satset 420.000,- i mars 2000. Denne verdien er nå nede i 10.000,-. Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte, men nå ber de om mer penger. Og hvis ikke, lar de andre utenforstående kjøpe seg inn på valøren 1 krone mot mine investerte 42,-. Jeg føler at jeg blir presset til å satse mer i ett selskap, som ikke kan si noe annet enn at medio 2003, så har de en protoype ferdig.
Når man ser på det proffesjonelle arbeidet (les.rapporter etc.) som nedlegges i dette firma, må man jo undres over hvilket kostnadsnivå denne bedriften har. Adm-dir. tar ut over 1.000.000,- i lønn og annen godtgjørelse. Og dette i et firma som verdsettes til NOK 15. mill. Kamfjord ønsker nå å sikre seg en fortsatt drift i et selskap som er teknisk konkurs. Det skulle ikke forundre meg om han klarer det, men det blir uten min hjelp. I likhet med MRT, kommer det flere emisjoner, bare vent og se, neste blir kanskje på 10 øre.
Lykke til og takk for meg.
Roxx
kgo
21.06.2002 20:39
#248

Endre
Så var emisjonspengene sendt; turde ikke bli utsatt for en slik utvanning. Klarer ikke å frigjøre meg fra mulighetene dersom PD finner en viktig strategisk og industriell partner.

I tillegg positivt at et mulig teknologisk gjennombrudd er på plass.

Sakset fra iMarkedet - se forøvrig også PD`s websider om samme sak.


Teknologitrøbbel løst for PolyDisplay
Fredag 21. juni 2002 kl. 14:15
Skrevet av: Are Slettan - iMarkedetPolyDisplays Thor Kamfjord (bildet), som i disse dager er i ferd med å hente inn ny kapital, mener nå å ha fått løst et problem som har forsinket utviklingen av selskapets skjermteknologi.

Bakgrunnen for at PolyDisplay i disse dager er nødt til å hente kapital i et knusktørt marked er forsinkelser i utviklngen av selskapets skjermteknologi.

Spesielt har det vært fokusert på problemer med elektriske overslag i cellene i skjermene. Dette har SINTEF jobbet med, og PolyDisplay har gitt uttrykk for at de har vært nødt til å søke kompetanse i Korea for å få løst dette.

I en melding i dag skriver imidlertid PolyDisplay at SINTEF har rapportert at man inneværende uke har sporet en årsak til dette problemet, og har fremstilt flere celler uten overslag.

Dette beskrives som et gjennombrudd av PolyDisplay, som i meldingen også beklager inntrykket som er skapt av at man har «lagt skylden» på SINTEF.

«Dertil er vi for det første for sterkt integrert i FoU-arbeidet selv, kompetansemessig og styringsmessig,» skriver PolyDisplay.

«Med det gjennombrudd som nå kom ved SINTEF, og den avtalen PolyDisplay har med Samyoung, er vi i ferd med å helgardere oss i teknologiutviklingen på "oppløpssiden" mot testing og pilotproduksjon for den første applikasjonen, som blir utendørs informasjons- og reklametavler,» heter det.

Bolean
21.06.2002 21:45
#7865

Endre
Roxx [62]
Du gjør det eneste riktige. Skal du investere mer så er det en rekke muligheter som er mye bedre. Lykke til.
Teft
22.06.2002 20:51
#334

Endre
POLY er omtalt i Ingeniørnytt 14.06.2002 og i Teknisk Ukeblad nr. 22 den 13.06.2002. I sistnevnte står det, i tillegg til alt det andre kjente, bl.a.:

"Høsten 2003 skal storskalaproduksjon være på plass. Denne vil trolig foregå i regi av det tyske selskapet Helmut Werner GmbH i Stuttgart. De vil også forestå salget i EU-markedet. Vi diskuterer nå en forretningsmodell med dem som vi håper kan undertegnes i løpet av september/oktober, sier Hammerstad.

Han sier at en tilsvarende avtale også drøftes med den tyske LCD-produsenten LCD MIS med sikte på å utvikle en ny fylle metode og produksjonsprosess for EASL-modulene. I forlengelse av denne avtalen kan det også være snakk om produksjon i stor skala dersom AEG MIS er konkuransedyktige."

Jeg vet ikke hva alt dette har å si, det virker i hvert fall som noe positivt.

Kommentarer?
[Endret 23.06.02 12:16 av Teft]
Roxx
24.06.2002 09:47
#63

Endre
Merkelig at det skjer så mye "positivt" nå rett før emisjonen.
Får "gutta boys" inn hele tegningen har de ytterligere 25 mill å bruke på lønninger og flotte presentasjoner. Høsten 2003.
Ja, da ser vi nok en ny emisjon sånn rundt august 2003. Med verdi på ??????.
Vent og se, det bli ikke så¨lett å få kjempesuksess med sort/hvit teknologi med en oppløsning på 5x5mm. Nei, her må det nok gå langt inn i 2005 før det blir noe på gang og dessverre tegner dette til å bli ett nytt MRTM eventyr, uten Botnevik, men med en god reserve.

Bolean
24.06.2002 10:07
#7884

Endre
Teft [334]

Det kommer ikke til å være noen storskalaproduksjon på plass i 2003. Det lar seg ikke gjøre, når man ikke har klart liten skala i dag. Dessuten, LCD-er er i storskalaproduksjon hos flere produsenter i dag. Anvendelser er alt mulig fra utendørs kjempetavler til TV-er - i farger. EASL-teknologien beholder bildet når man slår av strømmen. Dette er den eneste fordelen. Alt annet er en ulempe pr. i dag. Om denne teknologien overhodet har noen berettigelse er slett ikke opplagt.
Roxx
24.06.2002 11:47
#64

Endre
Bolean (7897)
Du sier kjempetavler i -farger.
Nettopp, men det er jo ikke noe farger i displayet til PD.
I hvert fall ikke enda.
Bolean
24.06.2002 14:20
#7906

Endre
Nettopp Roxx [64] - og derfor er EASL uinteressant.
Audun
24.06.2002 20:29
#1071

Endre
Da har jeg også sendt inn tegningsblanketten. Om ikke jeg løfter emisjonen er ja da med videre. Får se hva som skjer - tok ikke sjansen på å la være...
rjo
25.06.2002 19:48
#34

Endre
Jeg økte min beholdning med 50%. Dnb Sa at Emisjonene ser ut til å bli fulltegnet.

Med noe få gode nyheter er nok den siste investeringen lønnsom på kort sikt.
Audun
26.06.2002 20:38
#1079

Endre
Published: 19:50 26.06.2002 GMT+2 /HUGIN /Source: PolyDisplay ASA

UTFISJONERING AV LOCUS AS FRA POLYDISPLAY ASA26. juni 2002

Det er gjort avtale mellom Fjord Investment AS (FIN), Fjord
International AS (Fjord), Thor G. Kamfjord (TGK) og Telenor Venture
AS (TNV) at det skal avholdes en ekstraordinær generalforsamling i
PolyDisplay ASA ved første praktiske anledning, hvor partene
forplikter seg til å stemme for en utfisjonering av datterselskapet
Locus AS fra PolyDisplay ASA. Dette vil medføre at de som er
aksjonærer i PolyDisplay ASA vil motta en aksje i det utfisjonerte
datterselskapet Locus AS for hver PolyDisplay ASA aksje de måtte
besitte før transaksjonen. Det vil samtidig ikke være noen form for
mellomværende mellom PolyDisplay ASA og Locus AS etter
fisjonsprosessen.

TNV forplikter seg videre til å avhende samtlige aksjer som TNV eier
i PolyDisplay ASA til FIN, Fjord og TGK ihht. deres proratariske
eierandel i PolyDisplay ASA. FIN, Fjord og TGK forplikter seg på
tilsvarende måte å selge samtlige aksjer som de vil besitte i det
utfisjonerte Locus AS til TNV.

Hensikten med transaksjonen er å rendyrke og styrke utviklingen av
både EASL teknologien til PolyDisplay ASA og
flåtestyringsvirksomheten til Locus AS.

For nærmere informasjon kontakt:

Telenor Venture v/adm. dir. Rune Rinnan,
tlf. 22 77 99 10,

PolyDisplay ASA v/konsernsjef Thor Kamfjord, tlf. 33 48 27 00
evt. finansdir. Gunnar Myhr, tlf. 913 72 182.Denne pressemeldingen er sendt til deg av Hugin Online, distributør
av elektroniske pressemeldinger for selskaper notert på utvalgte
europeiske børser. Adresse:
http://www.huginonline.no/POLY

For å endre ditt abonnement eller for å avslutte abonnementet,
vennligst gå til:
http://www.huginonline.no/email

The Hugin Team
rjo
26.06.2002 21:05
#35

Endre
Denne utfisjoneringen tror jeg er postitivt for dagens aksjonærer. Verdiene ligger jo i Locus, så her vil man kunne se mer av den konkrete verdien, regner med at den også kommer på unoterte listen. AT TNV legger alt her tror jeg KUN er positivt og så blir man jo kvitt TK.
Når det gjelder Poly vil man fortsatt ha mulighetene for å være med på en opptur, for den kommer vel før eller siden. Her er det et spørsmål om TK skal få leke seg på aksjonærenes vegne.

Alt i Alt, dette er postitivt.

Bolean
26.06.2002 21:18
#8017

Endre
Er Rune Rinnan blitt dr***lei T. Kamfjord? Forbauser meg ikke i tilfelle. EASL kommer det aldri til å bli noe av, så er spørsmålet om Rinnan klarer å få noe for Locus.
TK
26.06.2002 22:08
#115

Endre
Hvilket av selskapene skal motta emisjonspengene? Locus eller PolyDisplay?

Er det slik at PD får inn pengene, for så å fisjonere ut Locus mens pengene forblir på PD's bankkonto?

kgo
26.06.2002 22:55
#250

Endre
Noen som har oversikt over hvor mye penger som kom inn under emisjonen?
Audun
26.06.2002 23:22
#1080

Endre
Dnb Markets har oppgjør i morgen, så det er ikke klare noen tall før da.

Tror nok pengene blir i Poly sin kasse. Locus er jo bare et datterselskap, og har vel ikke noe krav på noen av emsijonspengene?! Eller?
TK
27.06.2002 01:17
#116

Endre
Re Audun.

Det forklarer nok hvorfor Telenor Venture ikke var med på emisjonen. Fisjonen var nok planlagt i forkant, og da er det liten vits for dem å spytte penger inn i et firma som de likevel ikke kommer til å ha eierandeler i. Det ville bare ha vært å gi bort penger til Kamfjord.

Sånn sett var det ikke nødvendigvis et negativt tegn at de ikke deltok.

Men så er spørsmålet: Var det Telenor Venture som presset på for å bli kvitt Kamfjord og EASL-teknologien, eller var det Kamfjord som presset på for å bli kvitt Telenor Venture og samtidig få fokus på kjerneområdet i bedriften?
Stocktalk.no eies av MarketMind AS
Adresse: Thunesvei 2, 0274 Oslo Tlf: 21 07 50 08 Email: st [at] stocktalk.no Orgnr: 979 175 027 MVA
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter © 2008 Vestover AS